Férfi kosár: mindent megnyert és lendületben maradt a Falco

Vágólapra másolva!
2021.12.29. 11:21
null
A franciák hiába érkeztek tartalékosan Kaposvárra, fölényesen legyőzték Somogyi Ádámékat (Fotó: Dömötör Csaba)
A Nemzeti Sport szerint férfi kosárlabdában 2021-ben a legjobb magyar játékos a Real Madrid hátvédje, Hanga Ádám volt, az NB I legjobb mesterének a Falco KC Szombathely vezetőedzőjét, Gasper Okornt választottuk, míg a bajnokság legjobb légiósának Bojan Szuboticsot.

 

EZ TÖRTÉNT 2021-BEN

Február 14.  Harmadszor is kupagyőztes lett a Barcával Hanga Ádám. A 32 éves, magyar válogatott hátvéd csapata a döntőben 88–73-ra verte meg a hazai pályán szereplő Real Madridot, honfitársunk jó tíz perc alatt három pontot dobott, két lepattanót szedett le, és egy gólpasszt számlált.

Február 22. Lejátszotta negyedik mérkőzését is az ukrajnai buboréktornán a magyar válogatott, az Európa-bajnoki selejtezőn 97–63-ra kikapott a házigazdától. Korábban Szlovénia 84–72-re verte meg a mieinket, akik aztán kétszer legyőzték Ausztriát, előbb hosszabbításban 83–81-re, majd 81–58-ra – az első siker már azt eredményezte, hogy legjobbjaink kijutottak a 2022 szeptemberében esedékes, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott Európa-bajnokságra.

AZ ÉV KÉPE: a bajnoki döntő ötödik meccse után Benke Szilárd Keller Ákos nyakába ülve, extázisban vágta le a szolnoki gyűrűről a hálót – az idén megállíthatatlan volt a Falco (Fotó: Árvai Károly)
AZ ÉV KÉPE: a bajnoki döntő ötödik meccse után Benke Szilárd Keller Ákos nyakába ülve, extázisban vágta le a szolnoki gyűrűről a hálót – az idén megállíthatatlan volt a Falco (Fotó: Árvai Károly)

Április 11. Története első Magyar Kupa-sikerét aratta a Falco KC Szombathely, miután a budapesti fináléban 67–64-re megverte a 19 pontos hátrányból fordító, mégis alulmaradó DEAC-ot. A nyolcas döntő legértékesebb játékosa a vasiakat erősítő Perl Zoltán lett.

Május 26. A negyedik mérkőzés negyedik negyede előtt úgy tűnt, a Falco KC Szombathely nem tudja megvédeni bajnoki címét, ám fordított és egyenlített a Szolnoki Olajbányász elleni döntős párharcban, majd az utolsó, ötödik találkozón idegenben iskolázta le ellenfelét. A mindent eldöntő összecsapást 74–53-ra nyerte meg, így harmadik bajnoki címét ünnepelhette.

Május 30. Elveszítette az Euroliga fináléját a Barcelona a szerb Vaszilije Micsics vezette török Anadolu Efesszel szemben. A kölni négyes döntő záró mérkőzésén a spanyolok 86–81-re kaptak ki, a magyar Hanga Ádám csupán néhány másodpercre állt be az első félidőben.

Június 15. Megszerezte profi karrierje első bajnoki címét  Hanga Ádám, miután a Barcelona 2–0-ra felülmúlta az ACB-liga döntőjében a sok sebből vérző Real Madridot. A második mérkőzést 92–73-ra nyerték meg a katalánok, a kezdő ötösben helyet kapó magyar hátvéd két pontot és két lepattanót ért el.

Július 23. Hosszas huzavona után hivatalossá vált, hogy a Barcelonából (amelyben négy éven át játszott) az ősi rivális Real Madridhoz szerződik Hanga Ádám, aki kettő plusz egy évre írt alá a patinás fővárosi klubhoz.

Augusztus 7. Az Egyesült Államok egymás után harmadszor is megvédte címét, a tokiói olimpia döntőjében 87–82-re győzte le Franciaországot, amely a csoportmérkőzések során még meglepte.

November 29.  Miután idegenben fontos győzelmet szerzett a magyar válogatott (81–75-re nyert a portugálok elleni világbajnoki selejtezőn Matosinhosban), Kaposváron csúnya vereséget szenvedett. Az olimpiai ezüstérmes, nagyon tartalékos, így is minden tekintetben egyértelműen jobb franciák jelentős fölényben játszva arattak 78–54-es sikert.

December 22. Eddig példátlan bravúrt ért el a Falco KC Szombathely: kvalifikált a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé, méghozzá csoportelsőként. A sorsdöntő mérkőzésen hatalmas csatában 68–59-re verte meg a lett VEF Rigát, ezzel elkerülte, hogy playint kelljen játszania a továbbjutásért.

Bojan Szubotics (Fotó: Földi Imre)
Bojan Szubotics (Fotó: Földi Imre)
AZ ÉV LÉGIÓSA: BOJAN SZUBOTICS (SZOLNOK)

– Elégedett az évvel?
– Természetesen igen. Igazi csapatemberként újdonság nekem az elismerés, amellyel önök illettek, nagy megtiszteltetés. Örülök, hogy az Olaj jól teljesített ebben az évben, noha nem kezdtük hatalmas elvárásokkal a legutóbbi idényt. Nagyszerű munkát végeztünk, egységesek voltunk, színvonalas kosárlabdát mutattunk be.

– Jól érzi magát Magyarországon és Szolnokon?
– Remekül, noha előzetesen annyit tudtam csak Szolnokról, hogy jó csapata van, sok szerb és monte­negrói játékos fordult meg ott korábban. Különösebb ismereteim nem voltak a klubról és a városról azon kívül, hogy talán háromszor játszottam ott az Adria-ligában. Azt tapasztaltam, hogy nem könnyű győzni a Tiszaligetben, de azon meglepődtem, mennyire jól szervezett minden az Olajnál, és azon is, hogy a magyar bajnokságban minden meccs nehéz, ha nem állsz készen, meglepnek a riválisok. Az összes csapat nagy energiával és önbizalommal játszik, Hanga Ádámon és Filipovity Márkón kívül a legjobb magyarok otthon szerepelnek, ráadásul a légióskeret is erős, folyamatosan fejlődik a liga.

– Mi a fő célja az aktuális idényben?
– Szeretnék a dobogón végezni a csapattal úgy, hogy ezt a pozíciót a rájátszás előtt is kiharcoljuk. Lépésről lépésre haladunk, nagy erősségünk, hogy sosem adjuk fel, támogatjuk egymást, és persze igyekszünk szépen kosárlabdázni. Bízom benne, hogy egy kicsivel előbbre tudunk lépni az előző idény után, de kiszámíthatatlanok az ellenfelek és sok az ütőképes rivális.

– Véleménye szerint ki volt a legjobb légiós ebben az évben?
– Govens Darrin kiváló játékos, magas szinten teljesített, de tudom, hogy ő „félig” magyar. A pécsi Michael Brysont említeném, sok meccsen láttam, remek kosaras, a jövőben magasabb szintre léphet. És nem hagynám ki a felsorolásból két nagyszerű csapattársamat, Roko Badzimot és Marjan Cakarunt sem.

AZ ÉV JÁTÉKOSA: HANGA ÁDÁM (REAL MADRID)
Teljesen egyértelmű, 2021-ben tarolt a 32 éves hátvéd. Hanga Ádám előbb Spanyol Kupát, majd életében először spanyol bajnokságot nyert a Barcával, közben eljutott az Euroliga döntőjébe is, amelyben csapata alulmaradt a török Anadolu Efesszel szemben (csupán hét másodpercet játszhatott a fináléban). Kapcsolata megromlott a litván edzővel, Sarunas Jasikeviciusszal, ennek következményeként eligazolt a katalánoktól, nem is akárhová, az ősi rivális Real Madridhoz. A királyiaknál kivirágzott Hanga, jóval több lehetőséget kap, mint előző állomáshelyén, ráadásul a gárda hasonlóan jól szerepel, a spanyol Szuperkupát már az évad elején elhódította.

AZ ÉV EDZŐJE: GASPER OKORN (FALCO)
Nem kérdéses a 48 éves szlovén szakember elsősége: az előző idényben története első Magyar Kupa-sikeréig vezette a Falco KC Szombathelyt, mi több, a klub megvédte 2019-ben megszerzett bajnoki címét is (2020-ban törölték az évadot a koronavírus-járvány miatt). A nyáron családi okok miatt váratlanul hátrébb lépett Gasper Okorn, a vezetőedzői teendőket azóta korábbi segédedzője, a szerb Milos Konakov látja el. Okorn szakmai tanácsadóként segíti a sárga-feketéket, ebben a minőségében a mérkőzéseken és a háttérben egyaránt támogatást nyújt kollégáinak. Az új felállás létjogosultságát mutatja, hogy a Falco csoportelsőként jutott a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé, és vezeti az NB I tabelláját.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik