FAZEKAS ZOLTÁN 2017.04.11 12:58 Frissítve: 2017.04.11 13:10

Férfi kosár: Ettől még semmi sem változik – Hanga

A spanyol Baskonia kosárlabdacsapatának hátvédje, Hanga Ádám csak kicsit csalódott az euroligás helyezés miatt. A válogatott új csapatkapitánya megtisztelve érzi magát, hogy ő vezetheti a nemzeti együttest az őszi Európa-bajnokságon – derül ki a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatából.

Hanga Ádám (fehérben) minden pályán töltött percet élvezett az Euroliga alapszakaszában (Fotó: AFP)

 

– Az elmúlt héten véget ért az Euroliga alapszakasza, amelyet a hetedik helyen zártak. Csalódás azok után, hogy korábban több hellyel is előrébb álltak?
– Először fordult elő, hogy ennyi meccs volt, a harminc találkozó borzasztóan megterhelő volt minden csapat számára – válaszolta Hanga Ádám, a spanyol Saski Baskonia magyar válogatott hátvédje, aki szerdán tölti be 28. életévét. – Nem szabad csalódásként felfognunk a hetedik helyet, mert hihetetlenül kiegyenlített a mezőny, minden klub képes volt meglepetést szerezni. Az új bajnoki rendszerben zajló Euroliga mind a nézőknek, mind a sorozatnak jót tett, sokkal népszerűbb lett, mint korábban bármikor. Talán kis szerencsével végezhettünk volna előrébb, ezt csak az így elmaradó pályaelőny miatt sajnáljuk.

A címvédő CSZKA Moszkva lesz az ellenfelük az egyik fél harmadik győzelméig tartó negyeddöntőben. Milyen eséllyel lépnek pályára az oroszok ellen?
– Talán ők a legerősebbek a mezőnyben, de nem verhetetlenek – mi is legyőztük őket hazai pályán. Nem tudni, jobb lett volna-e elkerülni a sztárklubot, mert akkor meg a görög Olympiakosszal vagy a Panathinaikosszal kerülünk párba, ami azért lett volna kellemetlen, mert őket egyszer sem tudtuk megverni az alapszakaszban.

Több egyéni rekordját is megdöntötte az alapszakaszban, a legtöbb pontot, gólpasszt és blokkot is a 2016–2017-es idényben jegyezte. Elégedett?
– Élveztem minden pályán töltött percet, és azt hiszem, fejlődtem is. Célom volt, hogy pontszerzésben előrelépjek, ez sikerült.

Elég gyakran került a top tízes listára is látványos zsákolásaival, blokkjaival...
– Igen, de ezt nem tűztem ki célnak. Egyébként is, ahogy öregszem, egyre inkább megelégszem a sima ziccerrel palánkrengető zsákolás helyett…

– A spanyol bajnokságban hat fordulóval az alapszakasz befejezését megelőzően ötödikek, de vezettek is. Ott mire készülnek?
– Nehéz erről éppen most beszélni, egy nappal a Real Madrid ellen rendkívül peches körülmények között elvesztett meccs után. Óriási a harc, hat, csaknem azonos erősségű csapat esélyes a bajnoki címre. Számunkra az lenne az ideális, ha az első két hely egyikét megcsípnénk valahogy, így pályaelőnyt élvezhetnénk a döntőig, de egyáltalán nem biztos, hogy összejön.

Nemrégiben Vojvoda Dávid lemondott az ön javára a csapatkapitányságról a válogatottban. Mit szól hozzá?
– Nagy megtiszteltetés, hogy csapatkapitány leszek. A srácok eddig is hallgattak rám, ha észrevételeztem valamit. Nemes és szép gesztus Dávidtól, aki több éven át volt csapatkapitány, de ettől semmi sem változik az együttesnél, mármint a csapaton belül. Ugyanazt akarjuk: sikeresen szerepelni az őszi Európa-bajnokságon.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.18 23:22:42

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

NS-VÉLEMÉNY. Mint egy igazi vezér és versenyló, a derbi napján futott nagyot.

2018.02.13 08:19:42

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A Barcától nem megy senki sem a nemzeti együttesekbe, ez eddig is így volt, ezután is így lesz.

2017.12.30 09:55:25

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Medgyessy a legjobb • Svitek a nagy búcsúzó, Krivacsevics és Székely a két nagy visszatérő.

2017.12.29 09:51:47

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC

Vovjoda Dávid az év legjobbja, Lóránt Péteré az év kosara, a ZTE-bronz az év meglepetése.