Férfi kosár: drámai előzmények után csap össze az AEK és a Falco

Vágólapra másolva!
2021.12.14. 10:04
null
A Falco már az athéni csarnokban edzett
A Bajnokok Ligája ötödik fordulójában a szombathelyiek győzelmi reményekkel lépnek pályára a súlyos problémákkal küzdő, ám nem lebecsülendő görög rivális otthonában.

Sötét árnyék vetül a Falco KC Szombathely keddi Bajnokok Ligája mérkőzésére. A görög rivális, az AEK Athén december ötödikén elveszítette szerb centerét, Sztevan Jelovacot, aki november 14-én egy edzésen szenvedett agyvérzést. A délszláv magasember októberben még pályára lépett az Arena Savariában a vasiak ellen, azt a találkozót 83–78-ra nyerték meg a mieink. A magyar bajnok edzője, Milos Konakov és segítője, Marko Csurovics egyaránt ismerték honfitársukat. Konakov elmondta, Újvidéken, ahol Csurovics, Jelovac és ő is született, mindenki könnyeket hullajtott a borzasztóan fiatalon, 32 évesen elhunyt népszerű játékosért. Az athéniek a Falco elleni meccsen vonultatják vissza a klubhoz augusztusban szerződő kosárlabdázó 13-as mezét, vagyis meghitt hangulatú összecsapásra lehet számítani, melynek természetesen az eredménye is rendkívül fontos lesz – a szombathelyieknek azért, hogy versenyben maradjanak a D-csoport első helyéért, míg a görögöknek amiatt, hogy a négyes harmadikjaként lehetőségük maradjon a folytatásra legalább az úgynevezett playinben.

VÉLEMÉNY

Somogyi Ádám, a Falco irányítója: – Keményebb mérkőzést játszottunk Kecskeméten, mint amilyet vártunk, de nyilván ez az ellenfél érdeme is amellett, hogy a szintünk, a képességeink alatt teljesítettünk. Támadásban nem működött megfelelően a gépezet, amihez a válogatott szünet előtt hozzászoktunk, nem ment annyira a labda, amennyire kellett volna, ráadásul mi voltunk az NB I talán egyetlen csapata, amely nem játszott edzőmeccset a bajnoki leállás alatt. Az AEK nagyon sok gonddal küszködik, de így is bombaerős a kerete. Angola szereplése kérdéses, ám ennek ellenére kőkemény találkozóra számítok. Mi szerencsére teljes kerettel tudunk kiállni, akadnak kisebb sérüléseink, ám semmi jelentős, Golomán Gyuri is megmutatta legutóbb, hogy jobban számíthatunk rá, mint bármikor.

Konakov mester szerint az AEK játéka Jelovac nélkül kevésbé épül a kinti dobásokra, mert bár az amerikai Ian Hummer centernek alacsony, mégis jobban szeret bent játszani. A Falco egyértelmű győzelmi reményekkel érkezett Görögországba, és mivel ez Rigában is sikerült neki, célját komolyan kell venni, annál is inkább, mert remekül felkészült az ellenfélből, amelynél erősen kérdéses az egyik kulcsember, Braian Angola szereplése. A 27 éves kolumbiai bedobó szombaton, az Iraklisz otthonában 86–74-re elveszített görög bajnokin sérült meg súlyosan, egy ütés következtében bevérzett a gégéje, kórházba is szállították. Ugyan a hírek szerint még hétfőn is vért köpött, nem is edz, mégsem vehető százszázalékosra, hogy kihagyja a Falco elleni összecsapást, noha az AEK-nek lenne oka az óvatosságra, ha Jelovac esetéből indulunk ki...

A sárga-feketék hétfőn kora délután érkeztek meg a görög fővárosba, ahol este már igen intenzíven edzettek is. Szokásukhoz híven a Szombathelyhez viszonylag közel eső Bécsből repültek Athénba, s az biztos, hogy a fanatikus hazai drukkerek jelenléte mellett őket is több tucat szurkolójuk biztatja a nagyjából 8000 főt befogadni képes Olimpiai csarnokban.

Perl Zoltán, a Falco kiváló magyar válogatott hátvédje, aki az olasz Inter labdarúgócsapatának nevével feliratozott sapkában utazott, még meglehetősen boldogan szállt le a gépről, hiszen kedvencei elsőre a holland Ajaxot kapták a Bajnokok Ligájában, öröme hamar tovaszállt, amikor a megismételt sorsoláson a Liverpoolt társították a milánóiak mellé. A Manchester United sikeréért szorító Sövegjártó Ábel fordított érzelmi utat járt be, mert szerinte mégiscsak könnyebb lesz az Atlético Madriddal csatázni, mint a PSG-vel...

Ami jó hír, hogy a KTE-Duna Aszfalt elleni, elég nehezen megnyert pénteki bajnokin 13 perc alatt is 12 pontig jutó erőcsatár, Golomán György koronavírus-fertőzéséből felgyógyulva, a kardiológiai és egyéb vizsgálatokon átesve egyre jobb formába kerül, habár elárulta, a betegség tíz napig is elhúzódott nála, szerencsére mégsem okozott súlyos tüneteket. A 25 éves kiválóság az AEK ellen húsz percet is eltölthet a parketten.

A Falco már az athéni csarnokban edzett
A Falco már az athéni csarnokban edzett

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
D-csoport. 5. forduló

18.00:
VEF Riga (lett)–Nutribullet Treviso (olasz)
18.30: AEK Athén (görög)–FALCO KC SZOMBATHELY

Az állás: 1. Treviso 7, 2. FALCO 7, 3. Riga 5, 4. AEK 5
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik