Férfi kosár: Mindkét februári meccsen nyerni akarunk – Ivkovics

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.02.17. 12:30
null
Ivkovics két győzelemre készül (Fotó: Török Attila)
Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint mindkét e heti mérkőzését meg akarja nyerni a férfi kosárlabda-válogatott, amely a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki nyitányán a címvédő szlovénokat fogadja Szombathelyen.
A Kecskeméten készülő nemzeti csapat hétfői sajtótájékoztatóján a szakvezető közölte, minden behívott játékos rendelkezésre áll, a csapatkapitány Keller Ákos vasárnap még bajnokit vívott az olasz Capo d'Orlandóval, és a nap folyamán csatlakozik társaihoz.

„A mostani szlovén csapat gyengébb, mint az Eb-n volt, de öten itt lesznek abból a keretből” – utalt a leköszönő kapitány arra, hogy a vendégek két legnagyobb sztárja, Luka Doncic (Dallas Mavericks) és Goran Dragic (Miami Heat) NBA-s elfoglaltságai miatt kihagyja az Eb-selejtezőket.

„Az ellenfélből többen meghatározó játékosok olasz, spanyol vagy török klubjukban, és rendkívül agresszív a külső soruk, igazi dobócsapat. Kérdés, hogy mi milyen választ tudunk adni a kinti dobásokra. Ami az ukránokat illeti, közülük heten edződnek erős bajnokságokban, masszív csapatot alkotnak, amelyet azért idehaza majd meg kellene vernünk. Most idegenben nehéz dolgunk lesz, de mind a két e heti meccsünkre úgy megyünk ki, hogy meg akarjuk nyerni” – tette hozzá.

Ivkovics elmondta, örül, hogy Szalay Ferenc, a szövetség (MKOSZ) elnöke korábban meglátogatta a válogatottat az edzőtáborban, és sokat beszélgettek az MKOSZ vezetőjével.

„Mindegy, ki jön utánam a kapitányi poszton, minden játékosnak kötelessége a válogatott rendelkezésére állni, mert ez a magyar kosárlabda érdeke” – fejtette ki a horvát-magyar szakember, aki január elején jelentette be, hogy leül a Kaposvári KK kispadjára, noha a szövetség részéről az alkalmazásának egyik feltétele az volt, hogy élvonalbeli klubnál nem végezhet szakmai munkát.

Ivkovics ezért január végén felajánlotta lemondását, amit az elnökség elfogadott azzal, hogy a felmondási időben igényt tart a munkájára. Ez azt jelenti, hogy a februári Eb-selejtezőkön még ő irányítja a nemzeti csapatot.

A hétfői sajtótájékoztatón Horváth Péter csapatvezető közölte, olyan időszak után van a férfiválogatott, amelyben visszaküzdötte magát Európa középmezőnyébe, és stabilizálta a helyét. A következő cél az, hogy a soron következő kontinenstornán is ott legyen a gárda, efféle „duplázásra” a hatvanas évek óta nem volt példa.

A nemzeti együttes képviseletében Váradi Benedek arról beszélt, hogy társaival együtt mindig szeretnek visszajönni a válogatottba.

„Jó egy kicsit kiszakadni a klubéletből, és feltöltődni a régi ismerősök között. Nagy feladatok várnak ránk, a mi várjuk már a meccseket” – jelentette ki.

A nemzeti csapat a 2021-es kontinenstorna selejtezőjében Ausztriával, Ukrajnával és Szlovéniával került egy csoportba, amelyből az első három jut ki a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Grúziában sorra kerülő Eb-re.

A kvalifikáció első két mérkőzésén a mieink csütörtökön Szlovéniát fogadják Szombathelyen, majd vasárnap az ukrajnai Zaporizzsjában lépnek pályára. A további négy találkozóra novemberben, illetve jövő februárban kerül sor.

Vojvoda Olaszországból, Rosco Japánból érkezett a válogatotthoz (Fotó: Török Attila)
Vojvoda Olaszországból, Rosco Japánból érkezett a válogatotthoz (Fotó: Török Attila)

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK, F-CSOPORT
1. FORDULÓ, FEBRUÁR 20.
, CSÜTÖRTÖK
18.00: Magyarország–Szlovénia
19.30: Ausztria–Ukrajna
2. FORDULÓ, FEBRUÁR 23., VASÁRNAP
17.00: Szlovénia–Ausztria
17.00: Ukrajna–Magyarország

A magyar válogatott kerete: Allen Rosco (Gunma Crane Thunder – Japán), Benke Szilárd, Filipovity Márkó, Perl Zoltán, Váradi Benedek (mind Falco), Fazekas Máté (Orange Academy Ulm – Németország), Ferencz Csaba (Körmend), Govens Darrin, Lukács Norbert (Fehérvár), Horti Bálint (PVSK), Keller Ákos (Orlandina Basket – Olaszország), Pallai Tamás (Szolnok), Pongó Marcell (Nürnberg – Németország), Szabó Zsolt (ZTE), Tóth Norbert (klub nélküli), Valerio-Bodon Vincent (Atomerőmű SE), Vojvoda Dávid (Reggio Emilia – Olaszország)

A szlovén válogatott kerete: Alexei Nikolic (Treviso – Olaszország), Luka Rupnik (Antwerp Giants – Belgium), Klemen Prepelic (Joventut – Spanyolország), Jaka Blazic (Olimpija), Gregor Hrovat (Belediyespor – Törökország), Blaz Mesicek (Mega Bemax – Szerbia), Alen Hodzic (Primorska), Edo Muric (Olimpija), Martin Krampelj (Andorra – Spanyolország), Blaz Mahkovic (Helios Suns), Jordan Morgan (Pinar Karsiyaka – Törökország), Ziga Dimec (Primorska), Jan Kosi (Primorska), Jurij Macura (Mega Bemax – Szerbia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik