A csapat bízik magában és a továbbjutásban

BOTÁR LÁSZLÓBOTÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2005.08.17. 22:02
Címkék
Két játéknappal a befejezés előtt megjósolhatatlan, melyik csapat fut be elsőként a női Európa-bajnoki pótselejtező A-csoportjában. A magyarok és a lengyelek tökéletesen egyformán állnak, a továbbjutást a "nagyok" Finnország elleni találkozója dönti el. A képlet egyszerű: amelyik csapat jobban megveri az északiakat, az lesz a befutó.
Fegyverneky Zsófia (balra) már a pénteki meccsre összpontosít (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fegyverneky Zsófia (balra) már a pénteki meccsre összpontosít (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fegyverneky Zsófia (balra) már a pénteki meccsre összpontosít (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fegyverneky Zsófia (balra) már a pénteki meccsre összpontosít (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fegyverneky Zsófia (balra) már a pénteki meccsre összpontosít (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fegyverneky Zsófia (balra) már a pénteki meccsre összpontosít (Fotó: Meggyesi Bálint)
Óriási küzdelemben hárompontos vereséget szenvedett kedden Európa-bajnoki pótselejtezőn Lengyelországtól női kosárlabda-válogatottunk. A két csapat között teljes a "meccsnull", hiszen Lengyelországban a mieink nyertek háromegységnyivel. A történtek után azon múlik a csoportelsőség, ki hogy végez Finnország ellen. A mieink pénteken idegenben, a lengyelek pedig vasárnap hazai környezetben játszanak az északiakkal. A soproni csata két magyar kosarasát, a 12 pontos Cserny Rékát, valamint a 17-et dobó Fegyverneky Zsófiát faggattuk a Lengyelország elleni meccsről és válogatottunk további esélyeiről.

Az összecsapás elején a nyártól Sopronban kosárlabdázó Cserny tartotta versenyben idegesen kezdő csapatunkat. "Rosszul kezdtünk, ám később újra bebizonyosodott, ami eddig is jellemző volt erre a csapatra, hogy van tartása - kezdte mondandóját az ifjú erőcsatár. - A jelentős hátrány után nem esett szét a társaság, hanem jó periódusokkal sikerült felzárkózni. Dydek megjelenésével át kellett alakítani a támadójátékunkat. Kevés volt a közeli helyzet, többet kellett dobni középtávolról és távolról. Sajnos védekezésben nem sikerült úgy megfogni a lengyel óriást, ahogy szerettük volna."

A befejezés előtt 12 másodperccel - négypontos lengyel vezetésnél - Cserny állt oda büntetőket dobni. Hallgassuk, hogy emlékszik vissza a jelenetsorra a magyar játékos! "A dobások előtt időkérés volt. Pontosan tisztában voltam vele, mi a tét, és bíztam magamban. Az első dobást mégis röviden engedtem el. Utána tudtam, mit rontottam el, és a másodiknál sikerült korrigálni."

A továbbjutás a finn-magyar és a lengyel-finn meccsen dől el. "Hallom, vannak, akik leírnak bennünket - folytatta Cserny Réka. - Én azonban biztos vagyok benne, hogy pénteken Finnországban sikerül nagy különbséggel nyerni úgy, hogy közben kevés pontot kapunk. Aztán nincs más dolgunk, mint bízni benne, hogy az akkor állítólag már Dydek nélkül felálló lengyelek nem tudnak annyival nyerni, hogy kijussanak, hanem abban az esetben mi mehetünk tovább."

Szinte emberfelettit produkált a végjátékban a pécsiek ifjú kosarasa, Fegyverneky Zsófia, s az utolsó percekben remek dobásaival egymaga tartotta a lépést a lengyelekkel. Először arra voltunk kíváncsiak, mennyire érezte, hogy az ő semlegesítésére nem készültek. "Nemcsak engem nem ismerhettek, ebből a fiatal csapatból Károlyi Andi és Papp Krisztina kivételével mást sem nagyon - így a baranyai hátvéd. - Egyébként is ebből a csapatból nehéz készülni, hiszen mindig másnak jön ki a lépés, de valakinek mindig kijön."

S, hogy mit szól ahhoz, hogy miközben ő remekelt, a csapat kikapott? "Vegyes érzéseim vannak a hárompontos vereség után. Az ember nem is tudja igazán, mit érezzen, de az tény: néhány pont bennünk maradt, s kár, hogy nem sikerült akár csak eggyel is többet szerezni, mert akkor eldöntöttünk volna a továbbjutást. Mindent megpróbáltunk, ám ezúttal így alakult. De azt mondom, legalább ugyanannyi esélyünk van, mint a lengyeleknek. Már nem is a keddi meccsen rágódunk, hanem a pénteki, finnországi találkozóra koncentrálunk."

Út az Európa-bajnokságig

Ahogy azt már lapunk megírta, a bizonyosan sereghajtó finnek döntenek az "A" jelű trió csoportelsőségéről: amennyiben a magyarok pénteken Kotkában jobban legyőzik az északiakat, mint két nappal később odahaza a lengyelek, Sterbenz Tamás csapata mehet Törökországba, hogy kiharcolja az Eb-szereplést. Az első részsiker esetén újabb két válogatott várna a mieinkre, jelen állás szerint Szlovákia (B-csoport) és Ukrajna (C). Az előbbinek a csoport megnyeréséhez mindössze annyi kell, hogy hazai pályán is legyőzze a még nyeretlen Belgiumot, az utóbbinak szintén otthon kell diadalmaskodnia Izrael, valamint Bulgária ellen.
AZ ÁLLÁS
1. Lengyelország321204–1745
2. Magyarország321195–1655
3. Finnország22 95–1552
A hátralévő mérkőzések:
Augusztus 19.: Finnország-Magyarország
Augusztus 21.: Lengyelország-Finnország

Szavazás

Hol végez női kosár-válogatottunk az Eb-sorozatban?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik