Hanga: A sok vereség és az alulteljesítés megvisel

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2018.02.13. 10:10
null
Hanga Ádám (balra) és a Barcelona főleg az Euroligában teljesített gyengén – ezért is váltottak edzőt a katalánoknál (Fotó: euroleague.net)
Világbajnok és Euroliga-győztes edzővel próbálja megmenteni a szezonját a Barcelona kosárlabdacsapata, amelynek magyar hátvédje, Hanga Ádám nem aggódik a saját szerepe miatt, de kupát szeretne nyerni a Kanári-szigeteken.

 

– Meglehetősen mozgalmas volt az előző néhány nap önöknél…
– Valóban, sajnos nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt a szezon előtt terveztük – válaszolta Hanga Ádám, az FC Barcelona magyar válogatott hátvédje.

AZ ÚJ EDZŐ, SZVETISZLAV PESICS NÉVJEGYE
Született: 1949. augusztus 28., Újvidék
Posztja játékosként: hátvéd
Klubjai játékosként: Partizan Beograd (1967–1971), Boszna Royal Szarajevo (1971–1979)
Klubjai edzőként: Bosna Royal Szarajevo (bosnyák, 1982–1987), Alba Berlin (német, 1993–2000), Rhein Energie Köln (német, 2001–2002), FC Barcelona (spanyol, 2002–2004, 2018–), Lottomatica Roma (olasz, 2004–2006), Basquet Girona (spanyol, 2006–2007), Dinamo Moszkva (orosz, 2007–2008), Crvena zvezda (szerb, 2008–2009, 2011–2012), Valencia (spanyol, 2010–2011), Bayern München (német, 2012–2016)
Szövetségi kapitány: Németország (1997–2003, 2012), Jugoszlávia (2000–2002)
Legjobb eredményei játékosként: Bajnokcsapatok Európa-kupája-győztes (1979), jugoszláv bajnok (1978)
Legjobb eredményei edzőként: világbajnok (2002), 2x Európa-bajnok (1993 Jugoszláviával, 2001 Németországgal), Euroliga-győztes (Barcelona, 2003), Koracs-kupa-győztes (Alba Berlin, 1995), EuroChallenge-győztes (Girona, 2007), jugoszláv bajnok (Boszna,1983), német bajnok (Alba Berlin 1997, 1998, 1999, 2000, Bayern München 2014), spanyol bajnok (Barcelona, 2003, 2004), jugoszláv kupagyőztes (Boszna, 1984), német kupagyőztes (Alba Berlin 1997, 1999), spanyol kupagyőztes (2003), az év edzője Németországban (1996, 1998, 1999)

– Lehet, hogy a klub vezetősége nem volt olyan türelmes Sito Alonsóval, mint az előző idényben a görög Jorgosz Bardzokasszal? Az ő irányításával a Király-kupában az elődöntőig, a bajnokságban a negyeddöntőig jutott el az együttes, amely az Euroligában a nyolc közé sem jutott be.
– Ez tévedés. Sajnos. Mindenki azt hiszi, hogy az előző idény rosszabb volt, mint a mostani, de nem… A számok ritkán hazudnak: az Euroligában az utolsó előtti helyen állunk, ezen nincs mit magyarázni. Emellett sorra döntjük meg a negatív klubrekordokat, a hazai pályán elvesztett meccsek tekintetében, a legtöbb kapott pontokat nézve, illetve a legrosszabb negyedet tekintve. Ráadásul nem az a helyzet, hogy nem is tudunk jól játszani, hiszen megvertük a CSZKA Moszkvát, bajnokin Madridban a Realt, csakhogy közben, például, Andorrában kaptunk egy százast.

A BARÁTSÁG EGY DOLOG, A SZAKMA MÁS

– Ön személy szerint mit szól Sito Alonso menesztéséhez?
– Remek, szinte baráti kapcsolatban vagyunk, együtt érkeztünk a nyáron a Baskoniától, remek ember, de mindezek mellett azt kell mondanom, a vezetőség észszerű döntést hozott. Muszáj volt változtatni, mert roppant rapszodikus volt a teljesítményünk. Mostantól a játékosokon a sor, újra bizonyítania kell mindenkinek Szvetiszlav Pesicsnél, az új edzőnél.

– Mit rontott el Alonso?
– Nem tudom, nem is akarom analizálni. A csapat kétarcú lett, ennek megakadályozása az edző feladata, a kiegyensúlyozottságot neki kellett volna megteremteni.

– Mi a véleménye Pesicsről?
– Néhány napja van itt, elismert szakember, óriási a rutinja, szinte mindent megnyert már edzőként, amit csak lehet. Érdekes azért, hogy már gyakorlatilag visszavonult, Barcelonába is síelésből érkezett… A tekintélye meglesz, s odafigyel majd mindenki arra, mit mond. Nem mellékes, hogy a helyzet sem új a számára, sokszor vett át csapatot szezon közben, járt már hasonló cipőben.

– Az első, általa levezényelt bajnokin, amelyet vasárnap a Bilbao ellen 90–58-ra megnyertek, már érződött bármiféle változás a játékukban?
– Meglepő, amit most mondok, de érződött. A védekezésünk sokkal agresszívabb lett. Persze nem véletlenül, az ő filozófiája az, hogy inkább dobjon két büntetőt az ellenfél, mintsem szerezzen egy könnyű kosarat. Egyébként eddig sokszor a védekezés miatt vesztettük el az önbizalmunkat, mert nem azzal volt problémánk, hogy tudunk-e hetven, nyolcvan vagy kilencven pontot dobni.

– Kell-e ebben az esetben önnek újra bizonyítania?
– Sitónál sem volt gondom a hozzáállásommal, Pesicsnél sem lehet. Ő tipikus szerb edző, amit kér, tedd meg, nem kell rágódni rajta, mert nem kér lehetetlent. Ha azt megteszed, akkor rendben vagy. Nem kell izgulnom, még úgy sem, hogy az első meccsén nem kezdtem, mert ez nem számít, nekem ez nem jelent presztízskérdést, nyerjünk, az a legfontosabb. Mostantól a Király-kupa Kanári-szigeteki nyolcas döntőjére fókuszálunk, ezen lehetőségünk lesz megmutatni, hogy nem vagyunk olyan rosszak.

 

NEM BORUL A HIERARCHIA, DE PESICS LESZ A FŐNÖK

– Az ellenfél a Baskonia lesz a negyeddöntőben…
– Pikáns párharc, s nemcsak nekem, aki onnan érkezett a Barcához, hanem a klubnak is, mert bő egy héttel ezelőtt huszonnégy ponttal legyőztek minket…

– Felborulhat-e az eddig kialakult hierarchia a kereten belül?
– Nem lesz gond ezzel, noha óriási egók vannak a csapatban. Szinte mindenki olyan csapatból jött, amelyben ő volt a vezér, de ha kíváncsi rá, elmondom, hogyan néz majd ki a hierarchia mostantól: a piramis tetején Pesics áll, alatta mindenki ugyanott.

– Megszokta már az életet Barcelonában?
– Igen, bár sajnos annyit utazom és edzek, hogy emiatt nehéz tökéletesen megismerni ezt a gyönyörű várost és a benne rejlő millió kikapcsolódási lehetőséget. Továbbá ha nem megy annyira a csapatnak, az kihat a mindennapokra, egyúttal rám is. Sok nehéz szituációban voltam már eddigi pályafutásom során, s mindegyikből erősebben jöttem ki. Remélem, most is így lesz. Mert azért bárki bármit is gondol, egyelőre nem annyira jó a helyzet, mint azt hittük az érkezésemkor. A sok vereség és az alulteljesítés megvisel. No de én pozitív vagyok most is, Pesics érkezésével új szezon kezdődött, ezt nyilatkozta, és ezt is gondolja mindenki más is a klubnál. Az Euroligának már annyi, de a kupában és a bajnokságban teremhet még babér számunkra.

CSAK TÁVOLRÓL SZURKOL A VÁLOGATOTTNAK

– Ön is meghívót kapott a magyar válogatottba a litvánok és a lengyelek elleni meccsre…
– Tudom, benne vagyok a keretben, de a Barcától nem megy senki sem a nemzeti együttesekbe, ez eddig is így volt, ezután is így lesz. Rémlik, hogy egyszer egy játékos, aki nem volt a tizennégyes keretben, hazament, mert legalább ott tudott játszani, a Barcelonában az utazó keretbe sem tudott bekerülni, de az más. Természetesen szurkolok a srácoknak, s ha lehetőségem lesz streamen nézni a meccseket, akkor megteszem. Próbálom követni a hazai eseményeket, ha lehet, legutóbb például meg tudtam nézni a Szolnok–Alba rangadót is.

– Mit tippel a két világbajnoki selejtezőre?
– Meg akarjuk nyerni, de nincs nyomás a srácokon. Élvezniük kell, hogy szezon közben elhagyhatják a klubszínteret, megragadva az alkalmat, hogy jó meccset játsszanak, s ha lesz lehetőségük, meg is nyerjék őket!

Szvetiszlav Pesics (jobbra) győzelemmel mutatkozott be vasárnap (Fotó: Imago)
Szvetiszlav Pesics (jobbra) győzelemmel mutatkozott be vasárnap (Fotó: Imago)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik