Történelmi siker kapujában a DVTK

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.28. 10:49
A DVTK nagy elszántsággal vetette bele magát a kedd esti edzésbe a mérkőzés helyszínén
A győzelem reményében lép pályára szerda este a francia éllovas otthonában a DVTK, amely ha nyer, fennállása során először jut a női Euroliga négyes döntőjébe.

A párizsi landolást követően váratlan és igen kellemetlen problémával találta szembe magát a DVTK Hun-Therm együttese, amely szerda este a francia Villenuve d’Ascq Lille otthonában lép pályára a női Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén (a párharc az egyik fél második győzelméig tart). Az addig jókedvű delegáció kissé borús hangulatba került a buszra szállást megelőző percekben, mert kiderült, hogy elveszett az amerikai Kaila Charles útlevele. A kitűnő bedobónak az irata az övtáskájával együtt eltűnt, és hiába sietett segítségére a helyi rendőrség, nem lett meg.

A csapat másfél órás késéssel Lille-nek vette az irányt, míg Charles, a tolmácssze­repbe bújt francia Ana Tadic és Szabó István technikai vezető a reptéren próbálta előkeríteni az elveszett iratot. Sajnos sikertelenül, a különcsapat pedig gyorsvasúton követte a többieket, és az esti tréningre tartó buszon csatlakozott a delegációhoz. Mindenkit megnyugtathatunk, Charles játszhat szerdán, de a hazaútjához alighanem sok telefont kell elintézni, ha csak valami csoda folytán nem kerül elő az okirat csütörtök délelőttig.

Az incidenst megelőző Budapest–Párizs légi út szerencsére izgalommentesen telt, ahogy az esti tréning is. Sajnos a csapat montenegrói magasbedobója, Milica Jovanovics nem érezte jól magát, kihagyta a foglalkozást, amely a történtek ellenére is jó hangulatban telt.

„Való igaz, nagy sanszunk van rá, hogy klubtörténelmet írjunk és bejussunk a négyes döntőbe – mondta a Nemzeti Sportnak Völgyi Péter, a piros-fehérek edzője.  – Arra törekszünk, hogy lezárjuk a párharcot, ehhez azonban kiemelkedően jó teljesítményre lesz szükség. A franciák az első mérkőzés utáni sajtótájékoztatón már úgy nyilatkoztak, hazai pályán sokkal jobban játszanak. Kétségtelen, Lille-ben képesek fantasztikusan kosarazni, nem véletlenül verték meg a csoportgyőztes prágai csapatot is. Nekünk elsősorban arra kell törekednünk, hogy a mérkőzés elején jobban tapadjunk ellenfelünkre, és ne hagyjuk nagy előnyt szerezni. Otthon tizenhét pontos hátrányba kerültünk, s onnan fordítottunk, de közben sok energiát elhasználtunk. Fáradtak nem vagyunk, de frissek és eltökéltek igen, s ha nem nyerünk, akkor sincs baj, jövő szerdán hazai pályán, telt ház előtt lesz még egy lehetőségünk.”

Az első meccset 17 pontos hátrányból épp Charles remeklésével (18 pont, tíz lepattanó, négy-négy gólpassz és labdaszerzés) 78–66-ra megnyerő DVTK már azzal klubtörténelmet írt, hogy a negyeddöntőbe jutott (előző Euroliga-szereplése a csoportkör után véget ért), nyilván most még egyet lépne előre.

„Ezen a napon történt néhány rossz dolog velünk, ennek ellenére ne felejtsétek el, miért jöttünk ide” – ezzel a mondattal vezette fel az esti tréninget Völgyi, de enélkül is látszott Aho Nináékon, hogy elszántak, és a történtek nem szegték kedvüket. Akár Jovanoviccsal, akár nélküle, nehéz lesz a franciákat legyőzni saját csarnokukban, de egyáltalán nem lehetetlen.

 

Szombaton a vártnál nehezebben győzték le a TF-MTK-t a hazai bajnokin, és talán nem túlzás, hogy a szerencse is kellett a veretlenségük megőrzéséhez. Hogyan emlékszik vissza erre a körömrágós meccsre?
– Összességében nem játszottunk rosszul, de az igaz, hogy izgalmasabb és kiegyenlítettebb volt a találkozó a vártnál. Sok kis hibát követtünk el, de a játék össz­képe nem volt rossz, csak sok könnyű kosarat engedélyeztünk a fővárosiaknak. Az ilyen erőltetett menetelésben, mint amilyenben most vagyunk, benne van egy-két meglepő eredmény, de örülök, hogy így alakult, mert kicsit felrázott minket, és emlékeztetett arra, hogy ha le akarjuk zárni szerdán a negyeddöntőt, jobban kell koncentrálnunk – fogalmazott Kányási Veronika, a DVTK csapatkapitánya.

Mire számít a Lille ellen? Készen áll az együttes arra, hogy újból klubtörténelmet írjon, és fennállása során először bejusson a négy közé?
– Készen állunk, és mindenki csak arra gondol, hogy szerdán lezárjuk ezt a párharcot. Szerintem jó esélyünk van rá, az első meccsből kiindulva mindenképp. Tudjuk, hogyan kell megtörni őket, hogyan kell játszani ellenük, de nyilván a saját csarnokukban ez nehezebb lesz.

Készülnek-e valamilyen taktikai meglepetéssel, váratlan húzással, és számítanak-e hasonlóra a franciáktól?
– Biztos változtatnak a lille-iek, többször csapdáznak, és a múlt szerdaihoz képest még agresszívebben, a faulthatárt feljebb tolva védekeznek, erre mindenképpen fel kell készülnünk. Tőlünk is várható meglepő húzás, de az alapjátékunkon nem változtatunk.

Váratlan húzások vannak a tarsolyban

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉSEK
20.00: Villeneuve d'Ascq (francia)–DVTK Hun-Therm
20.00: Famila Schio (olasz)–USK Praha (cseh)
20.00: Zaragoza (spanyol)–CBK Mersin (török)
20.30: Perfumerias Avenida (spanyol)–Fenerbahce (török)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik