Bejött a Houstonnak a Ron Artest-féle recept: jobb későn, mint soha

Vágólapra másolva!
2008.12.28. 09:00
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakaszának 60. játéknapján két találkozó is maratoni csatát hozott. A Houston Rockets és a San Antonio Spurs is csak kétszeri hosszabbítás után győzte le ellenfelét: a Rakéták a Utah Jazzt verték meg 120–115-re, a Spurs pedig a Memphis Grizzliesnél bizonyult jobbnak, 106–103-ra.
"Ez szép volt, Ron fiam"
Fotó: Action Images (archív)
"Ez szép volt, Ron fiam"
"Ez szép volt, Ron fiam"
Fotó: Action Images (archív)
"Ez szép volt, Ron fiam"
Nem úgy indult a Houston Rockets–Utah Jazz találkozó, hogy kétszeri hosszabbítás lesz a vége, hiszen a hazai pályán játszó Houston jobban kezdett, és a harmadik negyed elején már 16 ponttal is vezetett. A Rocketsnek mégis sikerült elszórakoznia az előnyt, vagy a Jazz szólt hangosabban – nézőpont kérdése.

Az Andrij Kirilenko (20 pont, 10 lepattanó) vezette Utah magára talált a rendes játékidő második részében, így következhetett a hosszabbítás. Mármint az első. Aztán a második is, amely végül a Houston sikerét hozta.

A hazaiak győzelmében oroszlánrészt vállalt Ron Artest, aki a meccsen dobott 28 pontjából tízet a második hosszabbításra tartogatott – a büntetővonalról nyolcból nyolc volt a mérlege az utolsó felvonásban.

„Egész este támadnom kellett volna ahelyett, hogy a kétszeri hosszabbításra várok – nyilatkozta a meccs után Artest. – De jobb későn, mint soha.”

A győzelemhez Artesten kívül Jao Ming is hozzátette a maga 26 pontját, a houstoni közönség számára pedig ez a siker többet jelentett, mint egy átlagos meccsen: ez volt ugyanis a két csapat első randevúja azóta, hogy az előző szezon rájátszásának első körében a Utah kiütötte a Rakétákat az aranygyűrűkért zajló versenyfutásból.

Hasonló maratoni csatát hozott a San Antonio–Memphis mérkőzés is, ott szintén kétszeri hosszabbítás döntött. A Memphisnek hagyományosan nem megy a Spursnél (utolsó kilenc látogatása vereséggel zárult), de most úgy tűnt, összejöhet a siker. Nem jött össze.

Arról, hogy nem sikerült a memphisi bravúr, leginkább Tony Parker tehet: a Spurs francia játékosa 32 egységet tett be a közösbe. A másik oldal legeredményesebbje, az újonc O.J. Mayo, aki 29 pontot jegyzett, így foglalta össze a Grizzlies újabb kudarcának okait: „A San Antonio tudja, hogyan kell nyerni. Mi pedig még ott tartunk, hogy csak tanuljuk, hogyan kellene nyerni. De ez rendben van.”

Gregg Popovich, a Spurs edzője elismerően nyilatkozott a riválisról: „A Memphis egy fiatal és erős csapat, amely mindenkivel szemben kemény ellenállást tanúsít.” Nos, a vendégek szurkolói számára vigasztaló lehet, hogy az AT&T Centerben tett legutóbbi látogatásukkor nem sikerült ennyire megizzasztani a San Antoniót, akkor 109–89-es sima zakó lett a vége.

Valóban érződik a fejlődés, jó úton jár a Memphis. Ahogy edzője, Marc Iavoroni mondta a meccs után: „Haladunk a cél felé, de még nem értük el”.

NBA

ALAPSZAKASZ, 60. JÁTÉKNAP
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 129–117
Charlotte Bobcats–New Jersey Nets 103–114 – hosszabbítás után
Houston Rockets–Utah Jazz 120–115 – kétszeri h.u.
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 106–103 – kétszeri h.u.
Washington Wizards–Oklahoma City Thunder 104–95
Minnesota Timberwolves–Orlando Magic 94–118
Milwaukee Bucks–Detroit Pistons 76–87
Portland Trail Blazers–Toronto Raptors 102–89
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik