Férfi kosár NB I: harc a trónért! Fél tucatnál is több dobogóesélyessel indul az idény

Vágólapra másolva!
2019.09.27. 10:03
null
Kezdődhet a tánc – a szombathelyi Váradi Benedek és Pangó Máté látványos csatája a Falco–PVSK meccsen idén megismétlődhet (Fotó: Unger Tamás)
Pénteken a Szolnok–Alba rangadóval rajtol az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság, a nyitány megadja az alaphangot az előttünk álló, várhatóan végig kiélezett versenyfutásnak.
AZ ELŐZŐ TÍZ IDÉNY BAJNOKAI

2010: Zalakerámia ZTE KK
2011: Szolnoki Olaj KK
2012: Szolnok
2013: Alba Fehérvár
2014: Szolnok
2015: Szolnok
2016: Szolnok
2017: Alba
2018: Szolnok
2019: Falco-Vulcano Energia KC

Egy nappal ezelőtt a női bajnokság kapcsán ódzkodtunk attól, hogy bármelyik csapatot is biztos aranyesélyesnek kiáltsuk ki, pedig a Sopron Basket favoritnak tűnik, és csak egy-két vetélytárs jelenthet rá veszélyt hosszú távon. A férfiaknál a Falco a címvédő, és talán most is a fő esélyes, azonban a riválisok köre bővebb, mint a hölgyeknél, akár öt-hat gárda is beleszólhat érdemben a hajrába.

MAGYAR MAGRA ERŐSÍTETTEK

Ha valaki az előző évad felénél azt mondja, hogy a Falco sorra söpri ki ellenfeleit a playoffban, és pályahátrányból 3–0-ra nyer a döntőben, kevesen hittek volna neki. A Szolnok ellen elvesztett Magyar Kupa-döntő környékén volt egy pont Szombathelyen, amikor majdnem robbant az öltöző. Akkor két út állt a sárga-feketék előtt: a bombaerős keret ellenére elengedni az aranyüldözést és megfelelő egység hiányában elengedni az idényt is, vagy tisztázni minden gondot és problémát, beállni a sorba és a Gasper Okorn vezetőedző által kiosztott szerepekben a lehető legjobb teljesítményt nyújtva összeszorított fogakkal fordítani saját sorsukon.

AZ IDÉNY...
...FELFEDEZETTJE LEHET
Pallai Tamás (Szolnoki Olajbányász KK)
Nem is álmodhat senki szebb élvonalbeli debütálásról, mint amilyen összejött a Szolnok U18-as válogatott hátvédjének. Pallai Tamás a Falco otthonában lejátszott elődöntős mérkőzésen 18 pontot szórt és leszedett hat lepattanót, más kérdés, hogy sérülések miatt rendkívüli módon megfogyatkozott együttesének esélye sem lehetett a győzelemre, nemcsak azon a találkozón, az egész párharcban – a szombathelyiek söpréssel jutottak be a fináléba. Az előttünk álló idényben biztosan értékes játékperceket kap majd az átalakuló, új néven futó Olajbányászban Dragan Alekszics edzőtől a nyári U18-as B-divíziós Európa-bajnokságon nemzeti csapatunk második legjobb értékindexével és második legjobb pontátlagával büszkélkedő Pallai.


...MEGLEPETÉSE LEHET
Alba Fehérvár
Kockáztatunk: a legutóbb elért 11. helyhez képest előrébb lépnek a fehérváriak, mi több, minimum a rájátszásba várjuk Jesús Ramírez alakulatát. A nagyon félresikerült előző évadban szerepet játszhatott a kettős terhelés is, merthogy a FIBA Európa-kupában nagyszerűen muzsikált az Alba, bejutott a legjobb nyolc közé, és ott is csak drámai párharcban maradt alul az izraeli Hapoel Holonnal szemben. Lóránt Péter elhagyta ugyan az együttest, de helyére érkezett két kosárlabdázó, aki korábban megfordult a magyar válogatottban, Csorvási Milán és Molnár Márton. Filipovity Márkó szintén távozott, ám visszatért Markovics Luka, míg az öt külföldi közül négy rendkívül tapasztalt, egyikük az amerikai-magyar Govens Darrin, aki tökéletesen ismeri az NB I-et, és képességei évek óta az átlag fölé emelik Magyarországon.

...VISSZATÉRŐJE LEHET

Keller Ákos (Egis Körmend)
A kategóriában meglehetősen egyértelmű választás a magyar válogatott első számú centere, csapatkapitánya, aki Franciaországból tért haza és az Egis Körmendhez szerződött. A korábban a Szolnokkal és az Albával is szép sikereket elérő magasember legfőbb vetélytársa a legjelentősebb visszatérő személyét illetően éppen újdonsült csapattársa, Justin Edwards volt, a kanadai hátvéddel együtt nyertek 2017-ben bajnoki címet és ünnepelhettek Magyar Kupa-győzelmet a fehérváriakkal. Ha ők ketten huzamosabb ideig a vasiaknál maradnak, az idén döntőbe jutó gárda jövő tavasszal is a bajnoki címért pedálozhat.

A Falcónál az utóbbi verziót választották. Az évad közben érkező Perl Zoltán és Govens Darrin lassan megtalálta a helyét, a szlovén mester filozófiáját teljes mértékben elfogadta és magáévá tette a csapat, a középszakasz kezdetétől pedig fő esélyessé lépett elő a szombathelyi gárda, még akkor is, ha a Körmend mehetett neki a playoffnak az első helyről. Ott pedig jött a Falco-henger.

Vas megye székhelyén a siker után sem a babérokon üldögélés volt a legfőbb program a nyáron, a klub vezetői a szakmai stábbal karöltve úgy gondolkodtak, lehet magasabbra is emelni a mércét, mégpedig magyar játékosokkal, így a nagyon erős Perl Zoltán, Váradi Benedek duó mellé megérkezett a szintén válogatott, a húszas évei elején járó Benke Szilárd és Filipovity Márkó. S bár a légiósok közül csak Juvonte Reddicet sikerült megtartani, úgy tűnik, a Falco ebben az összetételben is szárnyalhat, csak most már nem kellenek hónapok az összeálláshoz, már a kezdetektől diktálhatja a tempót a többieknek a szombathelyi gárda.

VÁLTOZÁSOK A RIVÁLISOKNÁL

Persze a többiek sem tétlenkedtek, ahogy Forray Gábor, a Kecskemét edzője egy augusztusi beszélgetés során említette: szinte fegyverkezési versenyt lát az élklubok között. A Körmend például lecserélte teljes légióssorát – nem teljesen önszántából –, hogy aztán a felkészülés közepén beessen a 2017-es bajnok és kupagyőztes Alba két alappillére, a válogatott csapatkapitánya, Keller Ákos, illetve a kanadai dobógép Justin Edwards. Szolnokon minden átalakult, a tulajdonosi szerkezet, a klubvezetőség és a játékoskeret, csak Dragan Alekszics szakmai stábja jelenti az állandóságot; illetve, a frissen igazolt külföldiek pedigréje jelezheti azt, hogy az Olajbányásszal megint számolni kell. Aztán ott van az elmúlt években folyamatosan szürke Atomerőmű SE, amelynél Dzunics Braniszlav Lóránt Pétert hozta át magával Székesfehérvárról, no meg olyan külföldieket sikerült megszerezni, akik már vagy Pakson, vagy más magyar csapatnál bizonyítottak, és csak két újoncot kell betörni – vagyis mindenképpen négybe jutásra esélyes a Duna-parti csapat. De ugyanez elmondható az előző évadot a 11. helyen záró Albáról is, amely hagyta a lutrit, és egy nagyon rutinos, erős magyar maggal csapatot épített, amely vélhetően most nem az alsóházban tölti a bajnokság középszakaszát. Nem feledkezhetünk el a ZTE-ről sem, amely hosszú idő után újra öt légióssal vág neki az idénynek, akik között ott van a rendkívül termékeny, Kaposvárról elköltöző Emmanuel Ubilla, Reginald Johnson páros is. A sor (de nem erősorrend) végére pedig hagytuk a nemzetközi kupaszereplő Pécset, amely az előző évadbeli bravúrbronz után még erősebb kerettel és nagyobb reményekkel várja a startot.

NEM LESZ LEFUTOTT MECCS

Aki a fent említett csapatok után gyenge alakulatot keres a mezőnyben, nagyon alapos elemzéseket kell végeznie, mert nem úgy tűnik, hogy bárki is a pofozógép szerepére lenne kiválasztva. A Jászberény, a Sopron öt légióssal nagyon rágós falat lesz, a Kecskemét pedig minden évben rendkívül stabil. Kaposváron a letisztult kép és játék ad okot az optimizmusra, az Oroszlány pedig újonci hévvel, négy légióssal és több NB I-ben kipróbált magyar játékossal vehet lendületet, de Szegeden is nagy volt az újratervezés.

Egyszóval, rémálom lehet a sportfogadás szerelmeseinek egy-egy magyar bajnoki forduló, de érzésünk szerint a végén azért maradnak a nagyok – Falco, Körmend, Szolnok, ASE, Alba –, hogy eldöntsék egymás között az érmeket.

Aztán az is lehet, hogy tévedünk.

KLASSZIS HAGYTA EL A LIGÁT

A legutóbbi idényt úgy kezdtük, hogy három magyar válogatott játékos is külföldre igazolt az NB I-ből – az új évadot mindannyian hazánkban kezdik. Perl Zoltán és Govens Darrin már januárban visszatért a Falco-Vulcano Energia KC Szombathelyhez és később bajnoki címhez segítette a klubot. Előbbi nem találta meg a számítását a spanyol élvonalbeli Movistar Estudiantesnél, utóbbi a fehérorosz Cmoki-Minszk, aztán az orosz Nyizsnyij Novgorod kötelékében próbált szerencsét, de utóbbinál nem kapott sok lehetőséget, miután az exszolnoki Kendrick Perry visszatért a sérüléséből. Perl továbbra is a Falcónál játszik, Govens már az Alba Fehérvárnál pattogtat.

Keller Ákos, nemzeti csapatunk kapitánya végigcsinálta a teljes idényt a francia Pau-Lacq-Orthez színeiben, nem adtak neki túlságosan sok időt, de az alatt hasznos teljesítményt nyújtott. Mindenképpen külföldön szerette volna folytatni pályafutását, ám – ha csak időlegesen is – végül hazatért, az Egis Körmendet erősíti a következőkben.

Ellenkező utat járt be Vojvoda Dávid, a Szolnokról távozó klasszis hátvéd az olasz első osztályba szerződött, a Pallacanestro Reggianában le is játszotta első mérkőzését a bajnokságban.

KOSÁRLABDA
FÉRFI NB I
1. FORDULÓ

Péntek
18.00:
PVSK-VEOLIA–Naturtex-SZTE-Szedeák
20.00: Szolnoki Olaj KK–Alba Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Szombat
18.00: Egis Körmend–OSE Lions
18.00: JP Auto-JKSE–Sopron KC
19.00: Atomerőmű SE–KTE-Duna Aszfalt
19.00: DEAC–Kaposvári KK
Október 9., szerda
18.00: Falco–ZTE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik