Férfi kosár NB I: „Nagyon nehéz szituációban vagyunk”

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.03.16. 09:53
null
Váradi Benedek bízik a folytatásban (Fotó: Unger Tamás)
A férfi kosárlabda NB I-ben bajnoki listavezető Falco csapatkapitánya, Váradi Benedek és társai szeretnének játszani, és remélik, hogy mérkőzésekkel fejezhetik be az idényt.

 

FELFÜGGESZTÉSEK, HAZAUTAK

Nyilvánvalóan nem hagyhatja és nem is hagyja majd figyelmen kívül a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), a csapatok képviselői meg aztán pláne, hogy szombaton az Uni Győr Mély-Út, majd vasárnap újabb két női élvonalbeli klub, az ELTE BEAC Újbuda és a VBW CEKK Cegléd is közleményt adott ki arról, hogy a felnőtt- és az utánpótláscsapatok edzéseit is felfüggeszti. A BEAC ráadásul nemcsak az MKOSZ folytatásra vonatkozó keddi döntéséig, hanem határozatlan időre szüntette be a munkát, a játékosok otthonukban végezhető, személyre szabott edzéstervet kaptak.

A bajnoki címvédő, friss Magyar Kupa-győztes Sopron Basket két amerikai játékosa, Candice Dupree és Briann January már szombat reggel hazautazott a tengerentúlra, így ha meglepő módon rövid időn belül folytatódnának a honi bajnoki küzdelmek, feltehetően nem vetné be őket klubjuk.

– Vasárnap volt edzésük?
– Igen, délelőtt, aztán délután találkoztunk a többiekkel és tartottunk egy megbeszélést, de odafigyelünk egymásra, tartjuk a távolságot – mondta megkeresésünkre Váradi Benedek, a bajnoki címvédő és listavezető Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapatkapitánya. – Nem tudjuk, mire készüljünk, mi lesz a keddi döntés a továbbiakról, addig is igyekszünk formában tartani magunkat.

– Gasper Okorn edző Bécsbe utazott a családjához – ellátta önöket valamiféle ütemtervvel a következő napokra?
– Hétfőn még lesz edzésünk a tervek szerint, de valószínűleg focizunk majd, mert vezetőedzőnk nélkül nem nagyon tudunk mit csinálni. Megértettük őt, hogy elutazott a családjához, bár nem volt egyszerű átjutnia Ausztriába.

– Mikor vetődött fel először, hogy nem utaznak el a szombati, szolnoki bajnokira?
– Péntek reggel klubunk megkapta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének levelét, amelyben az állt, hogy a kialakult helyzetre tekintettel minden csapat saját hatáskörében dönthet arról, játszik-e másnap. A vezetőség véleménye az volt, ne tegyük ki felesleges kockázatnak magunkat és maradjunk, ha útra keltünk volna, akkor sem állunk meg sehol. Csütörtökön még az volt a terv, hogy pályára lépünk Szolnokon, hiszen ez a dolgunk.

– Hezitálás nélkül állt a Lóránt Péter kezdeményezésére körbeküldött közlemény mellé, amelyben a bajnokság felfüggesztését kérték?
– Itt igazából nem arról volt szó, hogy mi akarnánk erről a kérdésről dönteni, ez egy javaslat volt a csapatkapitányok részéről, amellett álltunk ki, hogy tartsunk néhány hét szünetet, és utána meglátjuk, mit kíván a kialakult helyzet. A játék a kötelezettségünk, tehát ha kell, tesszük a feladatunkat, szeretnénk is folytatni az alapszakaszt, aztán esetlegesen a középszakasz törlésével a rájátszásban eldönteni a helyezések sorsát.

– Milyen döntésre számít a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének keddi kibővített elnökségi ülésén?
– Nem tudom, ezt majd a klubok megszavazzák. Amit ki tudunk jelenteni, hogy játszani szeretnénk, nekünk is az lenne a legjobb, ha teljesíthetnénk a szerződésünkben foglalt kritériumokat és mérkőzésekkel fejezhetnénk be az idényt.

– Van értelme a folytatásnak nézők nélkül?
– A profi kosárlabda a nézőkért is van, és valóban nem volt hangulata a Jászberény elleni zárt kapus meccsünknek. Próbáltuk komolyan venni, hiszen tétre ment, nem edzőmérkőzés volt, de szurkolók nélkül ez nem ugyanaz a sportág, mindenki tudja és érzi ezt...

– Csapata honlapjának beszélt arról, hogy a légiósok Magyarországon maradtak, de úgy sejtem, őket sem lehet akaratuk ellenére itt tartani, ha hazarepülnének az Egyesült Államokba, amíg megtehetik.
– Így van, de ők is profi játékosok, csapatkapitányként egyeztettem velük, úgyhogy az ő nevükben is tudok nyilatkozni: várjuk a döntést, és ők itt is maradnak, amíg kell. A legrosszabb az lenne, ha nem léphetnénk pályára, ha ez a verzió lépne életbe, akkor persze ki kell találnunk valamit.

– Nagy esélyük lenne a Magyar Kupa és a bajnokság megnyerésére is. Az is megfordult a fejükben, hogy a kupasorozat nyolcas döntőjét le sem játsszák, az NB I-ben pedig nem hirdetnek győztest?
– Átfutott az agyamon és borzasztó lenne, hiszen a kupák, az érmek, az élmények gyűjtéséért játszunk. Hallottam, hogy több országban lefújták a bajnokságot, eredményt hirdettek – nagyon nehéz szituációban vagyunk, nem kétséges.

– Mindentől függetlenül a 2019–2020-as idény emlékezetes marad, hiszen a Bajnokok Ligájában remekelt a Falcóval, míg a válogatottal két fontos Európa-bajnoki selejtezőn is sikernek örülhetett. Adnak majd kapaszkodót ezek az emlékek a hosszú, üres heteken?
– Biztosan, de rossz lenne, ha itt kellene befejeznünk, mert nagyon hosszú még az idő a következő évad kezdetéig. Ilyen helyzetben még sosem volt a magyar kosárlabda, ahogy a világon senki és semmi. Persze emlékezetes az is, ami eddig történt, a magyar bajnokságban is jól szerepeltünk, a végső siker volt a célunk, a Bajnokok Ligájában szépen helytálltunk, a továbbjutásra is volt esélyünk. Lesz mibe kapaszkodnom, sokat tanultam, de remélem, lesz még lehetőségünk megmutatni, mire vagyunk képesek.

– Vannak betegek a csapatuknál?
– Perl Zoli a Jászberény ellen sem játszott és Bíró Olivér is elkapott valamit, ami tipikus februári-márciusi torokfájós náthának tűnt, szerencsére egyre jobban vannak, tartom velük a kapcsolatot. Ismerjük a higiéniai utasításokat, betartjuk az előírásokat, az öltözőben edzés előtt és után is fertőtlenítjük a kezünket. Nem tehetünk most mást, mint várjuk a végkifejletet – ez a legnehezebb...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik