Kosárlabda: Hanga Ádám spanyolországi karriercsúcsa

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.12.16. 15:26
null
Hanga Ádám ma kora délután csapatával, az Assignia Manresával Murciában vendégszerepelt, s bár a győzelem nem jött össze a jól küzdő és végre egészen ötletes támadójátékkal előrukkoló katalán csapatnak, honfitársunk óriási ACB-s karriercsúcsot állított fel a maga 24 dobott pontjával, ráadásul 28-as VAL értékmutatója is messze a legjobb, amit spanyolországi pályafutása alatt eddig össze tudott hozni egy mérkőzésen belül.

Hanga kezdőként pályára lépve 24 ponttal, 5 lepattanóval, 2 gólpasszal, 1 szerzett labdával és 9 kiharcolt faulttal zárt, ami mellé 4 labda került fel a negatív oldalra nála, összesen 28 VAL-t ért el 30 játékperce alatt. Teljesítményének értékét növeli, hogy – írd és mondd – összesen 9(!) mezőnykísérletre volt szüksége, ezekből 6-ot értékesített is, a kétpontosak hibátlanul dobta (4-ből 4), míg a triplavonalon túlról 5-ször próbálkozott, s kétszer be is talált. Rengeteg kiharcolt faultjának hála sorra dobhatta a büntetőket, s 14-ből 10-szer nem is remegett meg a keze, így jött össze számára az idénycsúcs, amivel a spanyolországi karrierje legjobbját is megdöntötte, tavaly az Unicaja Malagának dobott 21 pontot, eddig az volt a legjobbja az ACB-ben.

A képet sajnos árnyalja, hogy a védekezésben nem sokat mutató Manresa 95–80-ra elbukott, s továbbra is csupán egy győzelemmel állva, 1–12-es mérleget birtokolva a 18 csapatos mezőny utolsó helyén áll a Lagun Aróval holtversenyben. Az is igen hízelgő statisztika, hogy Hanga a 15 ponttal elvesztett mérkőzésen csak -4-es +/- mutatót ért el.

Bár forduló-MVP címet csak hétfő délelőtt fog hirdetni az ACB.com, illetve az eurobasket.com, de az már most eldőlt, hogy a játékosok teljesítményének értékét mérő VAL-mutatóban a magyar Hanga Ádám lett a legjobb (holtversenyben) ezen a héten Spanyolországban, a kontinens legerősebb nemzeti bajnokságában.

A Gran Canaria azerbajdzsáni-amerikai légiósa, Spencer Nelson ért még el ugyanennyit, ő ugyanúgy vesztes csapat tagja volt a Barcelona ellen, mint Ádám a Murcia ellen. Mögöttük a dobogóra a Cajasol Sevilla ifjonca, Tomas Satoransky fért még fel, ő 27-es VAL-t ért el.

Honfitársunk dobóteljesítménye egyébként a harmadik legjobb volt ezen a héten a spanyol élvonalban, az ő 24-es termésénél csak a Valencia ásza, Thomas Kelati (26 pont) és az Ádámékat éppen ma legyőző Berni Rodriguez (25 pont) tudott jobbat ebben a fordulóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik