Görög csoda Isztambulban: az Olympiakosz az Euroliga trónján

Vágólapra másolva!
2012.05.14. 00:17
null
Másodszor ült fel az európai kosártrónra az Olympiakosz (Fotó: Reuters)
Címkék
A görög Olympiakosz Pireusz nyerte meg a férfi kosárlabda Euroligát, miután a döntőben egy ponttal jobbnak bizonyult az orosz CSZKA Moszkvánál. Az oroszok szinte végig kézben tartották a mérkőzést – a negyedik negyed előtt 53–40-re vezettek –, de a görögök nagyot hajráztak – 20 mp-vel a vége előtt még mínusz hárommal álltak –, és a 22–8-ra megnyert negyedik játékrésszel fordítottak, majd 62–61-re győztek. 1997 után másodszor nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot az Olympiakosz, amely legutóbb (2010-ben) a döntőig verekedte magát. A hatszoros győztes CSZKA 2009 után újabb finálét bukott el. A  bronzmérkőzésen a Barcelona végig vezetve legyőzte a címvédő Panathinaikoszt.

 

Olympiakosz–CSZKA Moszkva

Minden bizonnyal az Európai kosárlabdázás történetének (egyik) legnagyobb csodáját láthatta az isztambuli Sinan Erdem Aréna nézőközönsége, hiszen a szezon kezdete óta egyértelmű esélyesnek számító CSZKA Moszkva, illetve a keretét nyáron kiürítő, majd azt fiatal titánokkal, illetve „másodvonalas” európai profikkal feltöltő Olympiakosz csatája során minden megtörtént, ami a sportág mai viszonyai között megtörténhet.

 

Az első negyed pokoli védekezésről szólt, ebben a 10 percben összesen 17(!) pontot szerzett a két csapat, 10–7-re ment a Szpanulisz fémjelezte hellén alakulat. Dusan Ivkovicsot nem véletlenül tartják óriási mágusnak, az egykoron a moszkvai riválist is trenírozó szerb szakember bátran nyúlt ez alkalommal is a fiatalokhoz, Papanikolau pedig 18 pontos Euroliga-karriercsúccsal hálálta meg a bizalmat, de a társaknak sok gondjuk akadt a kosárszerzéssel, félidőben már 14-gyel ment a centerben magasabb és bővebb rotációval dolgozó orosz alakulat.

A fordulás után egy ideig nem változott semmi, a tavaly még a görögöknél pattogtató Teodoszics triplázására építve 19 egységnyi fórt ért el a 28. perc végére Jonas Kazlauskas együttese, gyakorlatilag eldőltnek látszott a találkozó, viszont erről máshogy vélekedtek az Olimpiakosz játékosai. Pontot már nem kapott ebben a játékrészben a „kiscsapat”, ellenben Mancarisz hárompontosával 13-ra szűkítette a távolságot az Ivkovics-legénység.

A negyedik etap Keselj és Szlukasz távoli találatai révén 8 görög ponttal kezdődött, a játékrész első három és fél percében nem tudott a gyűrűbe találni a CSZKA, de a rutinos Siskauskas megtörte a jeget egy tempóval. Ugyanakkor megfojtotta a hellén védelem az orosz támadásokat, majd Jorgosz Printezisz percei következtek, az Olimpiakosz 55–52-nél már nagyon közel volt a riválishoz, érezhető volt, hogy egy egészen másik mérkőzés kezdődött, nem létezett könnyű dobóhelyzet sem, nemhogy könnyű kosár.

Krsztics és Kirilenko kezükbe vették a favorit sorsát és Hines eladott labdája után már megint a Moszkva szakadhatott volna el – hét egyégnyi fórban volt ekkor a CSZKA és már csak három és fél perc volt a végső dudaszóig. A következő 120 másodperc a hibákról szólt, majd Printezisz duplájával alakult ki a 60–58-as állás 1:07-tel a vége előtt. A másik oldalon Teodoszics viszonylag gyorsan eresztett el egy tempót, ami lejött a gyűrűről, majd egy kivédekezett támadás után őt faultolták, de kettőből csak az egyik büntetője volt jó.

20 szekundum volt már csupán a döntőből, amikor az egyenlítésért támadhatott a görög gárda, de okosan szabálytalankodott Teodoszics, így csak két pontot szerezhetett büntetőből Papanikolau 10 másodperc elteltével. Orosz időkérés után érkezett a taktikai fault az ellenféltől is, a tapasztalt Ramunas Siskauskas viszont bemutatta azt, amit a litván válogatott tagjaként a 2000-es olimpia döntőjében az amerikai válogatott ellen, kulcspillanatban elrontotta büntetőit, Papanikolau védőpattanója után pedig robogott előre az Olimpiakosz és Printezisz közeli duplájával fordított az Ivkovics-legénység! 0.7 szekunduma maradt az oroszoknak, de esélye sem volt a pontszerzésre Teodoszicséknak, fantasztikus hajrá után diadalmaskodott az Olimpiakosz Pireusz, 1997 után másodszor a klub történelmében.

FÉRFI KOSÁRLABDA, EUROLIGA, DÖNTŐ
OLYMPIAKOSZ PIREUSZ (GÖRÖG)–CSZKA MOSZKVA (OROSZ) 62–61 (7–10, 13–24, 20–19, 22–8)
Isztambul, Sinan Erdem Arena. V: Lamonica (olasz), Martin (spanyol), Sahin (olasz)
OLYMPIAKOSZ: Szpanulisz 15/6, Mancarisz 3/3, Keselj 3/3, Antics 7, Dorsey. Cs: Papanikolau 18/9, Hines, Printezisz 12, Szlukasz 4/3, Law, Papadopulosz.
CSZKA MOSZKVA: Teodoszics 15/12, Siskauskas 8, Hjapa 3/3, Kirilenko 12/3, Krsztics 11. Cs: Sved 3, Kaun 2, J. Gordon 2, Voroncevics, Voronov, Lavrinovic 5.
Kipontozódott: Hjapa (40. perc)

 

Barcelona–Panathinaikosz

A csalódott csapatok csatáját gyakorlatilag a feldobástól kezdve a lefújásig előnyben kosárlabdázva nyerte meg a spanyol bajnok Barcelona, a címvédő Panathinaikosz cserejátékosaival küzdve nem tudott átlendülni a holtpontokon, hiába játszott szervezett kosárlabdát a bronzcsata alatt is. Juan Carlos Navarro, a katalánok legendája kisebb sérülése miatt kihagyta a találkozót, ami nem véletlen, hiszen Spanyolországban még csak most kezdőik majd a rájátszás, a Barca pedig hosszú menetelés előtt áll, amennyiben bajnok szeretne lenni idén is saját hazájában.

Kevergették a kártyákat a szakvezetők, de ez már kevésbé volt taktikai jellegű húzás, mint inkább regenerációs szempontokat előtérbe helyező meccstervezeti lépés. Ahhoz képest, hogy ez nem volt egy klasszikus értelembe vett tétmérkőzés, egyáltalán nem vették félvállról a találkozót a pályára kerülő játékosok. Az első félidőben mégis egy stabil kezdőember volt a Pascual-legénység legjobbja, az irányító Marcelinho Huertas 19 pontot szerzett az első 20 percben, összesen 21 egységgel zárt, ami karrierje második legjobbja, idén pedig a szezoncsúcsát jelenti.

A nemrég a Kezdő5.hu portálnak is exkluzív interjút adó brazil játékmester mellett az ausztrál Joe Ingles használta ki, hogy Navarro távollétében a szokásosnál többet lehet a parketten, 13 egységével a győztes gárda második legeredményesebbje lett, ő és Huertas fűtötte a katalánok rohamait, melyeknek köszönhetően 11 ponttal ment félidőben a Barcelona.

A fordulás után csak lassan tudott araszolni a 17-et szóró Diamantidisz vezette Pana, a tavalyi szezon legértékesebb játékosa valószínűleg érezte, hogy neki még van dolga itt Isztambulban, miután tegnap ő adta el a labdát a legfontosabb pillanatban. A 14 labdát eladó görögök viszont mindig a legrosszabb pillanatokban kaptak újabb kosarakat, így nem férkőzhettek már igazán közel a 2010-es győzteshez, a Barca visszavágott a tavalyi negyeddöntőben elszenvedett fiaskóért, de aligha elégedett a spanyol sztárklub, miután ebben az évadban sem labdarúgásban, sem kézilabdában, sem pedig kosárlabdában nem érhet fel Európa csúcsra a gránátvörös-kékek férfi gárdája.

A tavalyi aranyérmes Panathinaikosz értékes tapasztalatokkal felvértezve és emelt fővel, ám mégis érem nélkül távozik Törökországból. A PAO legjobbja ma a 15 perc alatt 13 pontos, 11 lepattanós dupla duplát összehozó Aleks Maric volt.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA EUROLIGA FINAL FOUR, ISZTAMBUL
A 3. HELYÉRT
BARCELONA REGAL (spanyol)–PANATHINAIKOSZ (görög) 74–69 (21–20, 27–17, 10–15, 16–17)
Vezette: Ankarali (török), Lottermoser (német), Latisevs (lett)
BARCELONA: Huertas 21/9, Mickeal 4, Eidson 5/3, Lorbek, N'Dong 2. Csere: Perovics 2, Rabaseda 4, Ingles 13/6, Vazquez 6, C. Wallace 12/6, Sada 5
PANATHINAIKOSZ: Logan 11, N. Calathes 9, Perperoglu 2, S. Smith 1, Vojukasz 4. Csere: Maric 13, Kaimakoglu 6/6, Diamantidisz 17/9, Carcarisz 4/3, Batiste 2, Sato
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik