BOBORY BALÁZS (Zaporizzsja) 2020.02.23 08:29 Frissítve: 2020.02.23 09:15

Férfi kosár: magasak, erősek – újabb nagy csata előtt a mieink

A férfi kosárlabda Eb-selejtezőt egyaránt győzelemmel nyitó két csapat, Ukrajna és Magyarország csatázik egymással vasárnap, Zaporizzsjában. A mieinkre most sem vár könnyű feladat.

Ivkovics Sztojan edzést vezényel (Fotó: Török Attila)

 

„Végre utazhatok!” – mondta mosolyogva némi iróniával Váradi Benedek a schwechati repülőtéren, mielőtt a magyar férfi kosárlabda-válogatott elindult volna második Európa-bajnoki selejtezőjére, Ukrajnába.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely irányítója arra utalt, hogy klubjával a Bajnokok Ligája-szereplés miatt szinte minden második héten Európa különböző pontjaira repült, de úgy szép az élet, ha zajlik, főleg ha még sikerek is övezik.

A magyar válogatott most nem is panaszkodhat, hiszen 77–75-ös bravúrgyőzelemmel kezdett csütörtökön a címvédő Szlovénia ellen, és az ilyen siker nagy lendületet adhat, más kérdés, hogy a folytatás nem lesz sokkal egyszerűbb, hiszen az ukrán csapatnak az otthonában kellene győzni vasárnap, amely a nyitó napon roppant magabiztosan nyert Ausztriában.

HANGA TÁRSA
Az ukrán csapat legnagyobb sztárja – 216 centiméterével nem csak képletesen – Artem Pusztovij, az FC Barcelona Lassa centere, Hanga Ádám csapattársa. A hórihorgas kosaras más helyzetben van, mint a magyar hátvéd, hiszen a Barcában nincs az Euroliga-meccseken a 12-es keretben, ezért mehetett a nemzeti csapatba, nem úgy, mint Hanga, aki fontos tagja a rotációnak. Rá nagyon kell figyelni, hiszen nemcsak a palánk alól, hanem középtávolról is veszélyes.

„A bátyám, Kornél látta az ukránok csütörtöki mérkőzését, de nehéz messzemenő következtetéseket levonni belőle, mert az osztrákok két legjobbja nem lépett parkettre – mondta Váradi Benedek, akinek a szlovénok elleni nyolc pontjából hat két nagyon fontos triplából esett. – Az biztos, hogy nem lesz könnyebb dolgunk, remek felépítésű játékosokból áll az ellenfelünk, és még a körülményeket sem ismerjük.”

A mérkőzésnek helyet adó zaporizzsjai csarnokkal vasárnap délelőtt ismerkedik meg a válogatott, hiszen szombaton csak késő este érkezett meg a dél-ukrajnai, mintegy 700 ezer lakosú városba. Váradi Benedek szerint ez egyáltalán nem jelenthet problémát, ezen nem múlik semmi a hazaiak ellen.

 

Ami viszont taktikai szempontból fontos lehet, hogy a szlovénokénál magasabb ukránok ellen az alsó posztokat meg kellett erősítenie Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánynak, aki így az első mérkőzésen a keretből kimaradó Tóth Norbertet most az utazók közé jelölte, a szlovénok ellen végig kispadon maradó Govens Darrin viszont nem tartott a csapattal.

A magyar válogatott már a szlovénok elleni sikerrel is nagy lépést tett a 2021-es Európa-bajnokság felé, hiszen a kvartettből három csapat jut ki a kontinenstornára, de az ukrajnai győzelem újabb biztosítékot jelentene.

A korábbi bejelentések szerint ez lehet Ivkovics Sztojan utolsó mérkőzése a válogatott kispadján, hiszen az MKOSZ elnöksége elfogadta lemondását, persze az eredményesség bonyolultabbá teszi a helyzetet, nem vennénk hát mérget a végleges szakításra.

MINÉL NAGYOBB A NYOMÁS,  ANNÁL JOBB A TELJESÍTMÉNY

– Ahogy a vereséget, a győzelmet is fel kell dolgozni, főleg ha három nap múlva újra játszani kell. A magyar válogatottnak ez sikerült?
– Tény, nagyon örültünk a szlovénok elleni sikernek – kezdte válaszát Ivkovics Sztojan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Az elmúlt több mint hét évben minden győzelemnek megvolt a koreográfiája, lélektana, főleg olyan csapatnál, amely folyamatosan harcol azért, hogy elismerjék. Nem mondhatom, hogy ez volt a legszebb siker, de a mi helyzetünkben nagyon fontos. Fáradt a társaság, mindenkit megviselt a csata, mert fizikailag kemény meccs volt. Kevés játékost forgattam, mert nem fért bele egyetlen megingás sem a szlovénok ellen.

– A fizikai fáradtságot ki lehet pihenni, de mentálisan miként lehet újra a csúcsra jutni három nap alatt?
– Nem egészen három nap, a szombat nagy része ráadásul elment az utazással. Mentális téren nincs baj, ez a csapat már sokszor bizonyított. Nekem sokszor mondták, hogy a magyar csapatok fejben gyengébbek, ezért elvesztik a végjátékokat, nálunk azonban minél nagyobb a stressz, a nyomás, annál inkább sikerül jól teljesíteni.

– Könnyebb lehet ez a mérkőzés, mint az első?
– Nem. A selejtezősorozat első két meccsén nem mi voltunk, vagyunk az esélyesek, reálisan nem nekünk áll a zászló. Nehezebb körülmények várnak ránk, több játékost kell forgatnom, ráadásul taktikai változtatás kell, hiszen magas centereik vannak az ukránoknak, és erősek bedobó, illetve erőcsatár pozícióban.

– Ez lesz az utolsó mérkőzése a válogatott élén?
– Ezzel a szerződéssel biztosan…


FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
17.00:
Ukrajna–MAGYARORSZÁG, Zaporizzsja (Tv: M4 Sport)
17.00: Szlovénia–Ausztria

2020.03.26 22:22:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nem véletlenül volt »Mr. Kosárlabda« a beceneve Boriszlav Sztankovicsnak, a nemzetközi szövetség nemrég elhunyt tiszteletbeli főtitkárának.

2020.03.13 20:23:09

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

A válogatott kosárlabdázó a karanténba zárt Reggio Emiliában „ragadt”, meccsek, edzések és a családja nélkül.

2020.03.05 22:14:22

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

Szoros és izgalmas mérkőzések után alakult ki a női kosár MK-ban a pénteki elődöntők párosítása.

2020.02.29 11:22:54

Kosárlabda GYŐRI FERENC

„Az, mondjuk, speciális eset, ha a nevelőegyesületem, a szülővárosom csapata hív, vagyis a Sopron.”

2020.02.25 22:07:37

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

Továbbra sem tudni, hogy az elmúlt napokban megnyert két Eb-selejtező volt-e az utolsó két meccse.