Férfi kosár BL: nem bírta a végét a Falco, kikapott a Besiktastól

BOBORY BALÁZS (ISZTAMBUL)BOBORY BALÁZS (ISZTAMBUL)
Vágólapra másolva!
2019.11.12. 19:43
null
Kikapott a Falco a Besiktastól (Fotó: Unger Tamás)
A Falco Szombathely 74–49-re kikapott a török Besiktastól a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában, a csoportkör 5. fordulójában.

 

Amikor a kedd délelőtti dobóedzés után a Falco bedobója, Filipovity Márkó azt fejtegette, hogy tetszik neki a Besiktas otthona, az Akatlar Aréna – hiába öreg és itt-ott kopott –, akkor azért már tudni lehetett, hogy ebben a 3200 fő befogadására alkalmas létesítményben közel sem lesz telt ház az esti mérkőzésen. Hiába, a törökök nagyon nem szerepelnek jól eddig ebben az évadban, a Bajnokok Ligájában négyből egy, hazájuk bajnokságában pedig ötből csak két meccset nyertek meg.

Benke Szilárd

„Köszönöm a szurkolóknak, hogy ennyien eljöttek ide és igyekeztek segíteni. Sok üres dobást rontottunk el, rendkívül rosszul céloztunk. Fizikailag nagyon nehéz mérkőzés volt, a hazai játékosok nagyon agresszívan védekeztek, mi pedig sokat hibáztunk.”

Ez egy olyan tradicionális klubnál, mint a Besiktas nehezen emészthető meg, talán így vannak ezzel a fekete-fehérek drukkerei is. A körülbelül negyven szombathelyi szurkoló viszont a csapat kedvenc nótájával, a „Nád a házam teteje” kezdetűvel nyitott, amikor belépett a csarnokba, így nem volt egyenlőtlen a hangpárbaj.

„Hiába nincs jó passzban a Besiktas, erős csapat. Igaz, ebben a csoportban mindenki az…” – vetítette előre Bíró Olivér, a szombathelyiek hátvédje, hogy pokolian nehéz feladat vár a csapatára az elmúlt hetekben a legtöbb ellenfele által megsebzett vad ellen.

Talán ezek a kudarcok hagytak nyomott a törökökben, a Falco pedig önbizalomtól kicsattanóan kezdett és Váradi Benedek duplája és az ujját fájlaló Juvonte Reddic helyén kezdő DeVaughn Washington triplája vezette fel az érdemi izgalmakat. Mert abból már az első negyedben volt bőven, a szombathelyiek a törököknek is megmutatták, milyen magas szinten tudnak védekezni, de támadásban a kezdeti lendületet esetenként kapkodás és hibák, eladott labdák váltották fel, így a hazaiak át is vették a vezetést.

Sokkal nagyobb bajnak tűnt, hogy a magyar csapat támadásban nem tudott mit kezdeni a Besiktas szintén kőkemény és agresszív védekezésével, és ha még tiszta dobóhelyzethez is jutott, nem esett a gyűrűbe a labda, így a török felmenőkkel rendelkező, de német válogatott Ismet Akpinar vezérletével tízpontos előnyt dolgozott ki magának a házigazda.

Kellett is Gasper Okorn időkérése, mert pontosabb lett a Falco a támadásbefejezéseknél, és ha nincs a másik oldalon Toddrick Gotcher dudaszós triplája, akkor nagyon kicsi különbséggel kezdődhetett volna a második félidő, de a hat pont sem tűnt soknak.

A 14 már igen, mivel a harmadik negyed közepén a Falco védekezésben elvesztette, az amerikai Shaquielle McKissic a gyűrű közelében meg felvette a fonalat, és eredményességének is köszönhetően alaposan elhúzott a Besiktas. Ha nem működik olykor kiválóan a Perl Zoltán, Reddic játékkapcsolat, akkor már a meccs is ekkor elment volna.

S bár a Falco amerikai centere az utolsó negyedben is oktatott a palánk alatt, egyedül kevésnek bizonyult a mérkőzésbe végig rengeteg energiát belepakoló, több lábon álló Besiktas ellen, amely a végére alaposan el is húzott.

Egy sebzett vadtól egyébként ezt el is lehet várni, kár, hogy a Falco most nem tudott több sérülést okozni neki.

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
5. FORDULÓ, D-CSOPORT
BESIKTAS SOMPO SIGORTA (török)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 74–49
(14–12, 19–15, 17–14, 24–8)
Isztambul. Vezette:
Zapolski (lengyel), Maricsics (szerb), Deman (francia)
BESIKTAS: Theodore 8, Akpinar 10/6, MCKISSIC 20/6, Djurisics 4, Geyik 2. Csere: YILDIZLI 14/6, Gotcher 3/3, MCADDO 12, Utku Al 1, Turgut. Edző: Dusko Ivanovics
FALCO: Váradi 2, PERL 6, Benke, Lake 2, Washington 8/6. Csere: Curry 3/3, Hooker 5/3, REDDIC 21, Filipovity 2. Edző: Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 2. perc: 0–5. 8. p.: 14–9. 14. p.: 21–15. 15. p.: 25–15. 17. p.: 25–20. 23. p.: 33–29. 26. p.: 45–31. 28. p.: 45–37. 33. p.: 52–43. 35. p.: 54–47. 37. p.: 61–47
MESTERMÉRLEG

Dusko Ivanovics: –
Nagyon fontos győzelem volt, mert sok vereséget szenvedtünk eddig, a BL-ben csak egy meccset nyertünk meg. A védekezésünk remek volt, mindenki mindent beleadott hátul. A végeredmény nem reális, ez nagyon kemény meccs volt. A dinamizmusunk volt jobb a korábbinál, ez eredményezte a sikert.
Gasper Okorn: – Köszönöm a szurkolóknak, hogy megtették ezt a nagy utat és elismerésem a Besiktasnak. Fizikailag nagyon kemény meccs volt. Védekezésben nagyjából harmincöt percig jól játszottunk. Támadásban sok problémánk volt, aminek nemcsak az volt az oka, hogy a hazaiak nagyon agresszívek voltak, hanem mi is rengeteg ziccert, üres dobást hibáztunk. Néhány figyelmetlenségünk megbosszulta magát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik