Férfi kosár-vb: az Eb-címvédő nagy csatában nyert

KEZDŐ5.HU KEZDŐ5.HUKEZDŐ5.HU KEZDŐ5.HU
Vágólapra másolva!
2014.08.31. 17:33
null
Boris Diaw akcióban a szerbek ellen (Fotó: fiba.com)
Az Európa-bajnok francia válogatott egy másodperccel a vége előtt szerezte meg a győztes kosarat – büntetőből – Szerbia ellen a spanyolországi férfi kosárlabda-vb második játéknapján. A horvátok szintén nagy csatában diadalmaskodtak, 90–85-re nyertek Argentína ellen.

 

A-CSOPORT

Szerbia–Franciaország 73–74

Egészen szorosra sikerült az első etap, fej fej mellett haladtak a csapatok, Teodoszics duplájával 21–20-ra nyerték a szerbek a mérkőzés első játékrészét. A második negyed már kevésbé alakult a gallok elképzelései szerint, támadásban nem találták a ritmust, ellentétben Szerbiával, amely igencsak tetszetős játékkal nyolcpontos előnyt tudott kiharcolni, 42–34 volt a félidő.

A szünet után kezdett éledezni Franciaország, sokkal jobban, koncentráltabban játszott, mint az első félidőben. Ennek meg is lett az eredménye, nagyon hamar egalizáltak, a negyed végén pedig csak két ponttal voltak lemaradva (62–60). Nagy izgalmak közepette zajlott az utolsó játékrész, Kahudi triplájával először a mérkőzésen vezetni tudtak a franciák a felvonás elején. A végjátékban aztán megint nekik kellett futniuk az eredmény után: előbb Lauvergne, majd Diaw egyenlített az utolsó másfél percben. 73–73 volt az állás, amikor egy másodperccel a vége előtt Lauvergne harcolt ki faultot, s állhatott a büntetővonalra. Az elsőt bedobta, a második kimaradt, a szerbeknek pedig már nem maradt idejük, így hatalmasat küzdve megnyerte a meccset Franciaország.

A statisztikák is kiegyenlített küzdelmet mutatnak, 29–26-ra nyerték meg a lepattanóért vívott csatát a franciák. Ami kimagaslik még, az az, hogy a gallok huszonegy alkalommal hozták kihagyhatatlan helyzetbe egymást.

Szerbia legjobb dobói: Raduljica 21, Bogdanovics 12/6, Bjelica 11/3.
Franciaország legjobb dobói: Lauvergne 19, Diot 15/3, Jackson 12/9, Batum 11/3.

Spanyolország–Egyiptom 91–54

A házigazda spanyol válogatott egy újabb imponáló erődemonstrációval jelezte: (számára) kezdődhet a vb, jöhetnek a komoly ellenfelek! A lelkes, ám Navarroéknál lényegesen gyengébb erőt képviselő egyiptomiak már az első negyedtől csak az áldozati bárány nem túl hálás szerepére voltak kárhoztatva. 8 perc alatt eldőlt a találkozó, ekkor már 26–6-os hispán vezetést mutatott a granadai csarnok eredményjelzője. A második negyedben ugyan nem nőtt a különbség, de a láthatóan a tempójából visszakapcsoló hazaiak számára a magabiztos előny megőrzése sem jelentett különösebb megerőltetést (42–24). A mérkőzés ezen szakaszától Orenga mester, már a hátralévő menetelésre is gondolva, a teljes keretét játszatva eloszthatta a terheket sztárjai között.

A szünet után Gasolék még egyszer odaléptek a gázra, a különbség pedig, főleg Serge Ibaka ponterős játékának köszönhetően, alig 5 perc alatt 30 pont fölé (60-28) hízott. A spanyolok itt úgy dönthettek, számukra eljött a szieszta ideje, és az Ibrahim El Gammal vezette afrikaiak szép lassan csökkentették is jelentős hátrányukat. Az ibériai gárda azonban az összecsapás végén, akkor már az abszolút cseresorával a parketten, újra megrázta magát, és az Irán elleni 30 pontos siker után Egyiptomot végül 37 pontos különbséggel gázolta el.

Spanyolország legjobb dobói: Ibaka 18/3, Fernandez 14/6, P.Gasol 12.
Egyiptom legjobb dobói: El Gammal 16/6, Kamal 8, Genedy 8/6.

B-CSOPORT

Argentína–Horvátország 85–90

Jól kezdett a horvát válogatott, három perc játék után már 12–2-re vezettek Saricék. Távolról szinte nem tudtak hibázni, Simon 3/3-mal indított a triplavonalon kívülről. A negyed végére már feltámadt Argentína, és habár az eredményen ez nem látszódott – 28–20-ra vezettek a horvátok –, jóval élvezhetőbb volt a találkozó. A második etapban Scola-parádét láthattunk, ellenállhatatlannak bizonyult az Indiana Pacers magasembere. Fej fej mellett haladtak a csapatok, a slusszpoént a félidő végén Campazzo triplája jelentette, 46–44-es horvát előny tudatában mehettek pihenni a csapatok.

Ahogy az első negyed elején, most a harmadik végén jött a horvát roham, hamar bónuszba kerültek, és a büntetőket nem hibázták el, ráadásul tartották a jó triplaszázalékot is. 63–75-tel vághattak neki a felek az utolsó tíz percnek. Egyszer sikerült visszakapaszkodnia Argentínának öt pontra, de Bogdanovic gyilkos triplája tulajdonképpen eldöntötte a találkozó sorsát.

Sok volt a kihagyott büntető a meccsen, a döntő érvnek a horvátok mellett talán a 13 értékesített tripla bizonyult. Lepattanózni is jobban lepattanóztak ellenfelüknél, 36:31 volt ez az arány déli szomszédainknak.

Argentína legjobb dobói: Scola 30/3, Campazzo 13/6, Nocioni 11/3.
Horvátország legjobb dobói: Simon 18/9, Saric 16/6, Bogdanovic 16/9, Lafayette 11/3

C–CSOPORT

Törökország–Egyesült Államok 77–98

Már az első negyedben is nagyon jól kezdtek a törökök, hiszen az első negyed első felében végig ők vezettek. Az amerikaiak ugyan fordítottak a felvonás második részére, meglépniük azonban nem sikerült, 16–16-os egált mutatott az eredményjelző 10 perc játék után. A törökök továbbra is rá tudták erőltetni saját akaratukat az ellenfélre: lassították a játékot, nagyon jól pattanóztak, a török zóna ellen pedig nem ment a dobás Curryéknek – bár az üres vállallások mellett sok fölösleges tempójuk is volt. Az Akyol-Hersek-Preldzic trió vezette együttes félidőben öt ponttal állt jobban a jobbára csak szenvedő Krzyzewski-legénységnél (40–35).

A fordulást követően 51–45-ig nem tűnt úgy, hogy bármi fordulat lesz az összecsapáson. Aztán viszont a törökök nem tudták megállítani a Davis, Harden, Curry, Faried, Irving ötös nagyobb futását, kiszakadt a zsák a Team USA-nél, egyre könnyebb kosarakat szereztek, így hat ponttal vezettek 10 perccel a vége előtt (60–66). Mivel a záró játékrészt egy 10–0-s rohammal kezdték Krzyzewskiék, így ebben a szakaszban el is dőlt a mérkőzés érdemi része. A törökök a vártnál sokkal jobban megszorongatták ellenfelüket, de végül 98–77 arányban kikaptak.

Törökország legjobb dobói: Akyol 12/6, Güler 9/6, Savas 9, Preldzic 9/3.
Az Egyesült Államok legjobb dobói: Faried 22, Davis 19, Harden 14/3.

D-CSOPORT

Litvánia–Angola 75–62

Brutálisan kezdett a magasemberek által húzott Litvánia, egyetlen afrikai triplára tizenegy pontot dobtak, Valanciunas és Motiejunas tarthatatlannak bizonyult a festékben. Aztán az első negyed hajrájára összeszedték magukat az angolaiak, Moore triplájának köszönhetően egészen egy egységnyire zárkóztak. Sőt, jóval tudatosabb, szervezettebb csapatjátékuknak köszönhetően a második játékrészben abszolút a litvánok fölé nőttek, Moore és Barros révén azonnal egy 7–0-s rohanással kezdtek, amivel megfordították a találkozót. Erre már reagálni kellett Litvániának is, ők 9–0-t futottak és visszavették a vezetést, de a vártnál talán szorosabb első félidőt követően csupán három ponttal voltak jobbak Angolánál.

A fordulás után rögtön egyenlítettek az afrikaiak, de itt már érezhető volt a litvánok fölénye, Juskevicius és Darjus Lavrinovic révén megsorozták ellenfelüket, és az utolsó három és fél percben egy 14–4-es vérengzést produkáltak – Lavrinovic egymaga hét megválaszolatlan pontot szerzett, ezzel zárult ez a játékrész. Az utolsó etapban már nem erőltették meg magukat az európaiak, jelentősen visszavettek az iramból, stabilan tizenöt pont körüli előnyüket be tudták osztani, így végül elmaradt az izgalmas végjáték.

Több mint kétszer annyi büntetőt harcolt ki Litvánia, ez pedig döntőnek bizonyult, ráadásul Angola csupán 37 százalékkal dobott mezőnyből – ezek és a harmadik negyed második felében bemutatott litván futás elegendő volt az afrikaiak vereségéhez. Náluk Motiejunas és a dupla-duplázó Valanciunas révén megvolt az a plusz a festékben, amit kintről nem tudtak kompenzálni az afrikaiak, hiszen csupán 28 százalékkal értékesítették a 25 triplakísérletüket.

Litvánia legjobb dobói: Motiejunas 12/3, Valanciunas 11, Juskevicius-Pocius 9/9-9/3.
Angola legjobb dobói: Mingas 14/6, Cipriano 13/6, Moore 11/3.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG
2. FORDULÓ
A-CSOPORT

Szerbia–Franciaország 73–74
Brazília–Irán 79–50
Spanyolország–Egyiptom 91–54
Az állás:
1. Spanyolország 4 pont, 2. Brazília 4, 3. Franciaország 3, 4. Szerbia 3, 5. Egyiptom 2, 6. Irán 2

B-CSOPORT
Argentína–Horvátország 85–90
Szenegál–Puerto Rico 82–75
Fülöp-szigetek–Görögország 70–82
Az állás:1. Görögország 4 pont, 2. Horvátország 4, 3. Argentína 3, 4. Szenegál 3, 5. Fülöp-szigetek 2, 6. Puerto Rico 2

C-CSOPORT
Dominikai Köztársaság–Új-Zéland 76–63
Finnország–Ukrajna 81–76
Törökország–Egyesült Államok 77–98
Az állás: 1. Egyesült Államok 4 pont, 2. Ukrajna 3, Dominikai Köztársaság 3, 4. Törökország 3, 5. Finnország 3, 6. Új-Zéland 2

D-CSOPORT
Dél-Korea–Ausztrália 55–89
Szlovénia–Mexikó 89–68
Litvánia–Angola 75–62
Az állás: 1. Szlovénia 4 pont, 2. Litvánia 4, 3. Ausztrália 3, 4. Angola 3, 5. Mexikó 2, 6. Dél-Korea 2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik