Fontos hét vár a kosarasokra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.10. 14:26
null
Szlovákia ellen meccsel a magyar női kosárlabda-válogatott (Fotó: MTI)
Bár eddig sem unatkoztunk, a héten még inkább emel a csapásszámon a magyar kosárlabdázás. Péntektől vasárnapig Budapesten harcol a Magyar Kupa-serlegért a legjobb nyolc férficsapat, a piros-fehér-zöld női válogatott pedig az Eb-selejtező legnehezebb meccsére készül: szombaton a szlovákokat látjuk vendégül Pécsen. A honi szövetség főtitkárát, Bodnár Pétert e két esemény kapcsán faggattuk.

– Az illendőség úgy kívánja, hogy kezdjük a hölgyekkel.
– Óriási lehetőség előtt áll a válogatott, hiszen a szlovákok legyőzésével nagyot léphetne a továbbjutás, vagyis a 2017-es csehországi tagság kiharcolása felé – vágott bele a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára. – Ismert, Stefan Svitek szövetségi kapitány szabad kezet kapott a tavaly nyári kontinenstorna után, az a feladata, hogy átalakítsa a csapatot. Az eddigi két mérkőzés biztató a jövőre nézve, hiszen Izlandot és Portugáliát is jó játékkal győztük le, ráadásul egyik találkozón sem lehetett ott az egyik legjobbunk, Quigley Alexandria. A Fenerbahcéban szereplő hátvéddel abban állapodtunk meg, hogy a szlovákok elleni kulcsmeccsen már játszik, kedden be is fut, és csatlakozik a Pécsen készülő kerethez.

– A győzelem már-már Eb-szereplést érhet.
– Így igaz, hiszen a kilenc csoportelső mellett hat második is ott lehet a tornán. A pécsi helyszínt senkinek sem kell bemutatni, megszámlálhatatlan fantasztikus hangulatú összecsapást vívtak ott az elmúlt években, nagyon bízunk benne, hogy szombat este is nagy segítséget kapnak a lányok a lelátóról.

– A budapesti Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa nyolcas döntőben is elkél majd a biztatás. Hogy fogadták a csapatok, hogy a klasszikus Final Four helyett már harmadjára nyolc együttes érintett?
– Nyílván hangzottak el érvel pro és kontra, ám azt látni kell, hogy nem tettünk mást, követtük a nemzetközi trendet. Hála istennek a magyar férficsapatok közül többen is elindultak az európai kupákban, így sokak számára annyira zsúfolttá vált a versenynaptár, hogy nem is nagyon fért volna bele a Magyar Kupa selejtezője. Két éve Pécs volt a házigazda, ám be kellett látnunk, egyes szurkolótáboroknak nehézséget okozott az utazás, így esett a választás Budapestre. Ha lehetett volna, maradunk a tavalyi helyszínen, a Tüskecsarnokban, ám ott a jég az úr, műszakilag nem lehetett megoldani, hogy ebben az időpontban kosárpályát rakjanak a jégre. Így esett a választás a Syma-csarnokra, amely nagyszerű házigazda volt a tavaly női Eb-nek is.

– Sopron-Zalaegerszeg, Atomerőmű-Körmend, Pécs-Falco, Szolnok-Alba Fehérvár: igazi csemegék várnak a szurkolókra.
– Három nap, nyolc meccs, remélhetőleg ragyogó összecsapások, mindenképpen érdemes lesz kijönni a csarnokba. A csapatoknak pedig plusz motivációt jelenthet, hogy a szövetség elnöksége nemrég szavazta meg, hogy megháromszorozza a pénzdíjakat: a győztes hárommillió, az ezüstérmes 1,5 millió, a bronzérmes pedig 900 ezer forint jutalmat kap.

A program


Női Európa-bajnoki selejtező, Pécs
Február 20., szombat, 19.30

Magyarország–Szlovákia

Zsíros Tibor férfi Magyar Kupa nyolcas döntő, Budapest, Syma-csarnok
Február 19., péntek, negyeddöntő

Sopron KC–Zalakerámia ZTE KK 13.00
Atomerőmű SE–Egis Körmend 15.30
PVSK-PANNONPOWER–Falco-Trend Optika KC Szombathely 18.00
Szolnoki Olaj KK–TLI-Alba Fehérvár 20.30
Február 20., szombat, elődöntő
16.30 és 19.00
Február 21., vasárnap, helyosztók
A 3. helyért 15.00
Döntő 17.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik