Férfi kosár Eb: Litvánia túlórázott az olaszok ellen az elődöntőért

Vágólapra másolva!
2015.09.16. 23:03
null
A litván center, Jonas Valanciunas a földön ülve keresi a társakat (Fotó: AFP)
A férfi kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében Litvánia túlórázott az olaszok ellen az elődöntőért, ahol az ellenfele majd az Szerbia lesz, amely sokáig keményen megdolgozott a sikerért a csehek ellen.

 

 

Olaszország–Litvánia

Litvánia kezdte jobban a mérkőzést, de az olaszok kapaszkodtak: 8–8-nál előbb utolérték ellenfelüket, majd kisvártatva a vezetést is átvették tőle. Igaz csupán rövid időre, mert a rivális 8–0-s etappal meglépett. Az első negyed végére azonban mindössze egy pont maradt meg a litván előnyből. A folytatás az olaszoknak sikerült jobban, akik a második negyedet 8–1-es szériával kezdték. A litvánok azonban időben ébredtek, nem engedték tovább meglépni a riválist. Visszavették a vezetést, a nagyszünetben továbbra is egypontos fórban voltak (37–36).

Litvánia dominált a folytatásban, többször is ott állt a határán, hogy meglépjen a vérszegény támadójátékot produkáló olaszoktól. Utóbbiak kapaszkodtak, de csak a védekezésükben bízva tudtak versenyben maradni. A negyed végére azonban már a gyűrűt is megtalálták, így öt ponttal megléptek, de a negyed végére visszaállt az egypontos litván vezetés. A negyedik felvonásban a hajrá előtt még úgy nézett ki, hogy nem lesz izgalmas a végjáték. Litvánia irányított, kézben tartotta a meccset és hat ponttal is meglépett. Az olaszok számára azonban volt visszaút: ikszre hozták a negyven percet, jöhetett a túlóra. Az „ötödik” negyedben viszont Litvánia már nem engedte, hogy kiénekeljék a szájából a sajtot, és nyugodt végjátékot biztosítva magának tíz ponttal győzött (95–85).

Szerbia–Csehország

A kezdés a cseheké volt, aki állva hagyták a meglepett szerbeket, és már hét ponttal is elhúztak. Utóbbiak számára azonban volt visszaút, üzemi hőmérsékletre melegedve, soraikat rendezve ikszre mentették az első negyedet. A második felvonásban állandósult a szerbek vezetése, de a csehek végig lőtávolon belül maradtak, a nagyszünetben három pont volt a különbség (45–42). A harmadik negyed közepén kezdett eldőlni a találkozó – már volt közte tíz is –, kiütközött a két együttes közötti különbség, a fáradó csehek pedig már nem tudták tartani a lépést. Ennek ellenére a játékrész végére azért feljöttek mínusz négyre. A záró felvonásban viszont a csehek már nem jelentettek veszélyt a szerbekre, aki a könnyed ellenállásra ráérezve sziporkáztak (89–75).

FÉRFI KOSÁRLABDA EB
NEGYEDDÖNTŐ

Olaszország–Litvánia 85–95 – h.u. (20–21, 16–16, 23–23, 20–19, 6–16)
KORÁBBAN
Szerbia
–Csehország 89–75 (21–21, 24–21, 22–21, 22–12)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik