Férfi kosár: Allen Rosco nem döntötte el, visszatér-e Japánba

Vágólapra másolva!
2020.03.28. 08:19
null
Roscoe Las Vegasban várja a normális mindennapok visszatérését (Fotó: Koncz György)
A korábban a japán másodosztályban szereplő magyar válogatott játékost klubja hazaengedte az Egyesült Államokba, Allen Rosco most otthon, Las Vegasban reménykedik, hogy hamarosan visszatér az élet a rendes kerékvágásba.

– Hogy van?
– A családommal itthon, Las Vegasban vagyok öt napja, mindenki jól érzi magát, még nem is mentem sehová, amióta megjöttem – válaszolta érdeklődésünkre a magyar-amerikai állampolgárságú Allen Rosco, férfiválogatottunk erőcsatára.

– Ott mennyire súlyos a koronavírus-járvány?
– Nem olyan vészes, mint Los Angelesben és New Yorkban. Az elnök elmondta, hogy mindenki maradjon otthon, több mint egy hete karanténban van Kalifornia állam, ami harminc napig érvényes. Vásárolni és gyógyszerért el lehet menni, de az összes szálloda és kaszinó be van zárva. Hogy súlyos a dolog, bizonyítja, a kaszinók legutóbb akkor zártak be, amikor John Fitzgerald Kennedy elnököt megölték, akkor is csak négy órára...

– Mennyit tud most mozogni?
– Sokat nem. Kosarazni nem lehet, a gimnáziumokat bezárták, az állóképességemet azzal tudom megtartani, hogy súlyzózom otthon és futkározom odakint.

– Hivatalosan is lefújták a japán bajnokságot, vagy elengedte a Gunma Crane Thunders?
– Furcsa a helyzet, még nem döntötték el, befejezik-e az idényt vagy sem. (Az interjú elkészítése óta kiderült, hogy hivatalosan is véget ért a japán bajnokság – a szerk.) Amikor azonban szóba került, hogy lezárják az ország határait, rájöttem, fontos lenne hazajönnöm, nem kockáztathattam, hogy három-négy hónapig Japánban maradok, és a nyáron esetleg nem tudok visszautazni Amerikába. A csapatom megértett és elengedett, a társaim és az edző is partner volt ebben. Két nap után már el is repülhettem, a klubnak sikerült elintéznie a jegyemet. Voltak olyan játékosok, akik nem jártak ilyen jól és nem akarták hazaengedni őket. Azt már nem várhattam meg, amíg végleges döntés születik az évadról.

– Visszatér még a Távol-Keletre, szeretné ott folytatni a karrierjét?
– Jól éreztem ott magam, de még nem döntöttem el, hol folytatom. Meglátjuk...

– A szintén a japán másodosztályban játszó Golomán György azt mondta, tartották a kapcsolatot. Ez segített a bizonytalanságban?
– Nagyon sokat. Majdnem mindennap beszélünk Gyurival, jó a kapcsolatunk, ismerjük egymást hat éve, amikor én a Stanford Egyetem csapatában, ő meg a UCLA-nél játszott, aztán a válogatottnál is többször találkoztunk.

– Mielőtt beütött a krach, le tudták játszani a válogatottal a két Európa-bajnoki selejtezőt, amelyeken nagyon szép győzelmeket arattak, s fél lábbal kint vannak az Eb-n. Gondolta volna ezt a két mérkőzés előtt?
– Hittem benne, hogy megnyerjük a meccseket. A szlovénok ellen nagyon sokat segített a hazai közönség, és a videózás során láttuk, hogy az ukránok is verhetőek. Sikerült, győztünk mindkétszer úgy, hogy az utolsó percekben fordítottunk – na ez utóbbira nem számítottam. Örülök neki, jó pozícióban várjuk a továbbiakat, remélem, novemberre már minden rendben lesz.

– Meglepődött, hogy az olimpiát is eltolták egy évvel, vagy benne volt a levegőben?
– Benne volt. Japánban a környezetemben mindenki nagyon aggódott, tudták, hogy felkészült az ország az olimpiára, de a járvány miatt számoltak azzal az eshetőséggel, hogy el kell tolni a játékokat.

– Mi a véleménye, mutatkozik esély az NBA folytatására?
– Remek lenne megnézni a rájátszást, de az összes csapatnak és a nézőknek is az a legfontosabb, hogy megoldódjon ez a veszélyes szituáció. A jelenlegi állás szerint nehéz lesz a folytatás, eredetileg azt akarták, augusztus végén legyen a playoff, de az ugye befolyásolná a következő idényt, tehát most képlékeny minden. Bízom benne, hogy hamarosan visszatér az élet a rendes kerékvágásba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik