Kosár: olimpián a „passzolni nem szeretők” sportja?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.24. 10:20
A regisztrált játékosok és az összlakosság arányát figyelembe véve Magyarország a harmadik a 3x3-as kosárlabda rangsorában – ez is mutatja, hogy népszerű a hagyományos labdajáték egyik szakága itthon.

„A középiskolásoknak szerveztünk az idén egy versenyt, kétszáz nevezőre számítottunk, négyszáz lett belőle – erősítette meg Gencsev Plámen, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének 3x3-as koordinátora, valamint versenybizottságának elnöke. – Gazdaságilag sokkal egyszerűbb az iskoláknak, hiszen nem tizenkét embert kell utaztatni, a szállásukat és az étkezésüket fizetni, hanem négyet, meg egy csapatvezetőt. Van igény a kosárlabdára az intézményekben, de anyagi gondokkal küzdenek, a hagyományos játékra nincs keret. Egyébként a középiskolai versenyen kívül is sikeres évet zártunk, a nankingi ifjúsági olimpián például a lányok negyedikek lettek, a fiúk pedig a legjobb tizenhat közé jutottak.”

A 3x3-as kosárlabda látványos és népszerű, a tízperces mérkőzések 12 másodperces támadóideje miatt rendkívül gyors játékosokra van szükség.

„A hagyományos kosárlabda nem válogatott játékosai közül a gyors döntéseket hozó, egy-egyezni jól tudó, de passzolni nem szerető kosarasok jól illeszkedhetnek ebbe a játékba – folytatta Gencsev. – November óta Magyarországon önálló szakágként, jövőre pedig önálló versenyrendszerrel működik majd.”

Idővel pedig az olimpián is láthatjuk a 3x3-as kosárlabdát, legalábbis Gencsev Plámen biztos benne: „A nézettségi mutatója szenzációs, a programba pedig belefér két kosárlabdatorna megrendezése. A 2020-as olimpián már ott lesz.”

Előtte még azonban rangos eseménynek ad otthont Magyarország, méghozzá az U18-as FIBA 3x3-as világbajnokságnak.

„Jól hangzik, hogy a részvétel a fontos, de rendezőként jó eredményt kell elérnünk, nem lehetünk utolsók – jelentette ki Gencsev. – Egy hazai eseményen ütőképes csapatot kell indítanunk a fiúk és a lányok mezőnyében is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik