Elűzte a clevelandi mumust az Atlanta

Vágólapra másolva!
2016.11.09. 08:48
null
(Forrás: nba.com/hawks)
Már nem veretlen a címvédő Cleveland sem az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután hazai pályán kikapott a keleti rivális Atlantától. Őrült végjátékban dőlt el a Memphis–Denver találkozó, a Portland pontzáporos meccsen visszavágott a Phoenixnek, a Dallas győzni tudott Los Angelesben, a Nets is szétdobta a Minnesotát, míg a New Orleans rossz szériája Sacramentóban sem tört meg.

 

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks 106–110

Megtört a bajnok szériája. Idei első vereségét szenvedte el a Cleveland, miután gyakorlatilag végig futott az eredmény után. A második negyedben kisebb előnybe kerültek Irvingék, de egy 22–6-os etappal meglépett a Hawks, majd bár a hazaiak egyszer ledolgozták 15 pontos hátrányukat, a negyedik játékrészben még egyszer meglógott ennyivel a vendégcsapat. Nagy hajrával ebből is felállt a Cavs, felzárkózott 108–106-ra, de hét másodperccel a vége előtt Kent Bazemore elsüllyesztette a mindent eldöntő dobást, amellyel lezárta a találkozót. A címvédő nem igazán tudott kibontakozni, a két felzárkózó etapot leszámítva gyengén dobott (37,4% mezőnyből, 11/42 tripla) és a lepattanózást is elveszítette – ráadásul védekezésben sem tudták tartani az Atlanta tempóját.

Nagy győzelem. Az elmúlt két évben kisöpörte az Atlantát a Cavs a rájátszásban, így nagyon fontos volt számukra, hogy bizonyítsák: lehet keresnivalójuk. Amit elterveztek, azt tökéletesen megvalósították, Dwight Howard (17 pattanó, 3 blokk) jelenléte és játéka elég volt ahhoz, hogy összerántsa a csapatot hátul, így nem nagyon jutott üres dobóhelyzethez a Cleveland, támadásban pedig Schröder (28 pont, 10/16 mezőnyből, 6 gólpassz) bontotta tökéletesen a védelmet, míg Bazemore (25 pont, 4/6 tripla) nagyon hatékonyan bedobálta a leosztásokat. Ezúttal belefért a 19 eladott labda és az ebből kapott 25 pont is, ezt tudták ellensúlyozni, így 5–2-re javították mérlegüket.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 29/3, Love 24, James 23/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 28/9, Bazemore 25/12, Millsap 21/6

Brooklyn Nets – Minnesota Timberwolves 119–110

Kenny Atkinson ezt szeretné látni. Jeremy Lin nélkül is parádés támadójátékot mutatott be a Brooklyn, a trénernek pedig tetszett, amit látott: folyamatosan járt a labda, mindenki agresszív, de önzetlen volt és sorra jöttek a jó helyzetek. Az első félidőben 62%-kal tüzeltek mezőnyből, mégis a fordulás után kerültek kisebb előnybe, de szorosan alakult a hajrá – bő fél perccel a vége előtt két ponttal vezettek csak a hazaiak. A kulcsfontosságú támadást azonban egy triplával zárta le Bogdanovic, ez pedig döntőnek bizonyult, a Wolves nem tudott válaszolni, így a horvát játékos büntetői végleg lezárták a meccset. Érdekesség, hogy Kilpatrick továbbra is nagyon ponterős a padról és hogy Brook Lopez megint veszélyes (3/7) volt kintről, a Nets így harmadik hazai győzelmét aratta és 3–4-es mérleggel áll jelenleg.

Tom Thibodeau nem ezt szeretné látni. A Timberwolves vezetőedzője szerint amíg játékosai nem törik magukat sokkal jobban védekezésben, addig nem fognak velük pozitív dolgok történni – érthetően ismét elégedetlen volt csapatával. A támadójátékkal nem volt gond, Towns és LaVine is hozta magát, Wiggins pedig hatalmasat játszott (36 pont, 6/7 tripla), de hátul képtelenek voltak lelassítani a Brooklynt, így nem tudták győzelemre váltani a ponterősségüket. A gárda így továbbra is nyeretlen idegenben és összességében 1–5-tel áll, ennél azért jobb rajtban reménykedtek Minnesotában.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26/9, Booker 15, Kilpatrick 14
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 36/18, Towns 21/3, LaVine 17/3

Memphis Grizzlies – Denver Nuggets 108–107

Őrült végjáték. Az első félidőben fej-fej mellett haladtak a felek, majd a harmadik negyedben egy kis levegőhöz és hét pont előnyhöz jutott a Memphis – a záró etapban azonban ezt eltüntette a Nuggets és ismét fordított. Az utolsó két percben hibát hibára halmoztak a csapatok, de hét másodperccel a vége előtt úgy tűnt, hogy Mudiay labdaszerzésével, majd duplájával megnyerte a meccset a vendég együttes, sőt, az ellentámadásból megint eladta a labdát a Memphis. Ekkor jött azonban a hihetetlen fordulat: az időkérés után Mike Miller elpasszolta magát, 0,7 másodperccel az órán oldalról jöhettek a hazaiak és a dudaszó pillanatában Marc Gasol duplájával végül mégis a Grizzlies söpörte be a győzelmet.

Parsons kezd belelendülni. Legutóbb 0/8-as mezőnymutatóval mutatkozott be a Grizzlies kiscsatára, most már 4/8-at dobott és eljutott kilenc pontig, illetve védekezésben is jól mozgott 21 perce alatt. Szükség is volt rá, mert Tony Allen végül nem léphetett pályára, így az idei hatodik különböző kezdőötöst is láthattuk a Memphisnél, de külön ki kell emelnünk a 20 ponttal, 5 gólpasszal csapata legjobbjaként dolgozó Vince Cartert, aki a mindent eldöntő Gasol-kosarat is előkészítette – így belefért Mike Conley rémes dobóformája is.

A Grizzlies legjobb dobói: Carter 20/9, Gasol 19, Randolph 16
A Nuggets legjobb dobói: Mudiay 23/3, Gallinari 21/9, Harris 15/6

Portland Trail Blazers – Phoenix Suns 124–121

Lillard clutch volt. A Portland irányítója egész meccsen remekelt és végül eljutott 38 pontig, ráadásul az utolsó percben több nyerő játékot is bemutatott, amellyel csapata megúszta a Suns nagy hajráját. Az első negyedet 42–25-re nyerték a hazaiak és ízekre szedték a Phoenix védekezését, Lillard mellett McCollum (33 pont, 11/18 mezőnyből, 4/6 tripla, 6 pattanó, 7 gólpassz) is parádézott, de a vendégek felálltak innen és az utolsó percekben ledolgozták tízpontos hátrányukat. A mindent eldöntő pillanatokban aztán Lillard előbb dobott egy duplát, majd elsüllyesztett 6/6 büntetőt, sőt, McCollum kihagyott egypontosa után leszedte a támadópattanót is – nem túlzás kijelenteni, hogy ő volt a döntő faktor ezen az estén. Ezzel a pontzáporos meccsel a Blazers visszavágott a Sunsnak a múlt heti vereségért és 5–3-as mérlegről folytathatja - rossz hír viszont, hogy a meccs elején megsérült Aminu és nem tudott már visszatérni.

Védekezés nélkül nehéz. A Suns ezen az estén is átjáróház (a Portland 55,6%-kal dobott mezőnyből és berámolt 14 triplát) volt hátul, igaz, ezúttal személyes okok miatt hiányzott Tyson Chandler és az újonc Chriss kezdett a helyén. Ettől függetlenül tehetetlenek voltak a Blazers hátvédpárosával szemben, maximum egy-egy rövid periódusra tudták magukat stabilizálni védekezésben, ezt pedig elöl nem tudták ellensúlyozni, hiába játszott megint jól a Bledsoe-Booker kettős. Az utolsó négy percben így is eltüntettek egy tízpontos hátrányt és egylabdás meccset csináltak, de az utolsó dobás már lejött a dudaszó pillanatában, így vereséget szenvedtek.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 38/9, McCollum 33/12, Harkless 20/6
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 31/6, Booker 23/6, Warren 12

Los Angeles Lakers – Dallas Mavericks 97–109

Ha egy üzlet beindul. Az előző találkozón megszerezte idei első győzelmét a Dallas, ezúttal pedig kemény védekezéssel és ponterős támadójátékkal begyűjtötték a másodikat is - méghozzá Nowitzki és Deron Williams nélkül. Harrison Barnes ezúttal is villogott, de a Curry-Barea kettőstől a támogatást is megkapta a periméterről, így 50% feletti mezőnymutatóval stabilan szerezték a pontjaikat. Hátul különösen a nagyszünet után kapták el a fonalat és a negyedik negyedben egy 10–0-s rohammal eldöntötték a találkozót, így második sikerükkel elindulhatnak felfelé - igaz, a Golden State-hez látogatnak...

Tiszavirág. Sokáig nem volt 50% felett a Lakers, ugyan remekül kezdték a meccset (Nick Young négy perc alatt beszórt 13 pontot), onnantól a Dallas akarata érvényesült és sem elöl, sem hátul nem dolgoztak hatékonyan. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni a Mavs dobógépeivel, míg támadásban nem igazán volt meg a ritmus, Andrew Bogutnak ezúttal is nagy szerepe volt a festékben. A Los Angeles első hazai vereségét szenvedte el és 4–4-re áll összességében, most Sacramentóba utazik a társaság.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 22/6. Young 20/9, Williams 15/6, Randle 15
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 31/3, Curry 23/12, Barea 18/6

Sacramento Kings – New Orleans Pelicans 102–94

Collison is megkezdte az idényt. Az irányító nyolcmeccses eltiltása lejárt, így pályára léphetett és kilenc ponttal, valamint négy gólpasszal jelentkezett a padról beszállva - nagy szükség volt a játékára, mert Ty Lawson most nem igazán tudott mit kezdeni a New Orleansszal. Ennek ellenére ha nem is nagy különbséggel, de végig vezetett a Sacramento, a negyedik negyedben még feljebb kapcsolt Cousins (28 pontjából 11-et szerzett ekkor), ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy megtartsák az előnyüket. A center mellett Gay és Afflalo is megbízhatóan termelt, de most a padról is mindenki hozzátette a magáét, így már 4-5-re javultak, ami a tavalyi 1-7-es kezdés után mindenképpen biztató.

Davis megint egyedül maradt. A remeklő erőcsatáron (34 pont, 14/22 mezőnyből, 8 pattanó, 4 blokk) kívül nem volt érdemi opció ezen az estén a vendégeknél, Frazier gyenge napot fogott ki, így csak Moore-nak voltak jobb pillanatai - Hieldet erőltették, de nem igazán ment neki a dobás. Így hiányzott a gárdából az átütőerő és hiába maradtak közel, nem tudtak egyszer sem megindulni és fordítani - hetedik meccsüket is elveszítették, továbbra sem tudnak nyerni.

A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Gay 21/6, Afflalo 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Hield 14/3, Moore 13/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik