54 milliós veszteség

SZUCS ZSOLTSZUCS ZSOLT
Vágólapra másolva!
2005.05.17. 23:38
Címkék
Bár a női kosárcsapat hétköznapi életében valószínűleg a legkisebb változást sem okozza majd, mégis története egyik legjelentősebb változása előtt áll a MiZo-Pécsi VSK: a hosszas tárgyalások végén lassan aláírásra érő szerződések ugyanis a PVSK 51 százalékos, és a pécsi önkormányzat 14 százalékos tulajdonrészének (utóbbinak marad még 35 százaléka) eladását szentesíthetik.
Béres (jobbra) és társai eddig keveset érzékelhettek a bajokból
Béres (jobbra) és társai eddig keveset érzékelhettek a bajokból
Béres (jobbra) és társai eddig keveset érzékelhettek a bajokból
Béres (jobbra) és társai eddig keveset érzékelhettek a bajokból
Béres (jobbra) és társai eddig keveset érzékelhettek a bajokból
Béres (jobbra) és társai eddig keveset érzékelhettek a bajokból
A vevő a jelenleg az NB I B-csoportjában éppen most bajnoki címet szerző Autópark-PVSK-t üzemeltető PVSK Női Kosárlabda Utánpótlásért Alapítvány, amely viszont önmagában nem rendelkezik olyan anyagi kondíciókkal, hogy az üzletet és a vele járó 54 milliós veszteséget pótló tőkeinjekciót finanszírozhassa (két év alatt gyűlt össze a tétel, amely részben önkormányzati támogatások áfatartalmából, részben beígért, de elmaradt szponzori bevételekből áll össze). Az "ellenzék" szerint persze a túl magas fizetések is részesei lehetnek a költségvetési mínusznak, ám Rózsa Gábor szakosztály-igazgató állítja, Béresék közül senkinek sem éri el a bére az évi húszmilliót - legnagyobb sajnálatára ellentétben például számos euroligás ellenfelük játékosaiéval.

A tulajdonosváltás fő oka, hogy sem a PVSK, sem a csapatra már így is épp eleget költő önkormányzat nem tudta és nem is akarta a fenti összeget előteremteni, így a külső tőke bevonása látszott az egyetlen megoldásnak. A szakosztály hosszú keresés után talált egy olyan befektetői kört (a Csányi Sándor nevével - bár nem személyes részvételével - fémjelzett MiZo-csoporttal az élen), amely a tulajdonszerzéshez sem ragaszkodva vállalná a gazdasági helyzet rendezését, sőt a közép-hosszú távú elképzelések a pénzügyi gyorssegély mellett az utánpótlás megerősítését, majd egy saját sportcsarnok építését is tartalmazzák. A város azért örül az ügyletnek, mert a tulajdonrész csökkentése illeszkedik a sportkoncepciójába, amely szerint az önkormányzatok minél több magántőkét szeretnének bevonni a profi sportba. Érdekesség, hogy bár a másik eladó, a PVSK a tradicionális név továbbvitele nélkül szeretné nyélbe ütni az üzletet, a szakosztály a betűszó megtartásán gondolkodik, ha némileg módosított mögöttes tartalommal is.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a női bajnokságot?

A Pécsi Vasutas Sportkör a maga 51 százalékát (a PVSK Basketball Kft. tízmilliós törzstőkéjének arányában) 5.1 millióért adja el, míg a város 14 százalékos részét 100 forintért veszi meg a PVSK-alapítvány. Az önkormányzatot ezzel együtt is köti a még két évig élő szerződése, amelynek alapján a sportköltségvetésből 53+7 (utóbbi prémium) millióval támogatja a női szakosztályt. Az új támogatók révén a már az idén átlépett 200 milliós éves büdzsé további 10-20 százalékos emelkedését remélik, az ügyletet azonban tovább árnyalja, hogy a pécsiek utánpótláscsapata, az Autópark-PVSK két év után ismét megnyerte a B-csoport küzdelmeit. Akkor leginkább a MiZo-Pécsi VSK szakmai véleményére alapozva maradt végül mégis a második vonalban, most viszont, ha a nagycsapat tulajdonosváltását szentesítik, már jogilag sem indulhat ugyanazon klub második együtteseként a legmagasabb osztályban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik