Berényi közbeszólt: fegyelmi eljárást rendelt el Matovics ügyében

Vágólapra másolva!
2007.05.14. 14:22
Berényi János, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke felülbírálta Buttás Pál, a női tagozat elnökének döntését Ivana Matovics feltételezett ütése ügyében, és elrendelte a fegyelmi bizottság azonnali összehívását. Érdekesség, hogy Berényi a GYSEV elnök-vezérigazgatójaként korábban annak a Sopronnak volt a főszponzora, amely ellen ez a beadvány irányul. Az ügy azért is érdekes, mert ha Matovicsot első fokon eltiltják, akkor a fegyelmi szabályzat szerint nem játszhat, még ha a Sopron fellebbez is.
Ivana Matovics (balra) eltiltását szeretnék elérni a pécsiek
Mirkó István
Ivana Matovics (balra) eltiltását szeretnék elérni a pécsiek
Ivana Matovics (balra) eltiltását szeretnék elérni a pécsiek
Mirkó István
Ivana Matovics (balra) eltiltását szeretnék elérni a pécsiek

A Nemzeti Sport olvasói emlékezhetnek arra, hogy megírtuk: a Sopron–Pécs női bajnoki döntő negyedik mérkőzésének kilencedik percében Ivana Matovics, a soproniak montenegrói centere egyes vélemények szerint a jobb öklével hasba vágta Amra Dapót, a pécsiek bedobóját, aki összeesett.

A játékvezetők nem észlelték vagy nem tartották fontosnak a történteket, Rózsa Gábor pécsi ügyvezető azonban feljelentést tett Buttás Pálnál, a női tagozat elnökénél.

Buttásnak értesítenie kellett Puskás Árpádot, a fegyelmi bizottság vezetőjét. A női szekció első embere a Nemzeti Sportban nyilatkozva egyrészt ellenérzéseinek adott hangot a feljelentéssel kapcsolatban, másrészt azt mondta: „Képtelen vagyok telefonon elérni Puskás urat".

Szavazás

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Végezetül elmondta: eljárásjogilag sincs értelme az egésznek, hiszen ha van is első fokú határozat kedd délutánig, de bármelyik klub megfellebbezi, annak halasztó hatálya van, azaz Matovics mindenképpen játszhat a mindent eldöntő találkozón.

Közbeavatkozott azonban Berényi János, a szövetség nemrégiben megválasztott elnöke, aki elrendelte a fegyelmi bizottság azonnali összehívását. A tárgyalást kedden 11 órakor tartják meg a szövetség székházában.

„Kedd délelőtt tizenegy órára összehívtam a fegyelmi bizottságot, mivel az esetet rögzítő videófelvételt többször is megszemlélve arra a következtetésre jutottam, hogy Matovics ütése mindenképpen vizsgálatot érdemel – mondta el a Nemzeti Sportnak az MKOSZ elnöke. – Amilyen ítélet ott és akkor születik, az lesz érvényes az este hatkor kezdődő ötödik meccsre vonatkozóan. Fellebbezni természetesen lehet, de annak nincs halasztó hatálya.”

Az eset érdekessége, hogy Berényi János korábban éppen annak a Sopronnak volt a GYSEV-en keresztül a fő pénzügyi támogatója, amelyik ebben az ügyben elveszítheti egyik kulcsemberét.

Persze, erre csak akkor kerülhet sor, ha a fegyelmi bizottság bizonyítottnak látja majd, hogy Matovics valóban szándékosan vágta hasba Dapót – ahogyan ezt a pécseiek állítják.

Török Zoltán, az MKB-Euroleasing Sopron ügyvezető igazgatója a Berényi János intézkedése nyomán előállt helyzetben így reagált a klub hivatalos internetes oldalán Kutyakomédia címmel közölt rövid írásban:

"A versenykiírás értelmében ezzel az üggyel csak akkor lenne értelme foglalkozni, ha a mérkőzést követően a játékvezetők vagy a jb (játékvezetői bizottság) elnöke vagy a beadvány címzettje hivatalos eljárást kezdeményez. Mivel ez egyetlen részről sem történt meg, így nem kívánok reagálni. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a döntő alatt kizárólag a játékra koncentrálunk, a pályán kívül elénk dobott kesztyűt nem kívánjuk felvenni.”

„Ellenben felháborít az, ahogy egy agresszív, magából kivetkőzött kisebbség incidensek sorozatával terrorizálta csapatunkat!” – utalt Török arra, hogy a soproniak szombaton rendőri kísérettel tudták csak elhagyni a Lauber Dezső Sportcsarnokot.

„Az esettel többet foglalkozni nem kívánok! A klub valamennyi tagja továbbra is egy dologra összpontosít, hogy a kedd esti mérkőzésen mindenki a tudása legjavát nyújtsa.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik