Folytatódik a Miami-csoda: az Atlantának sem volt esélye

Vágólapra másolva!
2017.02.02. 10:23
null
A Miami Heat csodás győzelmi szériája az Atlanta ellen is folytatódott (Fotó: Twitter)
Az Atlanta sem tudta megszorítani az óriási formában lévő Miamit az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a floridaiak így már sorozatban kilenc győzelemnél járnak és zárkóznak a playoff-helyek felé. Isaiah Thomas újabb elképesztő estéjével a Torontót is megverte a Boston, a Splash Brothers egy félidő alatt szétrombolta a Charlotte-ot, 28 pontos győzelemmel javított a Cleveland, megint nyert a Dallas, Kentavious Caldwell-Pope pedig karriercsúccsal vezette sikerre a Detroitot. Nézzük, hogy mi történt a hajnali tizenkét mérkőzésen!

 

Orlando Magic–Indiana Pacers 88–98

Matchup-problémák. A Magic nem tudott mit kezdeni az Indiana alacsony szerkezetével, négyes poszton az Allen-Young-George trió verte meg leütésből Ibakáékat rendszeresen, a hátvédek pedig Jeff Teague nyomát ütötték bottal, az irányító folyamatosan elviharzott őrzői mellett. Ezzel együtt a Pacers nem zárta le a meccset, így egy rohamot még megpróbáltak a hazaiak – tizenöt pontos hátrányból visszajöttek négyre és szorossá tették a negyedik negyedet. Fordítani viszont nem tudtak, összességében csak 40.3 százalékkal dobtak, rémesen tripláztak, a palánk alatt sem tudtak uralkodni, sőt, elveszítették a lepattanózást – a formájukat és a mérlegüket elnézve egyre biztosabb, hogy lemondhatnak a rájátszásról.

Szilárd hatodik hely. Újabb győzelmével megerősítette pozícióját az Indiana, az első öt csapat egy fokkal előrébb tart, az üldözőket viszont sikerült leszakítani – a Bulls 2,5, a Hornets 3,5, a kilencedik Detroit pedig 4,5 meccsre van már. Ezúttal kontrollálták a mérkőzést, ugyan Paul George csak 3/14-et dobott mezőnyből, eladott öt labdát és a második félidőben már nem szerzett kosarat, de ezúttal ez is belefért – Miles és Robinson is villogott, végig gyorsabbak voltak a Magicnél, így egy-két megingást leszámítva az történt a pályán, amit ők akartak.

A Magic legjobb dobói: Ibaka 20/6, Vucsevics 15, Fournier 12/6
A Pacers legjobb dobói: Miles 16/12, Robinson 14/6, Teague 13/3

Cleveland Cavaliers–Minnesota Timberwolves 125–97

Most nem viccelt a Cleveland. Kevin Love és JR Smith nélkül sem adtak esélyt a hazaiak, illetve csak egy félidőn keresztül – a nagyszünetben mindössze három pont volt közte, a fordulás után azonban átrohant ellenfelén a bajnok. LeBron James (11/14 mezőnyből) és Kyrie Irving (5/18 mezőnyből) remekül mozgatta a gárdát, ketten együtt 26 gólpasszt osztottak szét, amelyekből szépen megélt Frye, Thompson és Kyle Korver – a második félidőben ráadásul már védekeztek is, innentől nem volt kérdés a győztes kiléte. Érdekes, hogy bár a harmadik negyedben húsz pont volt az előny, mégis csak Jefferson, Felder és Korver kapott tíz percnél többet a padról, James 34-et, Thompson pedig 39-et töltött parketten – Tyronn Lue nem nagyon bízott Ligginsben és McRae-ben.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Thibodeau nem tudott mit tenni. Az első félidőben sem volt elégedett a Wolves trénere, a másodikban pedig hiába kért folyamatosan időt, semmivel sem tudták lelassítani a Clevelandet, fiatal csapata szétesett – Karl-Anthony Towns szerint ők még ráerősítettek arra, amiben igazán jó a Cavs. Towns (26 pont, 12 lepattanó, 11/19 mezőnyből) és Wiggins (23 pont, 9/17 mezőnyből) egyébként jól játszott, ahogy Rubio (14 pont, 13 gólpassz) is megtette a magáét, de így is elég pontatlanul dobtak csapatszinten, főleg kintről, miközben a védekezésük teljesen szétcsúszott – a kiütéses vereség után Detroitba látogatnak, ahol nagyon fontos lenne nyerniük.

A Cavaliers legjobb dobói: James 27/3, Korver 20/12, Thompson 18, Frye 18/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 26/6, Wiggins 23/6, Muhammad 16/6

Boston Celtics–Toronto Raptors 109–104

Ez már csak így megy. Ha valaki a Boston Celtics ellen játszik, számítania kell rá, hogy a negyedik negyedben alaposan megszórja Isaiah Thomas és vagy hasonló ponterő kell a túloldalon, vagy elég nagy előny, hogy ezt el lehessen bírni. Nos, a Toronto most jól játszott három játékrészen keresztül, Kyle Lowry vezetésével félidőben 11, a harmadik negyed végén nyolc ponttal vezetett, ám ez nem bizonyult elégnek: Thomas 19 egységet vert be a záró etapban, összességében 44-gyel zárt és egy újabb egészen elképesztő teljesítménnyel győzelemre vezette csapatát. Egymaga produkált egy 9-0-s szériát, amellyel megfordította a meccset, majd az utolsó két percben egy kulcsfontosságú dupla után jött egy még fontosabb tripla is tőle, hogy aztán négy büntetővel tegye fel a pontot az i-re – bámulatos estét produkált, nem csoda, hogy szinte megőrült a TD Garden közönsége...

Fájó vereség. DeMar DeRozan nélkül is remekül játszott a Toronto, Kyle Lowry villogott (32 pont, 12/20 mezőnyből), sorra szórta a kosarakat és remekül mozgatta csapatát – vezérletével a harmadik negyedben 18 pont is volt az előny, nagyon közel álltak a győzelemhez. Itt azonban valami megtört, elindult a Celtics, a negyedik játékrészből pedig ismét Thomas-show lett – elfogyott az erő a vendégekből, a 62 pontos első félidő után a másodikban már csak 42-ig jutottak. A vége fájó vereség lett, hiszen DeRozan nélkül, fáradtabban is jól játszottak, sőt, magabiztosan vezettek is, mégis kikaptak a legnagyobb rivális otthonában, így másfél meccsre nőtt a hátrányuk a Bostonnal szemben.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 44/15, Crowder 14/3, Horford 11/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 32/12, Sullinger 13/3, Powell 12

Brooklyn Nets–New York Knicks 90–95

Porzingis volt a vezér. Derrick Rose sérülés miatt hiányzott, Carmelo Anthony pedig a teljes negyedik negyedet kiülte, pusztán azért, mert borzasztóan játszott – az első három játékrész során 6/22-t hajított mezőnyből 15 pontért, több kárt csinált, mint hasznot. A záró etapban így Porzingisre alapozott a Knicks, mellé pedig a két négypontos játékot is végrehajtó Vujacic, valamint a 16 pontos, 16 lepattanós Hernangomez nőtt fel és a kezdőből csak Jennings kapott még helyet a parketten – persze ő is csak azért kezdő, mert Rose sérült. Ennek a sornak köszönhetően menekült meg a New York attól, hogy kikapjon a liga messze leggyengébb csapatától, a negyedik negyedet még a Nets kezdhette előnyből, de egy 16–2-es rohammal fordítottak Porzingisék, a lett magasember 19 ponttal, 12 lepattanóval és 2 blokkal állt csapata élére – fél perccel a vége előtt az ő triplája volt az utolsó szó, amellyel sikerült kiszenvedniük a győzelmet. Ezzel 2–9-re állnak a back-to-backek második felén, csak két meccsre vannak a playofftól és most sorozatban öt találkozót vívnak otthon.

Változások a kezdőben. Kenny Atkinson átvariálta első ötösét, Booker helyére Hollis-Jefferson, Dinwiddie helyére pedig Whitehead került be és az első félidőben bekapott 38 pont szezoncsúcsnak számít a csapattól – igaz, lehet, hogy ez szimplán a Knicks szegénységi bizonyítványa. Hollis-Jefferson mindenesetre 16 ponttal hálálta meg a bizalmat, de a támadójáték egyáltalán nem működött, csak 5/25 triplát süllyesztettek el és amikor a negyedik negyedben elkapta a fonalat a New York, nem tudtak reagálni. Ezzel sorozatban tizedszer kaptak ki otthon és továbbra is várniuk kell szezonbeli tizedik győzelmükre.

A Nets legjobb dobói: Hollis-Jefferson 16, Bogdanovic 15/3, Booker 12
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 19/3, Hernangomez 16, Anthony 15/3

Miami Heat–Atlanta Hawks 116–93

Folytatódik a csoda. A szezon eddigi egyik legnagyobb csodája, hogy a Miami hogyan tudott sorozatban kilenc mérkőzést megnyerni, közben bedarálni olyan ellenfeleket, mint a Golden State, a Houston vagy éppen most az Atlanta. Márpedig ezen az estén rendkívül domináns játékkal verte meg teljesen simán a jóval többre tartott keleti ötödik helyezettet a hazai alakulat, félidőben 15 pont volt a különbség és a nagyszünet után sem változott a helyzet, később egy ponton 26 egységnyire is nőtt a távolság a felek között. Goran Dragic és Dion Waiters megint remekelt, Hassan Whiteside 18 pontos, 18 lepattanós dupla-duplát szállított, a kispad is hozzátette, amit kellett és végig uralta a meccset Erik Spoelstra csapata – ennél hosszabb sikerszériát idén csak a Rockets (10) és a GSW (12) produkált. Ráadásul a floridaiak most sorozatban hat meccset játszanak negatív mérlegű ellenfelekkel...

Jobb volt a Miami. Mike Budenholzer és Dennis Schröder is annyit mondott a mérkőzés után, hogy ők érzik, mitől ilyen jó ez a Heat és miért tudott megnyerni kilenc meccset zsinórban – ezen az estén sokkal agresszívebben, pontosabban, nagyobb akarattal játszottak a hazaiak. A vendégeknél senkit nem lehet kiemelni pozitív oldalon, igaz, Budenholzer nem is erőltette a kezdőit, 26 percnél többet senki nem töltött parketten. Végül több eladott labdával zártak, mint gólpasszal, 40% alatt dobtak mezőnyből és esélytelenül kaptak ki, most pedig back-to-backre utaznak Houstonba, ahol szintén nem lesz könnyű dolguk.

A Heat legjobb dobói: Dragic 27/12, Waiters 20/6, Whiteside 18
A Hawks legjobb dobói: Bazemore 14/3, Schröder 12, Dunleavy 11/3

Detroit Pistons–New Orleans Pelicans 118–98

Caldwell-Pope ihletett napja. Pályafutása legjobbját hozta a Detroit dobóhátvédje, aki ezúttal nem csak elit védőként, hanem elit pontszerzőként is letette a névjegyét: karriercsúcsot jelentő 38 pontot szórt, szintén karriercsúcsnak számító 8/11 triplával. Vezérletével a harmadik negyed második felétől uralta a meccset a Pistons, mellette négy cserejátékos (Harris, Baynes, Smith és Stanley Johnson) volt a parketten és 52–24-re múlták felül az addig vezető New Orleanst – végül parádés győzelmet arattak a hazaiak, Caldwell-Pope pedig a hajrában kihagyott két büntetővel maradt le a negyven pontról. Van Gundy szerint a kezdőötösben semmi energia nem volt egy időkérés után sem, ezért döntött úgy, hogy csak a 17 pontos negyeddel kezdő és ihletett formában játszó hátvédet hagyja fent, a többi posztra pedig jöjjenek a cserék – ez annyira bejött, hogy le sem akarta már hozni ezt az ötösét a tréner.

Fájó eladott labdák. Anthony Davisre most is számíthattak a vendégek, félidőben már 23 pontnál tartott és bár a harmadik-negyedik negyedben már jóval kevésbé volt hatékony, nem rajta múlt a siker. A Pelicans tizenöt eladott labdája sem kevés, de főleg ott bukták el a találkozót, hogy ezekből kaptak 26 pontot, rengeteg könnyű kosarat ajándékoztak a hazaiaknak – emellett kintről szinte veszélytelennek bizonyultak, a negyedik negyedben pedig nem tudtak reagálni a Detroit változtatásaira. Eddigre már úgy tűnt, hogy el is fáradtak, amelyben szerepet játszhatott a back-to-back, mindenesetre itt nem tudták tartani a lépést az energikus Pistonsszal, így végül húszpontos zakóba szaladtak bele – ezzel megelőzte őket a Dallas is, távolodnak a playofftól.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 38/24, Harris 19, Drummond 17
A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Holiday 22, Jones 11

Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 113–95

Tovább robog a Dallas. A hazaiak sorozatban harmadik, az utóbbi tizenegy mérkőzésből a nyolcadik győzelmüket aratták és most már tényleg ott vannak a playoff-versenyben, jelenleg két és fél meccsel vannak lemaradva a nyugati nyolcadik Portland mögött. Seth Curry személyében úgy fest, hogy fontos láncszemet találtak, a hátvéd ezúttal is csapata egyik, ha nem a legjobbja volt 22 pontjával, hat gólpasszával és négy labdaszerzésével, de most meglepő módon lepattanózásban is villogott a gárda – pedig ezen a téren a liga leggyengébbjének számít. Mégis behúzták a lecsorgó-csatát 51–39-re, amelyben nagy szerepe volt a 17 pattanóval jelentkező Salah Mejrinek, aki a negyedik negyed elején percek alatt összezsákolt magának tíz pontot is és végül 16-tal zárt 21 perc alatt. A harmadik játékrész hajrájában még csak pár pont volt a Mavs előnye, de Harris két támadásból két triplát szórt be, az említett Mejri-roham után pedig már 22 volt közte – magabiztos győzelemmel folytatta felzárkózását Rick Carlisle alakulata.

Most nem volt jó a Sixers. Joel Embiid mellett Robert Covington sem tudott pályára lépni a vendégeknél, akik ezt már nem bírták el és újabb vereséget szenvedtek – ezúttal nem akadt vezér, hiányzott belőlük az átütőerő. A második negyedben így is vezettek kilenc ponttal, de egy 26-8-as futással fordított a Dallas, innentől csak üldözte ellenfelét a Philly, a negyedik negyed elején pedig végleg lemaradt – a tíz győzelmet hozó január ellenére már a Miami mögött vannak, négy és fél meccsre a playofftól.

A Mavericks legjobb dobói: Curry 22/9, Mejri 16, Barnes 15/3
A 76ers legjobb dobói: Okafor 16, Ilyasova 13/3, Saric 10/3, Henderson 10

Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 99–119

Elfogyott a Denver. Alapvetően is hiányzott Nikola Jokics, valamint Will Barton, így a támadógépezet két meghatározó eleme nélkül álltak fel a hazaiak, de a mérkőzés folyamán még két játékost veszítettek el: Nelson kiállítás, Gallinari pedig sérülés miatt távozott a parkettről. Utóbbi már nem számított, addigra gyakorlatilag eldőlt a meccs, sőt, már az első negyedtől masszív hátrányban volt a Nuggets, amelyen a hiányzók mellett a back-to-back miatti fáradtság is érezhető volt. Ezzel a vereséggel elveszítették nyugati nyolcadik helyüket, szombat hajnalban a Milwaukee ellen javíthatnak.

Könnyed ujjgyakorlat. Nem izzadt meg különösebben a Memphis, már az első negyedet megnyerték kilenc ponttal Conley-ék, a folytatásban pedig szinte végig tíz egység feletti előnyből játszottak – nagyobb erőkifejtés nélkül is kontrollálták az összecsapást. Támadásban Marc Gasol lubickolt Jokics nélkül, 24 pontja közé befért 3/4 tripla is, érdemes kiemelni még Vince Carter 3/3 tripláját, sorozatban harmadik győzelmükkel pedig már másfél meccsel vezetnek az ismét kikapó Thunder előtt.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 14, Arthur 14/12, Mudiay 14
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 24/9, Conley 18/6, Randolph 14, Carter 14/9

Utah Jazz–Milwaukee Bucks 104–88

A Jazz nem kegyelmezett. Az első negyedben még 27 pontot dobtak a vendégek, utána viszont beindult a hazai úthenger, a második negyedben Gobert 15 pontot szerzett, aminek köszönhetően a kinti dobóknak is jóval könnyebb dolguk volt. A francia center végül 26 pontos, 15 pattanós dupla-duplát hozott össze, az összeálló védekezés pedig összesen 34 pontot engedélyezett a két középső negyedben. Gobert mellett Gordon Hayward is megállíthatatlannak bizonyult, így az is belefért, hogy Derrick Favors pihenőt kapjon. A Jazz végül sima győzelmet aratott, de ismét aggódhatnak Rodney Hoodért, aki ugyanolyan térdsérüléssel vált ki, amilyen miatt nemrég ki kellett hagynia meccseket.

Antetokunmpo gyenge estéje nem fért bele. Betegen vállalta a játékot a görög sztár, de ebben nem volt sok köszönet: 2/10-zel dobott mezőnyből, és védekezésben sem volt jó. Helyette Parker, Monroe és a második félidőben az újonc Thon Maker próbált a sereg élére állni, de a második negyedben beszedett nagy hátrányt nem tudták már ledolgozni. Az Antetokunmpo-hasonmás Maker mindenesetre egyre biztatóbban mozog, támadásban bevert három triplát, védekezésben pedig kiosztott 3 blokkot – az 1/4-es büntetőzésen még lehet javítani...

A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/9, Gobert 26, Johnson 14/6
A Bucks legjobb dobói: Parker 17, Monroe 13, Maker 12/9.

Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 114–124

A Clippers nem bonyolította túl. A vendégek a harmadik negyed közepén elvesztették DeAndre Jordant, aki a bírók szerint flagrant 2-t érően könyökölte le Marquese Chrisst, de ez sem zavarta össze őket, játszották tovább a játékukat, ami egyszerű volt: támadták a gyűrűt. Úgy hoztak össze 124 pontot, hogy mindössze 5 hárompontost dobtak, ugyanakkor kiharcoltak 38 büntetőt. Blake Griffin extra volt (10/14 mezőnyből, 9/10 büntető), mellette a Felton, Rivers, Redick, Crawford hátvédsor szedte szét a Suns gyenge védekezését, összesen 62 pontot tettek fel a táblára. Ez hosszútávon is biztató lehet, hiszen Chris Paul még soká fog visszatérni, ráadásul ezzel a győzelemmel egy kis levegőhöz jutottak a Jazzel szemben.

Értékelhetetlen védekezés. Hiába termelt be 41 pontot Eric Bledsoe, dobott egy 20-ast Booker, hátul alaposan kipihenték magukat, semmi hatásuk nem volt a csapatvédekezésre. Szokás szerint ennyi lyukat Tyson Chandler sem volt képes betömni, a center folyamatosan úton volt, és PJ Tucker is hiába szedett 14 pattanót, csak abban bízhattak, hogy a túloldalon elapad a ponttermés. A „szemmel verés" most sem jött be, ezzel nagyjából választ is kaphatunk arra a kérdésre, hogy miért a Suns a nyugati sereghajtó.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 41/6, Booker 20/3, Chandler 11.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 29, Felton 18/6, Redick 16/6

Oklahoma City Thunder–Chicago Bulls 100–128

Fesztivál. Kicsit lassan kezdett a Bulls, az első negyed után viszont alaposan felpörögtek támadásban, 107 pontot szórtak, amivel semmit nem tudott kezdeni az OKC. Jimmy Butlert nem tudták lefékezni (11/17 mezőnyből, 5 gólpassz, 3 szerzett labda), de Wade (18 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz) és a padról beszálló Rondo (6 assziszt) is nagyszerűen osztogatott. Parádésan járt a labda, ebből jött össze Robin Lopez 7/8-as, Jerian Grant 5/7-es mezőnymutatója, valamint a padról McDermott és Felicio 11-11 pontja. A csapatmegbeszélés óta a Bulls játéka folyamatosan javul, ezzel a sikerrel újra 50 százalékon és a keleti 7. helyen állnak.

Összeomlott a Thunder játéka. Enes Kanter ugyan nagyon gyenge védő, de a kéztörés miatt kidőlő center talán az egyetlen Westbrook mellett, aki a Thunderben meg tudja magának csinálni a dobóhelyzeteket. Ez ma nagyon hiányzott, a Bulls közepes védekezése is meg tudta annyira zavarni a gépezetet, hogy megremegjenek a kezek. Mivel védekezésben ma nem voltak faktorok, a támadójátékhoz kellett volna nyúlniuk, de Westbrookon kívül (28 pont, 8 gólpassz, 5 pattanó) más nem igazán villogott: az újonc Sabonis 1/10-zel, Oladipo 5/14-gyel célzott, az egy szem Jerami Grant így nem tehetett csodát a zsinórban harmadszor bukó Oklahomában.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28/3, Jerami Grant 15/3, Oladipo 12/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 28, Wade 18, Lopez 14

Golden State Warriors–Charlotte Hornets 126–111

Vissza a gyökerekhez. Nemrég Kevin Durant elmagyarázta Steph Curry-nek, hogy legyen önmaga a pályán, azóta a regnáló MVP egyre jobban játszik, ma pedig egy meccs kihagyás után visszatérve a tavalyi formáját idézte: 11 triplát hintett be alig három negyed alatt. Mellette hű fegyverhordozója, Klay Thompson is parádézott (hat hármas, 8 gólpassz), Kevin Durant (18 pont, 8 pattanó, 8 gólpassz) pedig ezúttal Draymond Green mellett (8 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz, 4 blokk) elvégezte a piszkos munkát. Az első negyedben padlóra is küldték az ellenfelet, 20 pontot vertek a back-to-back érkező Hornetsre, utána pedig már gond nélkül menedzselték a mérkőzést.

Ezt gyorsan el kell felejteni. Vasárnap hajnalban lép pályára Utahban a Charlotte, addig van idejük rendezni a sorokat, mert érezhetően megrogyott a társaság. Ez volt sorozatban a hatodik vereségük, és bár sok esélyük eleve nem volt a listavezető otthonában, az elmúlt években nem ezt a szétesett játékot szokhattuk meg tőlük. A kezdőötös védekezése gyakorlatilag értékelhetetlen volt, a kispadról beszálló Kaminsky-Belinelli duó igyekezett menteni a reputációt - de valószínűleg csak azért nem kaptak 150 pontot, mert a GSW back-to-back játszik holnap, és a végén pihentették legjobbjaikat.

A Warriors legjobb dobói: Curry 39/33, Thompson 29/18, Durant 18/3
A Hornets legjobb dobói: Kaminsky 24/6, Belinelli 16/3, Williams 14/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers
–Minnesota Timberwolves 125–97
Orlando Magic–Indiana Pacers 88–98
Boston Celtics–Toronto Raptors 109–104
Brooklyn Nets–New York Knicks 90–95
Detroit Pistons–New Orleans Pelicans 118–98
Miami Heat–Atlanta Hawks 116–93
Dallas Mavericks–Philadelphia 76ers 113–95
Denver Nuggets–Memphis Grizzlies 99–119
Phoenix Suns–Los Angeles Clippers 114–124
Utah Jazz–Milwaukee Bucks 104–88
Oklahoma City Thunder–Chicago Bulls 100–128
Golden State Warriors–Charlotte Hornets 126–111

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik