Férfi kosár Euroliga: egy kivétellel összeállt a főtábla mezőnye

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.28. 18:44
null
A legutóbbi kiírás döntőjében az Olympiakosz Londonban nyert a Real Madrid ellen (Fotó: euroleague.net.)
Az ULEB összeállította a férfi kosárlabda Euroliga 2013–2014-es szezonjának (főtábla, selejtező) mezőnyét. Kontinensünk elit sorozatának 24-es főtábláján 23 helyet már most kiosztott az ULEB, míg a maradék egy helyért a szeptemberi kvalifikációs torna nyolc résztvevője küzd majd.



Az utóbbi években leggyengébben teljesítő Prokom Trefl közben elveszítette licencét. A lengyelek zászlóshajójának stabil El-tagságát, nem kis meglepetésre, az abszolút Euroliga újoncnak számító ukrán Budivelnik Kijev kapta meg. De nemcsak az ukránok számítanak majd új jövevénynek, rajtuk kívül még öt klub (JSF Nanterre, Bayern München, Crvena Zvezda, Lokomotiv Kubany, Stelmet Zielona Gora) debütál majd az Euroligában.

Nem meglepő, a legnagyobb kontingenst, a legerősebb európai liga, az ACB prezentálja, a Real Madrid, a Barcelona, a Laboral Kutxa (ex Caja Laboral, vagy még korábbról Tau Vitoria) és az Unicaja Málaga is rutinos El-törzsgárda tagnak számít.

Kisebb meglepetés hogy az utóbbi években az Euroligában rendszeresen a mezőny végén kullogó franciák is kaptak két főtáblás kvótát. Érdekesség, hogy a francia liga (LNB), a nemzetközi induláshoz, mindkét klub részére pénzügyi segítséget nyújt: a Nanterre 250 ezer, míg a Strasbourg 80 ezer eurós „mankót” kapott a ligától.

Ott lesz a két görög gigász is: a címvédő Olympiakosz és a hellén bajnok Panathinaikosz versengése az európai hadszíntéren is folytatódhat. Hasonlóra számíthatunk az Adria-liga két idei döntősétől is, a Partizán Belgrád és Crvena zvezda belgrádi összecsapásai is az új évad üde színfoltjai lehetnek.

A selejtezőtornát várhatóan szeptember elején rendezik, helyszín még nincs, de a házigazda szerepére a legesélyesebbnek vagy a belgiumi Oostendet, vagy az olasz Vareset tartják. Csak a torna győztese lehet ott a főtáblán, és nagy meglepetés lenne, ha nem a Himki Moszkva, Cimberio Varese, Lietuvas Rytas, Banvit kvartettből kerülne ki a győztes.

A 2013–2014-es Euroliga szezon sorsolását (főtábla+selejtező) július negyedikén, pénteken, 12 órától tartják Barcelonában.

FÉRFI KOSÁRLABDA, BIZTOS FŐTÁBLÁSOK
Spanyolország: Real Madrid, FC Barcelona Regal, Laboral Kutxa, Unicaja Málaga
Törökország: Galatasaray Medical Park, Anadolu Efes, Fenerbahce Ülker
Franciaország: JSF Nanterre, Strasbourg IG
Németország: Brose Baskets, FC Bayern München
Görögország: Panathinaikosz, Olympiakosz
Olaszország: Montepaschi Siena, Emporio Armani Milano
Oroszország: CSZKA Moszkva, Lokomotiv Kuban
Szerbia: Partizan, Crvena zvezda
Izrael: Maccabi Electra Tel Aviv
Litvánia: Zalgiris Kaunas
Lengyelország: Stelmet Zielona Góra
Ukrajna: Budivelnik

A KVALIFIKÁCIÓS TORNA RÉSZTVEVŐI
Banvit (török), Lietuvos Rytas (litván), EWE Baskets Oldenburg (német), Telenet Oostende (belga), CEZ Nymburk (cseh), VEF Riga (lett), Himki (orosz), Cimberio Varese (olasz)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik