Férfi kosárlabda: Jól jönne egy bravúros győzelem a válogatottnak

GYŐRI FERENC (Podgorica)GYŐRI FERENC (Podgorica)
Vágólapra másolva!
2022.02.27. 11:31
null
Ugyan négy éve már elköszönt a válogatottól a 36 éves Ferencz Csaba, továbbra is jól jönnek remekbe szabott triplái a magyar együttesnek (Fotó: FIBA)
Férfi kosárlabda-válogatottunk vasárnap újabb világbajnoki selejtezőt játszik, a csütörtökön Debrecenben nyerő Montenegró véresen komolyan veszi a visszavágót is.

Szombat délután repült el a magyar válogatott a montenegrói fővárosba, hogy megpróbáljon hatalmas bravúrt végrehajtani a világbajnoki selejtezősorozat negyedik körében a délszlávoktól hazai pályán elszenvedett 83–67-es vereség után. Egyértelmű, tud a csütörtökön látottnál jobban játszani Ivkovics Sztojan legénysége, ám az egyébként is bivalyerős rivális mellett szól a hazai pálya.

Montenegró szövetségi kapitánya, Bosko Radovics péntekre szünnapot adott játékosainak, akik fogadkoznak, a visszavágót is komolyan veszik, és azt is elárulták, a korábban tapasztaltnál agresszívabb fellépést várnak a mieinktől. Együttesünk a landolás után elfoglalta szállását, majd videózott, Ivkovics mester pedig úgy döntött, az esti edzéstől eltekint (délelőtt Kecskeméten már tréningezett a gárda), nem fárasztja ki a játékosokat, akik így vasárnap délelőtt ismerkednek meg közelebbről a találkozó helyszínével. Kulcskérdés lesz, sikerül-e megállítania válogatottunknak a spanyol Valenciában profiskodó Bojan Dubljevicset és a Mornar Barban szereplő Vladimir Mihajlovicsot – mindketten brillíroztak Debrecenben. Természetesen a vereség miatt nem dől össze a világ, hiszen a csoport harmadik, még továbbjutást érő pozíciójának megőrzéséhez legjobbjainknak elég lesz otthon (is) felülmúlniuk Portugáliát.

Különleges lehet a mostani selejtezős ablak Ferencz Csabának, aki ugyan éppen négy éve köszönt el a nemzeti színektől egy Lengyelország elleni, szombathelyi vb-selejtezőt követően, de kilátásba helyezte, ha szükség van rá, bármikor szívesen áll a csapat rendelkezésére. A 36 éves bedobó továbbra is magas szinten teljesít, a fiatalok nem tülekednek, hogy kiszorítsák, így aztán Montenegróban is bevetésre vár, és biztosan nem okoz majd csalódást.

INTERJÚ PERL ZOLTÁN, A MAGYAR VÁLOGATOTT HÁTVÉDJÉVEL

– A montenegrói játékosok nagy része az ULEB Európa-kupában szerepel. Érez számottevő színvonalbeli különbséget ahhoz képest, amit a Bajnokok Ligájában tapasztal?
– Nagy általánosságban nem érzek. Dubljevics kiemelkedik, de ő többnyire az Euroligában játszik, és Cobbs kvalitásai is kiemelkedőek. Jó képességű csapat, ezt mindenképp elmondhatjuk, ám nincs akkora különbség köztünk és Montenegró között, amit a debreceni eredmény mutat.

– Kitalálták már, hogyan tudnak szoros mérkőzést játszani vasárnap?
– Elemeztük az előző meccset, voltak hibáink támadásban és védekezésben. Védekezésben nagyjából betartottuk a taktikai utasításokat, csak azzal nem számoltunk, hogy Mihajlovics huszonhét pontot szór – éppen annyival dobott többet a vártnál, mint amennyivel kikaptunk. Lesz némi változtatás védő- és támadóoldalon is, bízom benne, ez elegendő lesz ahhoz, hogy szoros találkozót játsszunk és jobban teljesítsünk, mint legutóbb.

– Számít rá, hogy klasszikus balkáni hangulat fogadja önöket?
– Jó kérdés... Nem tudom megmondani, pontosan mi várhat ránk, ebben a selejtezősorozatban eddig csak Portugália ellen játszott otthon Montenegró. Biztos, sokan kijönnek, a fővárosban vagyunk, rangos mérkőzés következik, ez garantálja a kiváló hangulatot – meglátjuk, mi sül ki belőle.

FÉRFI KOSÁRLABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
E-CSOPORT, 4. FORDULÓ

18.00: Montenegró–Magyarország, Podgorica (Tv: M4Sport+)
18.00: Portugália–Franciaország

A csoport állása:  1. Franciaország 6, 2. Montenegró 5, 3. MAGYARORSZÁG 4, 4. Portugália 3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik