A houstoni csapatjáték felülmúlta Westbrookot

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.06. 09:24
Hiába dobott nyolc triplát és 49 pontot Russell Westbrook, a hajrában többször is hibázott, a Houston pedig két, utolsó másodpercben elsüllyesztett Nené-büntetővel megnyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóját. A Toronto Kyle Lowry vezérletével lenyomta a Jazzt, a Spurs bemutatót tartott  Denverben, sorozatban ötödször is nyert az Atlanta, kikapott Detroitban a Charlotte, míg a Portland a Lakerst, a Suns pedig a Dallast verte meg.

Indiana Pacers–Brooklyn Nets 121–109Indiana Pacers–Brooklyn Nets 121–109

Megvan a kötelező. Az első negyedben kialakított hétpontos előnyt a harmadik játékrészben fejelte meg a Pacers, egy 18-4-es etapot futottak a hazaiak és állva hagyták a Brooklynt - innen még egyszer visszakapaszkodtak a vendégek, de reális esélyük már nem volt a győzelemre. Paul George (26 pont, 10/18 mezőnyből) mellett ismét parádézott Myles Turner (25 pont, 15 pattanó, 5 blokk) és Jeff Teague (21 pont, 9/13 mezőnyből, 15 gólpassz) is, ez a trió azt csinált a Nets védekezésével, amit akart - akkor zárkózott fel ismét a Brooklyn, amikor ők ültek, velük a pályán elég nagy volt a különbség. A gárda így végül hozta a kötelezőt és sorozatban negyedik győzelmét is behúzta, következőleg a New Yorkot fogadja.

Semmi meglepő. Zsinórban negyedik, utóbbi tizenegy meccséből a kilencedik vereségét könyvelhette el a Nets, idegenben 1-17-re romlott a társaság mérlege - védekezésben ezúttal sem tudtak hozzászólni a meccshez, tulajdonképpen az történt, amire számíthattunk. Kenny Atkinson igyekezett figyelni játékosai perceire, hiszen négy este alatt három összecsapást vívnak, így a kezdő hátvédpár, Whitehead és Bogdanovic mindössze 13, ill. 12 percet töltött parketten, 26-nál többet pedig egyedül a padról beszálló Dinwiddie-nek engedélyezett.

A Pacers legjobb dobói: George 26/6, Turner 25/6, Teague 21/6
A Nets legjobb dobói: Booker 16/6, Hamilton 16/12, Dinwiddie 13/3, Kilpatrick 13/3

Toronto Raptors–Utah Jazz 101–93

Lowry jelentette a különbséget. Eléggé hasonlított a forgatókönyv a két csapat két héttel ezelőtti meccsére: akkor és most is hátrányból fordított a negyedik negyedben a Toronto és akkor is Kyle Lowry extrája hozta a kanadaiak győzelmét. Az irányító azon a mérkőzésen 19, most 16 pontot szórt a záró etapban, összesen 33-ig jutott (10/17 mezőnyből) és vezérletével kereken tíz egységet vert ellenfelére a Raptors az utolsó tizenkét percben - folyamatosan hozta a kulcsfontosságú játékokat, képtelen volt őt megállítani a Jazz. Ez elég is volt a hazai sikerhez, az egyébként keményen védekező, de elöl harmatos vendégektől nem érkezett válasz, így a Toronto 14 gólpasszal és 40% alatti mezőnymutatóval is értékes győzelmet aratott.

Sokba kerültek az eladott labdák. Alapvetően mindkét csapat gyengén dobott és aktívan védekezett, a harmadik negyedben például alig 30%-kal dobott a Toronto és a Utah is - éppen ezért jelentettek rengeteget az eladott labdák. Márpedig a vendégek 19 alkalommal elveszítették a játékszert, amelyekből kaptak 27 pontot, ezzel szemben ők öt egységet tudtak szerezni a Raptors négy labdavesztéséből - az itt meglévő nagy különbség mellett még engedtek 21 támadópattanót is, ezekkel a hibákkal lenullázták a kiváló védekezést. Ezzel együtt 44 percen keresztül vezettek, de Lowry feljavulása már sok volt nekik, az irányító úgy bontotta meg őket a hajrában, ahogy akarta, így zsinórban másodszor is kikaptak - most Minnesotába látogatnak ötmeccses idegenbeli túrájukon.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 33/12, DeRozan 23, Valanciunas 18
A Jazz legjobb dobói: Mack 17/3, Hayward 16/6, Gobert 15

Detroit Pistons–Charlotte Hornets 115–114

Kis híján elszórakozta a Detroit. Ezúttal remekül játszott a Pistons, támadásban villogtak a periméter-játékosok, védekezésben pedig kiválóan lassították a Walker-Batum párost, így magabiztosan vezettek is. Remekül használták Boban Marjanovicsot, aki már félidőben nyolc támadópattanónál járt, végül 15 ponttal és 19 lecsorgóval zárta 22 percét, abszolút dominált a palánk alatt. A záró etapot 15 pontos előnyből kezdhették meg a hazaiak, ám ekkor valami megtört védekezésben, hirtelen elvesztették a fonalat, Kemba Walker alaposan megszórta őket és 113-113-nál egyenlített a Charlotte. Reggie Jackson azonban bő egy másodperccel a vége előtt kiharcolt egy faultot Walkeren, bedobta a két büntetőt, ez pedig győztes játéknak bizonyult, mert a Hornets már nem tudott válaszolni - nagyon fontos győzelmet aratott a Pistons és győzelemmel indulhat el ötmeccses túrájára.

Egy másodperc kellett volna a Charlotte-nak. Nem igazán ment a játék a vendégcsapatnak, de a záró etapban nagyon feljavultak, főleg Kemba Walker: az irányító egymaga húsz pontot szórt ebben a játékrészben, csapatszinten pedig 44-ig jutottak. A hatalmas feltámadás azonban nem bizonyult elégnek, Walker faultolta Jacksont, majd 0,5 másodperccel az órán Marco Belinelli próbált meg egy rafkós dolgot: ő végezte el az oldalbedobást és a rajta védekező Marcus Morris hátára dobta a labdát. Ebből azonnal be is vágott egy palánkos triplát, de elkésett vele, lejárt az idő, így végül elbukott a csapat - vereséggel kezdték ötmeccses idegenbeli vándorlásukat, most San Antonióba utaznak.

A Pistons legjobb dobói: Harris 25/9, Jackson 22/3, Morris 20/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 32/12, Williams 19/6, Hawes 18/9

New Orleans Pelicans–Atlanta Hawks 94–99

Nincs szükség Kyle Korverre. Idén magához képest gyengébben játszik a dobógép, ki is került a kezdőből már egy ideje, ezen az estén pedig egyáltalán nem lépett pályára - valószínűleg azért, mert már eldőlt, hogy Clevelandbe cserélik. Nem is volt rá szükség, a gárda remekül védekezett, elöl hozta magát Dennis Schröder, a végjátékban pedig ők koncentráltak jobban: az irányító egy triplát, Millsap egy duplát süllyesztett el, eközben két támadást is kivédekeztek, majd mindkét említett bedobálta a büntetőit is, amivel lezárult az összecsapás. A Hawks már sorozatban ötödik győzelmét aratta, amivel Kelet legjobb formában lévő csapatának számít és már negyedik, másfél meccsre a Bostontól.

A végjátékot elrontotta a Pelicans. Az első negyedet megnyerték a hazaiak és félidőben is vezettek még, ugyan a fordulás után már hátrányba kerültek, de egy 12-2-es rohammal ismét felzárkóztak. Az utolsó szűk négy percben azonban hibát hibára halmoztak, sorozatban hat dobást rontottak és eladtak egy labdát, ez idő alatt pedig a Hawks megnyerte a meccset - Hield háromszor is megkapta a lehetőséget, de mindet elrontotta, igaz, Holiday és Davis sem tudott mihez kezdeni. A védekezés megint dicsérhető, erre a stabilitásra mindenképpen építhetnek a továbbiakban, de egy nyerhető meccset veszítettek el - igaz, a nyugati alsóház botrányos teljesítménye miatt így is közel vannak a rájátszáshoz.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Holiday 18/12, Hield 15/12
A Hawks legjobb dobói: Schröder 23/6, Millsap 17/3, Hardaway Jr. 14/12

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 118–116

Westbrook 49 pontja sem volt elég. Újabb érdekes meccsen van túl a Thunder, hiszen irányítója két ponttal maradt el a szezoncsúcsától, elvállalt 34 dobást, bedobott belőle 16-ot és bár nem számít jó tripladobónak, 15 hármasából beakadt nyolc - utóbbi karriercsúcs, egészen extrán tüzelt ma kintről. Ezzel együtt is 14 pontos hátrányból kezdhették meg a negyedik negyedet, de érdekes módon éppen akkor produkáltak egy 20-7-es etapot, amikor Westbrook ült és bár visszatérése után ismét termelte a pontokat, a hajrában nem tudott segíteni. Szűk két perccel a vége előtt már ők vezettek 116-114-re, ám az OKC mindhárom támadását ő vállalta el és dobta mellé ezt követően, míg a Rockets az utolsó másodpercben két Nené-büntetővel megnyerte a meccset - hiába dolgozta le tetemes hátrányát a Thunder, a legutolsó pillanatban mégis alulmaradt. Westbrook sorozatban harmadszor vállalt legalább 28 mezőnydobást, de csapata mindhárom meccset elveszítette, ezzel visszacsúszott a nyugati hetedik helyre.

Megúszta a Rockets. A második negyedtől kezdve úgy tűnt, hogy kézben tartja a meccset a hazai alakulat, szépen járt a labda, Harden (26 pont, 6/16 mezőnyből, 12 gólpassz), Gordon (22 pont, 5/10 tripla) és Nené (6/6 mezőnyből) vezérletével pedig meg is léptek az OKC elől. A harmadik játékrészben már 18 egység is volt közte, ám a záró etapban elfogyott az erő, a támadójáték megtorpant, a vendégek pedig ezt kihasználva egyenlítettek. Az utolsó percekben nem csak Westbrook, de a Houston is sorra követte el a hibákat, azonban előbb Harden egyenlített, majd jött Nené, aki egy remek figura és Harden passza után mehetett a gyűrűre - a fault után nem hibázott a vonalról. Ez a figura végül győzelmet ért, a Rockets zsinórban hatodszor is nyert és most back-to-backre utazik Orlandóba.

A Rockets legjobb dobói: Harden 26/6, Gordon 22/15, Nené 18
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 49/24, Oladipo 17/12, Kanter 15

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 95–102

A vége a Phoenixé volt. Szorosan alakult a találkozó, a Suns védekezése magához képest stabilan állt a lábán és nem engedett végzetes futásokat a Mavsnek - ráadásul az ex-dallasi Tyson Chandler vezetésével 53-31-re megnyerte a lepattanózást, uralta a palánk alatti területet. Ennek ellenére szűk két és fél perccel a vége előtt egálban voltak a felek, de ekkor jött Eric Bledsoe, egymaga bevert hét pontot, csapata egy 9-2-es futást prodkált, a texasiak pedig nem tudtak válaszolni - a 26 pontos, 7 gólpasszos irányító vezérletével közvetlen riválisa otthonában győzött a Phoenix. Az együttes most fogadja a Clevelandet, majd lejátszik két meccset Mexikóvárosban, az egyiket éppen a Dallasszal szemben.

Andrew Bogut nagyon menni akar. A védekezésben idén is ligaelitnek számító, nyáron érkező center nemrég azt nyilatkozta, hogy mindenképpen távozik, legkésőbb a szezon végén - ezúttal a pályán is jelezte szándékát, hiszen pont és lepattanó nélkül, öt faulttal zárta húsz percét. Az ő teljesítménye nagyon hiányzott a palánk alól, a periméterről Barnes, Williams, Curry és Harris is termelt, de még a benti problémák és Wesley Matthews betlije is belefért volna, ha a legvégén nem esik össze a gárda - ám a sorozatban elrontott négy támadás, a túloldalon Bledsoe-val soknak bizonyult.

A Mavericks legjobb dobói: Williams 20/6, Barnes 19, Curry 16/3
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 26/6, Booker 22/9, Knight 17/3

Denver Nuggets–San Antonio Spurs 99–127

Egy negyedet kapott a Nuggets. A nyitó etapban még (főleg hátul) akadozott a Spurs gépezete, kaptak 33 pontot, majd ezt követően szigorítottak a védekezésen - félidőben már ők vezettek, a harmadik negyedben megléptek, a záró etapban pedig tetemesre növelték a különbséget. Az ismét remeklő Kawhi Leonard mellett sorra bombázta be a középtávolikat és a közelieket LaMarcus Aldridge, de Pau Gasol (7/8 mezőnyből, 9 pattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és Tony Parker (10/11 mezőnyből, 9 gólpassz) is félelmetes hatékonysággal dolgozott - erre nem lehetett válasza a Denvernek. Gregg Popovich csapata végül 56,7%-kal célzott mezőnyből, 50%-kal triplázott és kiosztott 34 gólpasszt, az első negyed után lejátszotta a hazaiakat - következőleg a Charlotte-ot fogadják Danny Greenék.

Csak kapkodták a fejüket a hazaiak. Arra lehetett számítani, hogy védekezésben nem lesz komoly faktor a Nuggets, de arra talán nem, hogy ennyire esélytelennek bizonyul - a Spurs-játékosok azt csináltak, amit akartak, Gallinariék mindenről lemaradtak. Ezt ráadásul támadásban sem tudták ellensúlyozni, Mudiay nagyon eltűnt, a kinti dobógépeket (Harris, Barton) levette a pályáról a San Antonio, besültek a hazaiak fegyverei - egy fokozattal végig lassabban játszottak, végül komoly pofonba szaladtak bele. Vasárnap hajnalban Oklahoma City-ben javíthatnak, az sem lesz egyszerű...

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 19, Gallinari 15/3, Arthur 13/6
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 28/3, Leonard 24/9, Parker 21/3

Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 118–109

Damian Lillard visszatért. Öt kihagyott meccs után lépett ismét pályára a Blazers irányítója és rögtön le is tette a névjegyét, 4/4 jó dobással kezdett, 21 pontja mellett kiosztott tíz gólpasszt, remekül vezényelte a hazaiak támadásait. Mellette villogott CJ McCollum és Evan Turner is, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy túldobják a triplákkal szenvedő Lakerst - a fordulatos, sok futással tarkított mérkőzés utolsó öt percét 16-6-ra nyerte a Portland. Az 53,1%-kal tüzelő Stotts-legénység zsinórban három jó, de legalábbis vállalható meccset hozott és következőleg akár vissza is veheti a nyugati nyolcadik helyet a Kingstől - még nem késő összeszedni magukat.

Kevésbé ültek a Lakers dobásai. Nem tüzeltek kiegyensúlyozottan a vendégek ágyúi, a negyedik negyedben tíz pontot szerző D'Angelo Russell 0/8 triplával zárt, de Lou Williams és Nick Young sem igazán találta magát. Csapatszinten alig jutottak 40% fölé mezőnyből, mindössze 15 gólpasszt osztottak szét, ebből is látszik, hogy nem működött igazán olajozottan a támadójáték, ez pedig a mérkőzésbe került most - a hajrában éppen egy gyengébb szériájuk következett, amit kihasznált a Blazers. Az arany-lilák négy meccsre vannak a Kingstől, de csak féllel előzik meg a nyugati sereghajtó Dallast...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/9, Lillard 21/12, Turner 20/3
A Lakers legjobb dobói: Russell 22, Clarkson 21/12, Randle 17

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers
–Brooklyn Nets 121–109
Detroit Pistons–Charlotte Hornets 115–114
Toronto Raptors–Utah Jazz 101–93
Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 118–116
New Orleans Pelicans–Atlanta Hawks 94–99
Dallas Mavericks–Phoenix Suns 95–102
Denver Nuggets–San Antonio Spurs 99–127
Portland Trail Blazers–Los Angeles Lakers 118–109

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik