Férfi kosár Eb: ismét trónon a spanyolok, harmadszor nyertek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.20. 20:52
null
Hárman a győztes spanyol válogatottból: Sergio Llull, Sergio Rodríguez és Fernando San Emeterio (Fotó: Reuters)
A spanyol válogatott nyerte meg a férfi kosárlabda Európa-bajnokságot, miután a döntőben 17 ponttal győzött Litvánia ellen. A 12. Eb-érmüket szerző spanyolok 2009 és 2011 után harmadszor ülhettek fel a sportág trónjára a kontinensen. Az összesített éremtáblán éppen a legyőzött Litvániát előzték meg. Utóbbi két évvel ezelőtt a franciákkal szemben bukta el a finálét (80–66), és ezúttal sem sikerült feltennie a koronát remek teljesítményére.

 

 

PAU GASOL AZ MVP!
A torna álomcsapatába a döntő résztvevők közül négyen kerültek be. Köztük a torna MVP-je, Pau Gasol.
Az Eb ötösfogata: Sergio Rodríguez (spanyol), Goran Dragic (szlovén), Jonas Maciulis (litván), Jonas Valanciunas (litván), Pau Gasol(spanyol),

Meggyőző spanyol belépőt követően a favorit 11 pontos előnyre tett szert az első negyed végére, utána azonban óriási pontzuhatagba álltak bele a felek, amelyből a litvánok jöttek ki jobban. Igaz csupán három ponttal, de csökkent a hátrányuk a nagyszünetre. A döntő a harmadik felvonásban dőlt el, amelyben ismét nagy különbség volt a parketten lévők között. A záró játékrészre nem maradt izgalom. A mérkőzés messze legponterősebb játékosaként Pau Gasol 25 pontot szerzett és volt még 12 lepattanója, meg négy asszisztja. A mérkőzést 27.372 néző tekintette meg a helyszínen.

A spanyol válogatott tagjai közül a Rudy Fernández, Sergio Llull, Sergio Rodríguez és Felipe Reyes a szezon minden lehetséges trófeáját begyűjtötte. A Real Madrid válogatottjai bajnokságot, spanyol Király-kupát és Szuperkupát, valamint Euroligát és most Eb-t nyertek. Amúgy a 36 életévében járó Reyes a valaha volt legidősebb Európa-bajnok lett, 41 nappal megelőzve az eddigi rekorder szovjet Szergej Belovot.

A bronzmeccsen a két évvel ezelőtt győztes franciák a nagyszünet után hagyták állva a 2013-ban Eb-n hetedik, tavaly viszont vb-ezüstérmes szerbeket. A győztes együttesben Nando De Colo 20 pontot szerzett, amivel a mezőny legeredményesebb játékosa lett. Csapattársai közül Rudy Gobert és Evan Fournier 15–15 pontot tett be a közösbe, Tony Parker megelégedett 13 ponttal és négy assziszttal. A lepattanó csatát 43–29-re nyerték a franciák, saját palánkjuk alatt urak voltak (27/7), de szerbekénél sem vallottak szégyent (16/22).

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Spanyolország
–Litvánia 80–63 (19–8, 22–25, 19–10, 20–20)
KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Franciaország
–Szerbia 81–68 (16–16, 21–16, 21–12, 23–24)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik