Patonay Imre életében először vezet csapatot a Körmend ellen

Vágólapra másolva!
2008.11.18. 19:13
Egy-egy zalai–vasi sportütközet önmagában is pikáns, hát még ha az egyik oldalon egy olyan szakember készíti fel az együttest, aki világ életében a riválisnál dolgozott. Patonay Imréről van szó, aki őskörmendi kosárlabdaedzőként vállalt munkát Zalaegerszegen, s aki szerdán életében először vezet csapatot egykori klubja ellen.
A hangulat, mint minden zalai-vasi derbin, szerdán is forró lesz
A hangulat, mint minden zalai-vasi derbin, szerdán is forró lesz
A hangulat, mint minden zalai-vasi derbin, szerdán is forró lesz
A hangulat, mint minden zalai-vasi derbin, szerdán is forró lesz

Zala–Vas 3–0. Ez persze csak részeredmény, és szerdán este a Polaroid-Lami-Véd-Körmend kozmetikázhat rajta a Zalakerámia-ZTE KK férfi kosárlabdacsapatának otthonában.

A ZTE a szombathelyi Falco legyőzésével adta meg az alaphangot november elején, egy héttel később a Zala Volán női csapata győzött a szombathelyi Savaria pályáján, múlt szombaton pedig az egerszegi futballstadionban csaptak össze a felek, s a Csank János irányította ZTE 3–2-re verte a Haladást.

Szerdán újra a kosarasoké a főszerep, a magyar bajnokság egyik legpatinásabb párharcának újabb fejezete írodik. A küzdelem érdekessége, hogy Patonay Imre – vagy, hogy kosarasberkekben se nézzék teljesen bolondnak az embert: „Putesz” – a megszokottól eltérően nem a körmendieket, hanem a zalaegerszegieket készíti fel.

Kámán Tamásra kulcsszerep várhat a Körmend ellen
Kámán Tamásra kulcsszerep várhat a Körmend ellen
„Az Emerson, Lake & Palmer zenekar nagy slágerét tudnám idézni: C'est la Vie. Vagyis: ilyen az élet – mondja Patonay Imre, a Zalakerámia-ZTE KK szakmai tanácsadója. – Az elmúlt évtizedekben kizárólag Körmenden edzősködtem, ám most nagyszerűen érzem magam Zalaegerszegen, és természetes, hogy szerdán mindent megteszek majd a ZTE sikeréért.”

Patonay 1968-ban kezdett kosárlabdázni Körmenden, és csaknem három évtizede annak, hogy trénerként is szolgálni kezdte a vasi kisváros csapatát. Talán mondani sem kell, hogy 1987-ben és 1996-ban az ő irányításával nyert bajnokságot a piros-fekete sereg, 1990-ben pedig éppen a Zalaegerszeg ellen maradt alul a döntőben, egy feledhetetlen ötmeccses sorozat után.

„Fantasztikus csata volt, amely Körmenden kezdődött, és valamennyi találkozót a vendégcsapat nyerte meg – kezd múltidézésbe a Zalakerámia mestere. – Sohasem irányítottam még együttest a Körmend ellen, de, úgy látszik, egyszer ennek is kell jönnie...”

Ami az esélyeket illeti, a két ősi rivális egyaránt gyengébben rajtolt a vártnál, a Körmend a kilencedik, a Zalaegerszeg a tizedik a tabellán. Bodrogi Csaba – aki 1990-ben játékosként győztesen került ki a párharcból –, a ZTE KK sportigazgatója azt mondja, bízik benne, hogy ők lesznek azok, akik megindulnak felfelé.

A fergeteges hangulat garantált, a ZTE–Körmend ütközetek tudniillik mindig telt ház előtt zajlanak: esztendeje is csaknem ezer vasi szurkoló ruccant át Egerszegre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik