Férfi kosár: megint a végjáték – harmadszor is kikapott a válogatott

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.08.13. 16:41
null
Három meccs, három vereség a magyar válogatott kazanyi mérlege (Fotó: Facebook/Kosársport Mkosz)
Izgalmas hajrá után két ponttal kikapott a magyar férfi kosárlabda-válogatott az oroszországi torna záró napján a németektől, de a teljesítményére ezúttal nem lehet panasz.

 

Győri Ferenc jelenti Kazanyból

Európa-bajnoki színvonalú rendezés, Európa-bajnoki résztvevő csapatok – így summázhatjuk az oroszországi torna napjait. A valóban parádés ellátás egyetlen apró kényelmetlenségeként talán azt nevezhetjük meg, hogy a bolognai tészta, sült csirke, cézár saláta hármasságának bűvöletéből csak néha zökkentette ki a stábot egy nagyon ízletes, közepesen átsült steak a kazanyi elithotel éttermében.

Győzelmek majd az Eb-n
– Talán most játszott legjobban a csapat.
– Abszolút így gondolom én is, főleg, hogy nagyon erős német csapattal játszottunk – mondta Kovács Péter, a magyar válogatott hátvédje. – Végig partiban voltunk, két ponttal kaptunk ki, jó mérkőzést vívtunk. Folyamatosan fej fej mellett haladtunk, védekezésben és támadásban is sikerült megvalósítani a mérkőzés előtt eltervezetteket. Egyedül a győzelem hiányzott.

– Ráadásul másodszor is az utolsó pillanatokban úszott el. Ez bosszantó?
– Természetesen, azért megyünk fel a pályára, hogy nyerjünk. A felkészülés ezen szakaszában viszont nem a győzelem, hanem a taktikai elemek begyakorlása a legfontosabb, megnézni, hogy működik a védekezés. A győzelmeket az Európa-bajnokságra tartogatjuk.

– Hogyan summázná a kazanyi torna hasznosságát?
– Az európai elitbe tartozó csapatokkal játszhattunk, mint az oroszok és a németek. Ízelítőt kaphattunk abból, mi vár ránk az Eb-n. Testközelből tapasztalhattuk meg, milyen tempó és ritmus lesz, nagy különbség van egyéni képességekben a játékosok terén.

A választási lehetőségeket ezúttal behatárolta, hogy Benke Szilárd és Ruják András egyaránt kisebb sérülést szenvedett, így rájuk nem számíthatott Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. Wittmann Krisztián a túra eleje óta megfázással küzdött, de játékra jelentkezett.

Sokan nem látták a helyszínen az összecsapást, de a már megszokott, „Dencsháza” feliratú magyar lobogó természetesen ki volt feszítve. Egy német fiatalember pedig ütemes „Deutschland!” kiáltással igyekezett biztatni övéit.

Bár 20–10-re is megléptek az első negyedben a németek, ezt még abban a periódusban 20–19-re módosították Eilingsfeld János vezérletével a mieink. A következő tíz perc elején aztán a Zaragozában játszó Robin Benzing jelentkezett két triplával – 208 centis magassága ellenére inkább hármas, mint négyes pozícióban jeleskedik. A magyar válogatott azonban egy pillanatra sem tört meg, sőt, a szünet előtt átvette a vezetést (37–34).

Az együttes most játszott a legjobban a kazanyi viadalon, kemény védekezés és ötletes támadójáték jellemezte a csapatot. Ivkovics Sztojan ezúttal végig együtt élt a mérkőzéssel, nem bízta a játékosok problémamegoldó képességére a dolgot. Remek ritmusban kosárlabdázott a válogatott, megmutatta, hogy nem a véletlen műve volt az Európa-bajnoki kvalifikáció.

A negyedik negyed közepén Keller Ákos kipontozódott, ami kissé megnehezítette a német akciók levédését. A támadójáték is akadozni kezdett, a németek agresszívabban, szorosabban őrizték Vojvoda Dávidékat. Bő másfél perccel a vége előtt Lucca Staiger hárompontosával ismét a németeknél volt az előny, Allen Rosco azonban szép csel után elcsúszva is beverte a tempót. Benzing odaát elszúrta a ziccert, Eilingsfeld helyre tette a két büntetőjét.

65–62-es magyar vezetés után Benzing már nem hibázott, Vojvoda mindkét szabaddobását elrontotta. Öt másodperccel a vége előtt Benzing – ki más – kettő plusz egyes játékával már 67–65 volt oda… Újabb egylabdás, saját kezében lévő győzelmet szalasztott el nemzeti csapatunk, a végjátékon tehát még lehet javítani, persze máson is.

A szövetségi kapitány a következő napokban szűkíti keretét, aztán jönnek az izlandiak Székesfehérvárra duplázni.

FÉRFI KOSÁRLABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 67–65
(20–19, 16–18, 16–19, 15–9)
Kazany, 100 néző. Vezette: Mihajlov, Osztrovszkij, Revenko (oroszok)
NÉMETORSZÁG: Doreth 8/6, Vargas 3/3, Heckmann 3, BENZING 25/12, BARTHEL 7. Csere: Hartenstein, Staiger 8/6, AKPINAR 12/3, King 1. Szövetségi kapitány: Chris Fleming
MAGYARORSZÁG: Wittmann 3/3, KOVÁCS P. 6, VOJVODA 17/6, Allen 7/3, Keller 2. Csere: Váradi 8/6, Tóth Á. 1, Perl 3/3, Pongó Máté, EILINGSFELD 18/3, Golomán. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–5. 8. p.: 20–10. 11. p.: 24–19. 14. p.: 30–21. 17. p.: 34–31. 19. p.: 34–34. 21. p.: 36–37. 24. p.: 38–45. 32. p.: 54–59. 35. p.: 58–59. 38. p.: 59–61. 39. p.: 62–61
Kipontozódott: Keller (35. p.), Barthel (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Chris Fleming:
– Nehéz mérkőzés volt, mindkét csapaton tisztán látszott a fáradtság. Ennek ellenére mindkét fél jó kosárlabdát játszott és hasznosíthatja a meccs tapasztalatait. A győzelmet annak köszönhetjük, hogy a végére rendbe raktuk a védekezésünket. Amit magunkkal viszünk innen, a javunkra válik, elégedett vagyok a tornán mutatott teljesítményünkkel.
Ivkovics Sztojan: – Az egész torna hasznos és tanulságos volt, a fiatalok sok lehetőséget kaptak. A hozzáállással egyik meccsen sem volt probléma, de szebb lett volna egyszer győzni. Elkeserítő volt látni, hogy Izlandnak öt, jegyzett európai bajnokságban szereplő játékosa is van, míg mi kettőt tudunk felmutatni. Minél több ilyen színvonalú mérkőzésre van szükségük a rutintalanabb játékosainknak.
Robin Benzing,
a német válogatott bedobója: – Nagyon nehéz meccs lett belőle a végére. A magyaroknak nem volt veszítenivalójuk, de ez ránk is igaz lett. Sok játékosunkat kellett nélkülöznünk, csupán két egészséges emberünk maradt a padon. Harcoltunk a végsőkig, oldalunkon állt a szerencse is. Megérdemeltük a sikert, de kemény ellenfél volt a magyar csapat, jó kis mérkőzést játszottunk!

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Oroszország–Izland
82–69

A VÉGEREDMÉNY

1. Oroszország 6 pont
2. Németország 5
3. Izland 4
4. MAGYARORSZÁG 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik