Női kosár Euroliga: „Sokat tanultam” – Cziczás László

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.06. 07:39
Cziczás László gyors játékot és sok hárompontos-kísérletet várt el csapatától az Euroliga mérkőzésein (Fotó: Nagy Gábor)
A hat év után a női Euroligába visszatérő Győr vezetőedzője szerint vállalható teljesítményt nyújtott a csapat a sorozatban, noha két győztes meccsnél többet szeretett volna elérni.

Bajnoki ezüstérmének köszönhetően ismét ott lehetett a női kosárlabda Euroliga csoportkörében a Serco Uni Győr, amely legutóbb a 2016–2017-es idényben szerepelhetett a kontinens legjobbjai között. A visszatérés nem volt könnyű, a zöld-fehéreknél a biztató rajt után (vereség hosszabbításban Lille-ben és magabiztos győzelem a másik francia csapat, a Landes Basket ellen a 4. fordulóban) sorjáztak a vereségek, igaz, közben sok sérülés és a kényszerű légióscsere is nehezített a helyzeten. A mindössze egy Euroliga-mérkőzésen szereplő amerikai Diamond Millert a kanadai Bridget Carleton váltotta menet közben. Végül két győzelemmel, 12 vereséggel az utolsó, nyolcadik helyen zárt az együttes a B-csoportban.

„Hatalmas élmény Európa és a világ legjobb játékosait a soraiban tudó csapatok ellen játszani, ez a csúcs a klubkosárlabdában – mondta a pályafutása első Euroliga-idényét vezetőedzőként maga mögött hagyó Cziczás László. – Sokat tanultam, belekóstoltunk abba, mennyi munkával jár versenyképesnek lenni ebben a sorozatban. Hasznos néhány hónap volt a csapatnak és nekem is. Más a tempó, mint az Európa-kupában, itt is szerda-szombat ritmusban kell játszani, de sokkal magasabb színvonalú a játék és dominál a fizikai felkészültség. Ez jellemezte a legjobbakat, sokszor az döntötte el a meccset, ki volt a fittebb, az erősebb.”

A Győr végül a Landes mellett a lengyel Polkowicét tudta megverni a 12. fordulóban itthon, vagyis idegenben nem sikerült győznie.

„A két győzelemmel nem lehetünk elégedettek, de ha jobban megvizsgáljuk és elemezzük az idényt, visszatérőként vállalható teljesítményt nyújtottunk, minimális Euroliga-tapasztalattal felvértezett játékosokkal és stábtagokkal – folytatta Cziczás.  – Volt egy-két meccs, amelyen nagyon megvertek minket, a többi után tiszta lelkiismerettel tudtunk a tükörbe nézni. Igyekeztünk olyan stílust kialakítani, ami fekszik a csapatnak, ez gyors játékot és sok hárompontos-kísérletet takar. Augusztustól kezdve példátlan problémahullám sújtotta a klubot, amely sajnos végigkísért minket.”

Cziczás Székely Norbert szövetségi kapitány másodedzőjeként már természetesen Sopronban dolgozik, és készül az olimpiai selejtezőre. A Novomatic Arénában csütörtöktől vasárnapig Kanada, Japán és Spanyolország lesz a mieink ellenfele, a kvartett első három helyezettje kijut a párizsi ötkarikás játékokra.

„A válogatottal dolgozni mindig nagy megtiszteltetés – mondta erről Cziczás. – Jó a közösség, kiváló  mentalitású kosárlabdázókból áll a csapat, és a stábtagoktól is sokat lehet tanulni. Nagyon lényeges, amit a játékosokon lehet érezni: szívesen jönnek, és látjuk, mennyire várják a megméretést, mennyire összpontosítanak rá. Nagy lehetőség előtt állunk, jó lenne élni vele.”

Előrelépett a csapat
A Győr Euroliga-szerepléséről Fűzy Andrást, a Serco Uni Győr elnökét is kérdeztük. „Nagyjából azt kaptam, amit vártam, még ha a győzelmek számában nem is, mert hármat jósoltam. Az Euroliga lebonyolítása kiszámíthatóbb bajnoki programtervezést enged meg, mint az Európa-kupa. Hat év után tértünk vissza, és ötödször szerepeltünk a sorozatban, mindegyik idényünk más és más volt. Az első leírhatatlan élmény volt, a második évben a rájátszásba is bejutottunk, ez volt a legjobb. Aztán a buszbaleset következményeként szakmailag értékelhetetlen volt a következő, a legutóbbi pedig felkészületlenül ért minket, mert nem gondoltuk, hogy bekerülünk, így a keretünk sem volt Euroliga-szintű. Ezúttal erős volt a keret, sok szoros meccset is vívtunk, a játék minőségében is előreléptünk, még úgy is, hogy az évad kétharmadát a sok sérülés megnehezítette.”
Két fontos kategóriában is élen járt a Győr
A csapatstatisztika sok érdekességet mutat, és egyéni oldalról is van mire büszkének lenni: Török Ágnes az egész elitmezőny legpontosabban célzó tripladobója (20/42, 48%); Destiny Slocum a 4. legjobb előkészítője (5.1); Kristine Anigwe pedig a 6. legeredményesebb lepattanózója (7) volt.
A Győr csapatstatisztikája
Dobott pont:71.4 (6. hely)
Kapott pont: 79.3 (14.)
Mezőnybeli dobószázalék:41.8% (9.)
Hárompontosok dobószázaléka:38% (1.)
Büntetők dobószázaléka:79.4% (1.)
Lepattanó:33.1 (14.)
Gólpassz:16.4 (11.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik