Férfi kosár Eb-selejtező: a magyar válogatott legyőzte a címvédőt!

Vágólapra másolva!
2020.02.20. 20:03
null
Vojvoda (fehérben) a magyar válogatott egyik legjobbja volt (Fotó: Koncz György)
A férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezősorozat F-csoportjának első fordulójában a magyar válogatott végletekig kiélezett csatában 77–75-győzött az Európa-bajnoki címvédő Szlovénia ellen Szombathelyen. Folytatás vasárnap Ukrajna ellen Zaporizzsjában.

 

KOSÁRLABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
F-CSOPORT
Magyarország
Szlovénia 77–75 (16–16, 16–20, 17–18, 28–21)
Szombathely, 3000
néző. V: Yilmaz (török), Cici (albán), Straube (német)
MAGYARORSZÁG:
Váradi 8/6, VOJVODA 15/3, Benke 3, ALLEN 16, KELLER Á. 11/3. Csere: Szabó Zs. 2, PERL 15/3, Ferencz 6/6, Horti 1. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
SZLOVÉNIA:
Nikolic 6/6, BLAZIC 18/3, Prepelic 12, Muric 6, MORGAN 16. Csere: RUPNIK 11/9, Dimec, Hrovat, Mesicek, Markovic 6. Szövetségi kapitány: Radovan Trifunovic
Az eredmény alakulása. 3. perc:
4–4. 5. p.: 6–9. 8. p.: 9–16. 13. p.: 22–19. 16. p.: 24–32. 17. p.: 24–34. 23. p.: 41–40. 25. p.: 41–47. 28. p.: 48–48. 33. p.: 56–56. 34. p.: 56–62. 37. p.: 66–66. 39. p.: 68–71
Kipontozódott:
Nikolic (36. p.), Váradi (40. p.)
MESTERMÉRLEG

Ivkovics Sztojan: – Akkor tudtam, hogy nyerni fogunk, amikor egy szűk kisebbség a helyi kötődésű játékosokat kezdte követelni a csapatba a hajrában. Ilyenkor általában a játékosok összezuhannak, és megtalálják a kifogásokat a vereségre, én viszont biztos voltam benne, hogy ez erőt ad nekünk, és megmutatjuk, hogy csak azért is győzünk! A játékról nem lehet sokat mondani, egyik csapat sem lehetett igazán összeszokva, mi is belementünk egy fizikai harcba. A kapitányságom alatt hét Eb-selejtezőből hetet megnyertünk, azt hiszem, kevés csapat ennyire kiegyensúlyozott.
Radovan Trifunovic:
– Kétszer is megnyerhettük volna a mérkőzést, de védekezésben középiskolás hibákat követtünk el, ez a győzelmünkbe került. Tudtuk, hogy itt nehéz játszani, láttuk a magyarok litvánok vagy éppen horvátok elleni meccsét, de győzelemmel akartuk kezdeni a sorozatot, sajnálom, hogy nem sikerült.

Néhány ponttal vezetett Szlovénia a szombathelyi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a magyar válogatott ellen, két-három perc volt hátra, amikor az Arena Savaria közönsége Filipovity Márkót és Govens Darrint követelte a csapatba. Nevezettek – és Pongó Marcell – egy perc játéklehetőséget sem kaptak addig és persze utána sem.

Noha voltak pillanatok, amikor a mieink hátvédjei szenvedtek, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány mégsem bontotta meg a kilencfős rotációt. És igaza volt! Nemzeti csapatunk szenzációs negyedik negyeddel a maga javára fordította az összecsapást, és 77–75-re legyőzte az Eb-címvédő Szlovéniát, amelynek aktuális keretéből öt játékos is tagja volt a 2017-es kontinensviadalt megnyerő együttesnek.

ALLEN ROSCO
„Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült nyerni. Kőkemény fizikai csata volt, szinte végig hátrányban voltunk, folyamatosan hat-nyolc pontot kellett ledolgoznunk, de szerencsére a végén sikerült fordítanunk. A szlovénoknak remek dobóik vannak, mindig jó ritmusban dobtak egy-egy triplát, de a hajrá a miénk volt.”

Történt mindez Ivkovics mester felmondási idejében, elméletileg az utolsó hazai válogatott találkozón, amelyen ő irányítja a gárdát. Azok után, hogy a legutóbbi két Eb-selejtezőcsoport összesen hat magyarországi mérkőzését egyaránt behúzta válogatottunkkal, s most ezt a szériát hetesre duzzasztotta.

Egy olyan mérkőzésen, amelyen a lelátó népe mellett az újságírók is elgondolkoztak rajta: vajon helyes, hogy éppen az a három játékos nem lép parkettre? Nem tudnának esetleg ők segíteni abban, hogy a magunk javára fordítsuk az eredményt? Mindez nemhogy zárójelbe került, tökéletesen lényegtelen lett azután, hogy az utolsó egy percben és 12 másodpercben mindent megmutattak Keller Ákosék abból, amiért feltétel nélkül szereti őket a honi sportban járatos közvélemény. Pontosság, végtelen nyerni és küzdeni akarás, figyelem, spiritusz, magyar virtus, vagy hívjuk akárhogyan – megcsinálták, noha néhány perccel korábban nem sokan adtak volna akár csak egy petákot is azért, hogy az lesz a kimenetel, ami lett.

Allen Rosco a japán másodosztályból a hátán vitte végig a csapatot a nehézségeken, karrierje eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta címeres mezben, hogy aztán a záró felvonásban a korábbiaknál is nagyobb segítséget nyújtson neki a teljesség igénye nélkül Keller, Váradi Benedek, Perl Zoltán, no meg Vojvoda Dávid, aki ennek a seregnek a mindenkori vezére.

LUKA RUPNIK
„Nagyon fájdalmas vereség ez, úgy éreztem, remekül felkészültünk a nyitányra. A kezünkben volt a győzelem, de aztán védekezésben gyerekes hibákat követtünk el, ami sokba került. Fel kell emelni a fejeket, három nap múlva újabb meccs vár ránk Ausztria ellen, azt meg kell nyerni!”

Az a frenetikus utolsó 1:12 perc 68–71-es állásnál „köszöntött be”. Technikai hiba miatt büntető és labdabirtoklás várt a mieinkre. A feladat első részét Allen teljesítette, a másodikat meg a csodálatos hárompontost elérő Váradi. A túloldalon a honosított center, Jordan Morgan szépen kivitelezett akciója után Allen is megcsinálta csaknem ugyanazt – 74–73 ide, a szlovén időkérés után szűk 34 másodperc maradt a táblán, vagyis bekapott kosár után még jöhetett egy magyar támadás.

Váradi faultolt, oldalról következhettek a szlovénok, aztán faultolt még egyszer, ő kipontozódott, az ellenfél kettőt dobhatott.

Klemen Prepelic – aki a győztes Európa-bajnokságon is húzóembere volt délnyugati szomszédunknak – nem hibázott, a túloldalon Perlnek odaütöttek, ő is a vonalra állhatott kétszer. Higgadtan, hidegvérrel be is talált mindkétszer, viszont a szlovénok már nem kérhettek időt. Jaka Blazic kezéből kiperdült a labda, miután a bedobásból megkapta, aztán Benke Szilárd büntetőzhetett. Az elsőt bedobta, a másodikat nem, ugyanakkor a rivális csaknem egészpályás kísérlete hamvába holt.

77–75. Ivkovics Sztojan vagy a világ egyik legszerencsésebb, vagy az egyik legfelkészültebb edzője, lehet, hogy egyik sem, lehet, hogy mindkettő – azt viszont most nem mernénk leírni, hogy nem ő a legalkalmasabb arra a feladatra, amit több mint hét éve végez.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Ausztria–Ukrajna 73–88
(17–22, 22–22, 9–20, 25–24)

A válogatott nem az enyém, nem a szövetségé, hanem a magyaroké – Ivkovics

ÍGY ÜNNEPELT A MAGYAR VÁLOGATOTT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik