Férfi kosár BL: mínusz 20-ról jött vissza, továbbjutott a Falco

GYŐRI FERENC (Nagyvárad)GYŐRI FERENC (Nagyvárad)
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 20:27
A Falco 96–90-re kikapott a nagyváradi csapattól a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája pénteki játéknapján, de összesítésben megnyerte az Oradea elleni selejtezőt, és továbbjutott a második körbe. Az első mérkőzésen kilenc ponttal felülkerekedő szombathelyi együttes a pénteki meccs harmadik negyedében húszpontos hátrányban is volt (43–63), azonban visszakapaszkodott, és a hosszabbításban kiharcolta a továbbjutáshoz szükséges eredményt.
Juvonte Reddic (Falco) kosárra dob (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Juvonte Reddic (Falco) kosárra dob (Fotó: Török Attila) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

A Bajnokok Ligája-selejtező első körének nyolc visszavágója közül egyetlen mérkőzést nem lehetett élőképpel figyelemmel kísérni. Természetesen a CSM CSU Oradea–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely volt ez a találkozó (utólag bizton állíthatjuk, nagy kár volt érte), ám a Nagyváradra érkező, nagyjából száz Falco-drukker számára biztosan nem ez volt a mozgatórúgó, amikor úgy döntöttek, nekiindulnak a túrának – amely nem volt sokkal hosszabb annál, mintha kedvenceik Debrecenben játszanának NB I-es mérkőzést.

Az Antonio Alexéről elnevezett csarnok több színben pompázó székeivel és szép belső terével nem nyújt rossz látványt, külön érdekesség, hogy a névadó a pénteken pályára lépő mindkét együttesben megfordult. Másfél órával a kezdés előtt a vasiak csapatbuszán kívül már több, Magyarországról érkező szurkolóval találkozhattunk a parkolóban, de az arénán kívül tartózkodott az utolsó cigarettáinak egyikét elfüstölő Gasper Okorn edző és segítője, Milos Konakov is.

Ekkor még nem is sejthették, hogy hosszabbításba torkolló, elképesztő izgalmakat hozó csatának lesznek részesei, amely fantasztikus hangulatban zajlik.

Már azt is nehéz szavakba önteni, mi történt a rendes játékidő végén, mert volt minden, akár egy búcsúban. A harmadik negyed derekán, mínusz húsznál kezdtük elhantolni a Falco esélyeit, nem sok minden utalt fordulatra. Viszont olyan gyorsan visszakapaszkodott a mélységből a csúcsformájától egyébként elég messze lévő magyar bajnok, hogy ezen nem is volt időnk gondolkodni. A negyedik tíz percben folyamatosan váltakozott a továbbjutó kiléte, igaz, az utolsó 15 másodpercben a triplán negatív hős, Sean Barnette eldönthette volna a lényegi kérdést, de Juvonte Reddic szorításában kihagyta a ziccert, aztán visszahúzta Filipovity Márkót, aki egyszer rontott a kettőből (86–77).

A ráadás előtt Perl Zoltán dönthette volna el a továbbjutás sorsát (a sportszerűtlen hiba miatt Filipovity dobásai után támadhatott is a Falco), ám leperdült a próbálkozása, a hosszabbítás elején aztán eladott egy labdát, viszont hamarosan fontos kosár is fűződött a nevéhez merész vállalását követően.

Kevéssel később a Falco addig legjobban játszó tagja, az amerikai center, Reddic kipontozódott, de Váradi Benedek triplájával ismét jobban álltak a vasiak (94–86). A hazaiak légiósa, Kristopher Richard büntetői után kosarat kellett dobniuk a vendégeknek – nem akárhogy jött össze, Quinton Hooker dobása leperdült, Perl összeszedte a labdát, Váradi értékesítette a ziccert.

Hat és fél másodperce maradt a világmegváltásra az Oradeának, ám Barnette (itt a harmadik bakija) képtelen volt rendesen bedobni a labdát. A magyar csapat jöhetett, a román válogatott irányító, Giordan Watson faultolta Perlt, akinek nem remegett meg a keze, helyére tette mindkét kísérletét (96–90). A Nagyváradnak 5.6 másodperc alatt triplát kellett dobnia, ez azonban nem sikerült, a mieink kiküzdötték, kiizzadták a továbbjutást.

Jutalmul a lett Ventspilsszel csatázhatnak a főtáblára kerülésért, az első felvonást csütörtökön Szombathelyen rendezik. Okorn mestert ismerve, a védekezési alapelveket rendesen beleveri majd játékosai fejébe addig, hogy ne ismétlődhessen meg, ami Nagyváradon történt. Az is látszik ugyanakkor, hogy ezt a Falcót nagyon nehéz megtörni, és ez a profi sportban elég hasznos tulajdonság…

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
Selejtező, 1. forduló, visszavágó

CSM CSU ORADEA (romániai)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 96–90 (20–17, 26–19, 21–22, 19–19, 10–13) – hosszabbítás után
Nagyvárad, 2200
néző. V: Zurapovic (bosnyák), Maestre (francia), Velikov (bolgár)
ORADEA: Watson 9/3, RICHARD 24/3, Barnette 12, VALEIKA 13, ZEKOVICS 19/3. Csere: Broussard 10/3, Markovics 5/3, Nicolescu 2, Baciu 2. Edző: Cristian Achim
FALCO: Hooker 11/3, PERL 17, Benke 5/3, Krivacsevics 2, REDDIC 21. Csere: Filipovity 14/6, Washington 7/6, Váradi 11/3, Lake 2, Bíró. Edző: Gasper Okorn
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–4. 6. p.: 18–6. 10. p.: 20–17. 12. p.: 27–17. 18. p.: 42–28. 20. p.: 44–36. 25. p.: 56–41. 26. p: 63–43. 29. p.: 65–55. 32. p.: 69–61. 34. p.: 72–65. 38. p.: 83–70. 40. p.: 86–77. 42. p.: 89–81. 44. p.: 94–86
Kipontozódott: Washington (35. p.), Reddic (42. p.), Markovics (43. p.)
Továbbjutott: a Falco, 161–158-as összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Cristian Achim:
– A Falco nagyon jó csapat, mindkét meccsen nagyon küzdött, és ami fontosabb, egy percig sem adta fel a harcot, ez vezetett a továbbjutásához – tiszta fejjel játszottak a magyarok a véghajrában. Nagy kár, hogy már ebben a fordulóban összekerült ez a két erős gárda. Együttesem mindent megtett, és szintén megérdemelte volna, hogy ott legyen a következő körben, azonban a véghajrában elkövetett négy egymást követő hibánk nem fért bele.
Gasper Okorn: – Nagyon nehéz okosnak lenni egy ilyen meccs után. Kikaptunk, mert hihetetlenül rosszul zártunk ki, temérdek támadólepattanót, ezzel együtt második esélyt engedtünk a riválisnak. Borzalmasan védekeztünk, és ahogy a szurkolók minket szoktak nyomni előre Szombathelyen, úgy most az Oradea is megkapta a maximális támogatást a közönségétől. Mindkét csapat megérdemelte volna a továbbjutást, de ilyen a sport, csak az egyik maradhatott versenyben. Húsz pont hátrányból felálltunk, emiatt megérdemli a dicséretet a csapatom, de valójában a szerencse döntött arról, ki megy tovább. Az utolsó percekben hol ide pattogott a labda, hol oda, végül nekünk volt több mázlink.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik