Férfi kosár BL: magyar átkot törne meg a Falco Itáliában

FAZEKAS ZOLTÁN (Brindisi)FAZEKAS ZOLTÁN (Brindisi)
Vágólapra másolva!
2019.11.19. 17:30
null
Perl Zoltán a legutóbbi bajnokit kihagyta, kérdéses a játéka (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A Falco férfi kosárlabdacsapata szerda este a hazai pályán remeklő olasz Brindisi otthonában próbálja megtörni a magyar átkot a Bajnokok Ligája csoportkörében.

 

Kedden hajnal három órakor álmos játékosok tápászkodtak ki begördülő autóikból a szombathelyi Arena Savaria parkolójában, hogy aztán utazótáskáik csomagtérbe helyezése után gyorsan bekucorodjanak a meleg csapatbuszba, s folytathassák az alvást – a Falco-Vulcano Energia KC korán indult Bécsbe, hogy onnan Münchent és Barit érintve repülővel és busszal tíz óra múlva megérkezzen az olaszországi Brindisi közelébe. Vagyis nem a kikötővárosba, ahol szerdán a helyi férficsapat ellen játszik a Bajnokok Ligája csoportkörének 6. fordulójában, hanem a 88 ezres településtől 20 kilométerre található kastélyszálló-szerű rendezvényhotelbe, aminek saját medencéje, golfpályája is van, s amely lenyűgözően szép és tiszta, s ódon falain belül hűvös eleganciát áraszt. Visszatérve a korai órára, a tényleges felébredésben sokat segített, hogy Tanai Zoltán kis híján hátrafelé menet elütötte Perl Zoltánt, aki az utolsó pillanatban ugrott el a gyúró jobb parkolási szöget kereső tolató autója elől, ezzel tréfák végeláthatatlan sorát elindítva.

„Jó hangulatú a csarnok, meredek lelátókkal, de ha jól emlékszem nyertünk itt, ráadásul az én kosarammal” – mondta a „szerencsétlen balesetet” korai éberségével megelőző magyar válogatott hátvéd, aki 2015 nyarától másfél szezont a Capo d’Orlandónál játszott, s tényleg jól emlékezett, hiszen együttese 2016 márciusában 70–69-re nyerni tudott a Brindisi otthonában. Perl kisebb alhasi fájdalmakkal bajlódik, ki is hagyta a Jászberény elleni vasárnapi (65–60) bajnokit, de alighanem szerdán pályára lép. Ez nem biztos Juvonte Reddick esetében, az amerikai centernek az egyik ujjában húzódott meg egy szalag, s ugyan elutazott Olaszországba, de Gaspar Okorn edző nem akarja erőltetni a játékát.

„Picit mintha gödörbe kerültünk volna, vagy talán az pontosabb, ha azt mondom, kisebb hullámvölgybe kerültünk – mondta a szlovén edző. – Volt egy nagyszerű periódusunk, amikor a Zaragozával idegenben játszottunk egy remek meccset, majd magabiztosan megvertük a Bonnt és közben az Alba Fehérvárt idegenben. Ezután jött az isztambuli találkozó, amin gyengén játszottunk, ahogy Jászberényben is. November van, augusztusban kezdtünk, sok a meccs és az utazás, nem csoda, hogy jött egy kis visszaesés, ráadásul több játékosnak van kisebb-nagyobb sérülése. Most a Brindisi ellen sem mi vagyunk az esélyesek, de nyilván megpróbálunk nyerni.”

Sajnos a sorminta nem ígér sok jót a szombathelyieknek – akik a fárasztó út után gyorsan ebédeltek, s természetesen tészta is került az asztalra –, hiszen a jó formában lévő Brindisi a BL-ben eddig minden hazai meccsét megnyerte, s legutóbbi hét bajnokiból is hatot behúzott. Az EuroChallenge-sorozatban 2015-ben negyeddöntőig jutó, egyszeres Olasz Kupa-döntős gárdát Francesco Vitucci irányítja, neve egy komolyabb maffiafilmben szereplő Keresztapáé is lehetne, de az 56 éves mester nem erről híres, hanem arról, hogy 2006-ban olasz bajnoki címre vezette a Benetton Trevisót.

A statisztika sem az este héttől a meccs helyszínén edző sárga-feketék mellett szól: magyar csapatnak idegenben még egyszer sem sikerült nyernie a sorozatban, a Falco eddig háromszor (Dijon, Zaragoza, Isztambul) próbálkozott, s korábban a Szolnok is szerepelt a Bajnokok Ligájában (2016–2017), de egy meccset sem tudott nyerni amikor átlépte az országhatárt. Legutóbb a Brindisi szeptember 26-án kapott ki odahaza, akkor a Serie A nyitó fordulójában a Cantu győzött a Pala Pentassugliában.

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
5. FORDULÓ, D-CSOPORT
20.30: Brindisi (olasz)–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dijon 5 4 1 412–373 9
2. Klaipeida 5 3 2 426–402 8
3. Bonn 5 3 2 402–405 8
4. Zaragoza 5 3 2 363–368 8
5. Besiktas 5 2 3 370–353 7
6. FALCO 5 2 3 353–356 7
7. Brindisi 5 2 3 401–418 7
8. PAOK 5 1 4 369–411 6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik