GYŐRI FERENC 2020.03.16 09:53 Frissítve: 2020.03.16 10:01

Férfi kosár NB I: „Nagyon nehéz szituációban vagyunk”

A férfi kosárlabda NB I-ben bajnoki listavezető Falco csapatkapitánya, Váradi Benedek és társai szeretnének játszani, és remélik, hogy mérkőzésekkel fejezhetik be az idényt.

Váradi Benedek bízik a folytatásban (Fotó: Unger Tamás)

 

FELFÜGGESZTÉSEK, HAZAUTAK

Nyilvánvalóan nem hagyhatja és nem is hagyja majd figyelmen kívül a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ), a csapatok képviselői meg aztán pláne, hogy szombaton az Uni Győr Mély-Út, majd vasárnap újabb két női élvonalbeli klub, az ELTE BEAC Újbuda és a VBW CEKK Cegléd is közleményt adott ki arról, hogy a felnőtt- és az utánpótláscsapatok edzéseit is felfüggeszti. A BEAC ráadásul nemcsak az MKOSZ folytatásra vonatkozó keddi döntéséig, hanem határozatlan időre szüntette be a munkát, a játékosok otthonukban végezhető, személyre szabott edzéstervet kaptak.

A bajnoki címvédő, friss Magyar Kupa-győztes Sopron Basket két amerikai játékosa, Candice Dupree és Briann January már szombat reggel hazautazott a tengerentúlra, így ha meglepő módon rövid időn belül folytatódnának a honi bajnoki küzdelmek, feltehetően nem vetné be őket klubjuk.

– Vasárnap volt edzésük?
– Igen, délelőtt, aztán délután találkoztunk a többiekkel és tartottunk egy megbeszélést, de odafigyelünk egymásra, tartjuk a távolságot – mondta megkeresésünkre Váradi Benedek, a bajnoki címvédő és listavezető Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapatkapitánya. – Nem tudjuk, mire készüljünk, mi lesz a keddi döntés a továbbiakról, addig is igyekszünk formában tartani magunkat.

– Gasper Okorn edző Bécsbe utazott a családjához – ellátta önöket valamiféle ütemtervvel a következő napokra?
– Hétfőn még lesz edzésünk a tervek szerint, de valószínűleg focizunk majd, mert vezetőedzőnk nélkül nem nagyon tudunk mit csinálni. Megértettük őt, hogy elutazott a családjához, bár nem volt egyszerű átjutnia Ausztriába.

– Mikor vetődött fel először, hogy nem utaznak el a szombati, szolnoki bajnokira?
– Péntek reggel klubunk megkapta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének levelét, amelyben az állt, hogy a kialakult helyzetre tekintettel minden csapat saját hatáskörében dönthet arról, játszik-e másnap. A vezetőség véleménye az volt, ne tegyük ki felesleges kockázatnak magunkat és maradjunk, ha útra keltünk volna, akkor sem állunk meg sehol. Csütörtökön még az volt a terv, hogy pályára lépünk Szolnokon, hiszen ez a dolgunk.

– Hezitálás nélkül állt a Lóránt Péter kezdeményezésére körbeküldött közlemény mellé, amelyben a bajnokság felfüggesztését kérték?
– Itt igazából nem arról volt szó, hogy mi akarnánk erről a kérdésről dönteni, ez egy javaslat volt a csapatkapitányok részéről, amellett álltunk ki, hogy tartsunk néhány hét szünetet, és utána meglátjuk, mit kíván a kialakult helyzet. A játék a kötelezettségünk, tehát ha kell, tesszük a feladatunkat, szeretnénk is folytatni az alapszakaszt, aztán esetlegesen a középszakasz törlésével a rájátszásban eldönteni a helyezések sorsát.

– Milyen döntésre számít a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének keddi kibővített elnökségi ülésén?
– Nem tudom, ezt majd a klubok megszavazzák. Amit ki tudunk jelenteni, hogy játszani szeretnénk, nekünk is az lenne a legjobb, ha teljesíthetnénk a szerződésünkben foglalt kritériumokat és mérkőzésekkel fejezhetnénk be az idényt.

– Van értelme a folytatásnak nézők nélkül?
– A profi kosárlabda a nézőkért is van, és valóban nem volt hangulata a Jászberény elleni zárt kapus meccsünknek. Próbáltuk komolyan venni, hiszen tétre ment, nem edzőmérkőzés volt, de szurkolók nélkül ez nem ugyanaz a sportág, mindenki tudja és érzi ezt...

– Csapata honlapjának beszélt arról, hogy a légiósok Magyarországon maradtak, de úgy sejtem, őket sem lehet akaratuk ellenére itt tartani, ha hazarepülnének az Egyesült Államokba, amíg megtehetik.
– Így van, de ők is profi játékosok, csapatkapitányként egyeztettem velük, úgyhogy az ő nevükben is tudok nyilatkozni: várjuk a döntést, és ők itt is maradnak, amíg kell. A legrosszabb az lenne, ha nem léphetnénk pályára, ha ez a verzió lépne életbe, akkor persze ki kell találnunk valamit.

– Nagy esélyük lenne a Magyar Kupa és a bajnokság megnyerésére is. Az is megfordult a fejükben, hogy a kupasorozat nyolcas döntőjét le sem játsszák, az NB I-ben pedig nem hirdetnek győztest?
– Átfutott az agyamon és borzasztó lenne, hiszen a kupák, az érmek, az élmények gyűjtéséért játszunk. Hallottam, hogy több országban lefújták a bajnokságot, eredményt hirdettek – nagyon nehéz szituációban vagyunk, nem kétséges.

– Mindentől függetlenül a 2019–2020-as idény emlékezetes marad, hiszen a Bajnokok Ligájában remekelt a Falcóval, míg a válogatottal két fontos Európa-bajnoki selejtezőn is sikernek örülhetett. Adnak majd kapaszkodót ezek az emlékek a hosszú, üres heteken?
– Biztosan, de rossz lenne, ha itt kellene befejeznünk, mert nagyon hosszú még az idő a következő évad kezdetéig. Ilyen helyzetben még sosem volt a magyar kosárlabda, ahogy a világon senki és semmi. Persze emlékezetes az is, ami eddig történt, a magyar bajnokságban is jól szerepeltünk, a végső siker volt a célunk, a Bajnokok Ligájában szépen helytálltunk, a továbbjutásra is volt esélyünk. Lesz mibe kapaszkodnom, sokat tanultam, de remélem, lesz még lehetőségünk megmutatni, mire vagyunk képesek.

– Vannak betegek a csapatuknál?
– Perl Zoli a Jászberény ellen sem játszott és Bíró Olivér is elkapott valamit, ami tipikus februári-márciusi torokfájós náthának tűnt, szerencsére egyre jobban vannak, tartom velük a kapcsolatot. Ismerjük a higiéniai utasításokat, betartjuk az előírásokat, az öltözőben edzés előtt és után is fertőtlenítjük a kezünket. Nem tehetünk most mást, mint várjuk a végkifejletet – ez a legnehezebb...

2020.03.26 22:22:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nem véletlenül volt »Mr. Kosárlabda« a beceneve Boriszlav Sztankovicsnak, a nemzetközi szövetség nemrég elhunyt tiszteletbeli főtitkárának.

2020.03.13 20:23:09

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

A válogatott kosárlabdázó a karanténba zárt Reggio Emiliában „ragadt”, meccsek, edzések és a családja nélkül.

2020.03.05 22:14:22

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

Szoros és izgalmas mérkőzések után alakult ki a női kosár MK-ban a pénteki elődöntők párosítása.

2020.02.29 11:22:54

Kosárlabda GYŐRI FERENC

„Az, mondjuk, speciális eset, ha a nevelőegyesületem, a szülővárosom csapata hív, vagyis a Sopron.”

2020.02.25 22:07:37

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

Továbbra sem tudni, hogy az elmúlt napokban megnyert két Eb-selejtező volt-e az utolsó két meccse.