Egy jó félidő, majd utána az összeomlás

Vágólapra másolva!
2010.08.02. 19:04
Vereséggel kezdett a női Európa-bajnokság selejtezőin a magyar kosárlabda-válogatott: Székely Norbert csapata egy jó első félidő után nagyon visszaesett, és 76–65-re kikapott Miskolcon Montenegrótól.

Fegyverneky Zsófia (4) hiába nyújtott jó teljesítményt, a végén a vendégek örültek (Fotó: Tumbász Hédi)
Fegyverneky Zsófia (4) hiába nyújtott jó teljesítményt, a végén a vendégek örültek (Fotó: Tumbász Hédi)
Fegyverneky Zsófia (4) hiába nyújtott jó teljesítményt, a végén a vendégek örültek (Fotó: Tumbász Hédi)
Fegyverneky Zsófia (4) hiába nyújtott jó teljesítményt, a végén a vendégek örültek (Fotó: Tumbász Hédi)
Fegyverneky Zsófia (4) hiába nyújtott jó teljesítményt, a végén a vendégek örültek (Fotó: Tumbász Hédi)

A miskolci mérkőzés első félidejében minden úgy alakult, ahogy a magyar szakmai stáb elképzelte: a válogatott 2–4 után átvette a vezetést, majd fokozatosan elkezdett elhúzni. Krivacsevics Tijana triplája után 11–6 állt az eredményjelzőn, az első negyed után pedig 24–16.

A tízpontos differencia Szlimák Hajnalka hárompontosa és Fegyverneky Zsófia duplája után lett meg, az előny pedig Horti Dóra ziccere után már tizenötre hízott, öt perccel a szünet előtt. A félidőre kissé feljött a montenegrói csapat, 39–30-cal fordultak a csapatok.

Fordulás után sajnos a fordulat is jött, pedig az első félidő alapján ezt nehéz volt elképzelni. Milutinovics, Perovanovics és Szkerovics pontjaival előbb csak feljött Montenegró, de Baletics ziccere (egyben 14. pontja) után már vezetett is, 42–41-re...

Már ez is elég rossz hír volt, az még rosszabb, hogy a vendégek tartották az előnyt, ha kevéssel is, de mindig ők voltak innentől kezdve fórban. 53–58-nál nem tűnt rózsásnak a helyzet, de Fegyverneky Zsófia közelebb hozta a mieinket. Perovanovics 18. pontjával ismét négyre növelte a montenegrói előnyt (56–60), de egy labdaszerzés után megint sikerült visszajönni kettőre.

Egy lepattanó utáni harcban a játékvezetők ítélete borzolta a kedélyeket (egyértelműen vendégjátékosról ment ki a labda, ehhez képest ők jöttek), majd időt kértek a délszlávok. Szkerovics a lehető legrosszabb pillanatban bedobott egy hármast, Fegyverneky gyorsan válaszolt egy duplával – két perc volt hátra és három ponttal vezetett Montenegró.

A helyzet a véghajrában sem javult: a vendégek öttel is el tudtak húzni, majd egy leindítás után Milutinovics eldöntötte a meccset – 40 másodperc alatt hét pontot szinte csak csodával lehet behozni. Csoda pedig nem történt, a magyar női csapat 76–65-ös vereséggel nyitott.

A magyarok a kvalifikáció második fordulójában Bulgáriában lépnek pályára csütörtökön.

NŐI KOSÁRLABDA EB-SELEJTEZŐ
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 65–76 (24–16, 15 –14, 10–20, 16–26)
Miskolc, 800 néző. V: Lenczowski (lengyel), Hordov (horvát), Hrusa (cseh)
MAGYARORSZÁG: FEGYVERNEKY 21, Szlimák 3/3, Nagy-Bujdosó 4, KRIVACSEVICS 11/3, HORTI 15/3. Csere: Török Sz. 2, Horváth Zsófia 2, Vida 2, Fűrész D. 5/3, Czank, Turóczi, Varga Zs.
MONTENEGRÓ: Skerovics 8/3, Csulafics 2, A. BALETICS 14, A. Turcsinovics, BJELICA 11/3. Csere: Milutinovics 8, PEROVANOVICS 22, DUBLJEVICS 11
Az eredmény alakulása. 5. p.: 11–8. 8. p.: 16–10. 14. p.: 31–20. 16. p.: 35–20. 19. p.: 37–28. 25. p.: 41–42. 33. p.: 51–56. 36. p.: 56–58
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert: – A második félidőben eltompultunk. A csapat megérezte azt, hogy mekkora tétje van ennek a meccsnek, és ezt a terhet nem bírta el. Az első félidőben kontrolláltuk a mérkőzés ritmusát, ezt a második játékrészben nem tudtuk megtenni.
Miodrag Baletics: – Tudtuk, hogy a magyarok erősek a palánk alatt, és hogy Fegyverneky Zsófia nagyon eredményes. Erre készültünk. Azzal fordítottuk meg a mérkőzést, hogy a második félidőben jól szedtük a lepattanókat, és támadásban is feljavultunk.
 
A másik mérkőzésen: Törökország–Bulgária 76–67

A NŐI VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Augusztus 5. Bulgária–Magyarország
Augusztus 8. Magyarország–Finnország, Szolnok
Augusztus 11. Törökország–Magyarország
Augusztus 17. Montenegró–Magyarország
Augusztus 20. Magyarország–Bulgária, Budapest
Augusztus 23. Finnország–Magyarország
Augusztus 28.Magyarország–Törökország, Szolnok

EB-SELEJTEZŐK
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Litvánia–Hollandia 98–52
Olaszország–Horvátország 69–76
C-CSOPORT
Magyarország–Montenegró 65–76
Törökország–Bulgária 76–67
A négy csoportból a csoportgyőztesek és a második helyezettek kijutnak a jövő évi lengyelországi kontinensviadalra, további hat csapat pótselejtezőt játszhat egy helyért. Az A- és a C-csoport ötcsapatos, a B- és a D-csoport négy válogatottat számlál, utóbbi kettőben hétfőn nem rendeztek mérkőzést.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik