Férfi kosár: súlyos vereség a bosnyákok ellen, vége az olimpiai álmoknak

BOBORY BALÁZS (Gliwice)BOBORY BALÁZS (Gliwice)
Vágólapra másolva!
2023.08.16. 22:31
null
Simán kikapott a bosnyákoktól a magyar férfi kosárlabda-válogatott (Fotó: FIBA)
Nagy különbséggel, 103–78-ra kapott ki férfi nemzeti csapatunk a Lengyelországban zajló olimpiai előselejtező-tornán Bosznia-Hercegovinától, s csoportjában utolsó lett. Nagy kérdés, mi lesz Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány sorsa, akinek ez lehetett az utolsó mérkőzése a válogatott kispadján.

 

Az utolsó tánc? Nem, ezúttal nem Michael Jordané, akiről ezzel a címmel készítettek dokumentumfilm-sorozatot, hanem vélhetően Ivkovics Sztojan búcsúzott tíz év után a szövetségi kapitányi poszttól a bosnyákok elleni mérkőzésen.

Az érintett nem akart a jövőjéről beszélni, de már a felkészülési időszakban és a torna során is többször sejtelmes nyilatkozatokat tett, játékosai pedig egy-egy mondatukkal csak ráerősítettek arra a feltevésre, mely szerint változás lesz a válogatott kispadján.

NS-VÉLEMÉNY

Bizalmi kérdések. A szövetségi kapitányé bizalmi állás – több szempontból is.

Először is bízniuk kell a kapitányban a játékosoknak, akik vakon követik, ha kell, kiállnak mellette jóban, rosszban, együtt viszik vásárra a bőrüket, ünneplik a sikert, búsulnak a kudarcok után. Nyilván a kapitánynak is bíznia kell kiválasztottjaiban, és ezt éreztetni velük minden egyes pillanatban.

De a válogatott szakmai vezetőjének ugyanilyen kölcsönös viszonyban kell lennie a mögötte álló szövetségi apparátussal, vagy éppen a hierarchiában felette lévő elnökkel, egyébként repedezik a fal, és kenyértörésre kerülhet sor.

Nyilvánvaló, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében lezajlott tavaszi tisztújítás után megváltoztak a kapcsolatok az MKOSZ-ben vezető tisztséget betöltő szereplők és a férfiválogatott szövetségi kapitánya között, s bár Báder Márton elnök és Ivkovics Sztojan korrekt viszonyt ápol, elképzelhető, hogy a montenegrói-magyar szakember távozik a kispadról.

Mindezt tíz év eredményes munkavégzés után. Ivkovics az a figura, aki nem lehet közömbös senki számára, valamilyen érzelmet kivált az emberből, de elvitathatatlanul többet ért el a csapattal, mint elődjei. Azonban ha váltás lesz, most lehet korrekt és csendes, amire nagy szüksége van a magyar kosárlabdának. Mert a 2025-ös Európa-bajnokságra így vagy úgy, de ki kell jutni.

Ivkovics mindenesetre fél órával a meccs előtt nyugodtan, mosolyogva játszott büntetődobó-versenyt a lengyel szövetségi kapitány, Igor Milicic két kisebbik fiával – a nagy remekelt a felnőtt válogatottban Portugália ellen –, majd a csarnok szpíkere hiába kereste a himnuszok előtt a bosnyák, illetve a magyar szurkolókat, senki sem jelentkezett, pedig néhány száz néző azért maradt a nap második, a hazaiak szempontjából lényegtelen találkozóra. Később megérkezett Jusuf Nurkic családja és öt honfitársunk is, de a legkisebb jóindulattal sem lehetett azt állítani, hogy pokoli hangulatban kezdődött volna a mérkőzés.

Amelyen tizenhat ponttal kellett volna nyerniük a mieinknek, hogy továbbjussanak a torna elődöntőjébe, de lényegében három perc alatt minden eldőlt, a bosnyákok tíz ponttal elhúztak, minden támadásukból kosarat szereztek, minden lepattanót megszereztek, és a mentálisan egyébként sem jó állapotban lévő magyar csapatot néhány pontos, kemény ütéssel a padlóra küldték.

Az sem lett volna baj, ha ennyi idő alatt véget is ér az összecsapás, mert csak szenvedett a magyar válogatott, a bosnyákok sztárjai, Jusuf Nurkic, Dzanan Musa vagy éppen Luka Garza egy erős edzést tartottak, a különbség pedig előbb húszra, majd a 17. percben harminc pontra nőtt. A magyar válogatottból talán csak a két tinédzsernek, a magyar élvonalban is még csak leheletnyi rutint szerző Csátaljay Péternek és Csuti Kornélnak lehetett élmény ez a találkozó, mert nem tudni, mikor léphetnek újra pályára NBA-, vagy Euroliga-játékosok ellen – most megtehették a második negyedtől, utóbbi szép kosarakat is szerzett.

Formalitás volt lejátszani a mérkőzés második felét, nem tudni, melyik csapat nem kívánta jobban a folytatást, bár akadtak még szép megoldások, a bosnyákok pedig gyakorolhattak az Izrael elleni pénteki elődöntőre. A vége 103–78 lett.

Ha valóban ez volt az utolsó tánc, akkor tíz év után nem biztos, hogy ilyen búcsúban reménykedtek Ivkovics Sztojan és kiválasztottjai, de vélhetően hamarosan kiderül, hogy a szövetségi kapitánynak mi lesz a sorsa. A magyar válogatott utolsó helyen végzett az olimpiai előselejtező-csoportjában, az előzmények ismeretében ez is benne volt a pakliban, bár valószínűleg sok minden máshogy alakult volna, ha a lengyelek elleni első, egylabdás mérkőzés nem oda, hanem ide dől el. Nemzeti csapatunk legközelebb jövő februárban lép pályára, elsőként Izlandon, Európa-bajnoki selejtezőn.

Hogy új kapitánnyal-e, vagy régivel, ez a (közel)jövő kérdése.

OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ
1. TORNA, B-CSOPORT, GLIWICE
BOSZNIA-HERCEGOVINA–MAGYARORSZÁG 103–78 (36–16, 21–12, 26–24, 20–26)
Gliwice, 200
néző. V: Lucis (lett), Chueca (spanyol), Zascsuk (ukrán)
BOSZNIA-HERCEGOVINA:
Atic 8/6, MUSA 26/9, GARZA 10, Lazic 7/3, NURKIC 12. Csere: ALIBEGOVIC 14/3, Vrabac 2, Halilovic 8, Gegic 3, Kamenjas 4, Delalic 8/3, Zahiragic 1. Szövetségi kapitány: Adis Beciragic
MAGYARORSZÁG:
Váradi 2, VOJVODA 17/9, Benke 5, Golomán 4, Keller Á. 9/3. Csere: Somogyi 2, Karahodzsics 2, Lukács 5/3, PERL 21/3, Pongó Marcell 2, Csuti 7/3, Csátaljay 2. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Az eredmény alakulása. 2. perc: 7–3. 5. p.: 16–3. 10. p.: 36–14. 14. p.: 44–20. 17. p.: 53–22. 24. p.: 68–33. 28. p.: 75–43. 32. p.: 83–56. 39. p.: 100–71
MESTERMÉRLEG
Ivkovics Sztojan:
– Élveztem a tornát. Az én döntésem volt, hogy a keretből távolmaradók nem jöttek, mert nem volt reális esély kijutni az olimpiára, Magyarországnak az Európa-bajnokságra kell majd kvalifikálnia magát. Mindenki lehetőséget kapott, azzal, hogy az első mérkőzésen kikaptunk a lengyelektől, minden eldőlt. A nap legfontosabb momentuma, hogy a 2004-es születésű Csuti Kornél és Csátaljay Péter is játszhatott és pontokat is szerzett.

AZ ÁLLÁS
1. Lengyelország 3 3 246–222 6
2. Bosznia-Hercegovina 3 2 1 263–238 5
3. Portugália 3 1 2 226–236 4
4. MAGYARORSZÁG 3 3 233–272 3
A lengyelek nem hibáztak
Zajlott a matekozás az utolsó játéknap előtt, és nemcsak a mieink számolgattak, hanem a portugálok is, akik továbbjuthattak volna, ha kilenc vagy annál több ponttal verik meg a lengyeleket. Ebben az esetben viszont a házigazdák estek volna ki, vagyis nem taktikázhatott a hazai együttes, győzelemmel a csoportelsőséget akarta biztosítani magának. Ezzel pedig nem is volt problémája, hiszen az első negyedtől kezdve megfelelő távolságban tartotta a hétfőinél jóval rosszabb dobóteljesítménnyel kirukkoló portugálokat. A Mateusz Ponitka, Michal Sokolowski, Aleksander Balcerowski trió mellé ezúttal többen is felnőttek, végül minden negyedet megnyerve győztek a lengyelek, és csoportelsőként az A-csoport másodikjával, Észtországgal csapnak össze a pénteki elődöntőben. A másik ágon Izraelre a mieinket legyőző Bosznia-Hercegovina vár.

OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ, 1. TORNA, B-CSOPORT, GLIWICE
3. (utolsó) forduló: Lengyelország–Portugália 78–65 (17–10, 18–14, 18–17, 25–24). Ld:
Milicic, Pluta 13/9-13/9, Balcerowski 13, ill. Gameiro 11/9, Queiroz 9/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik