Megvédte címét a Maccabi

SAHIN TÓTH RÓBERT jelenti MoszkvábólSAHIN TÓTH RÓBERT jelenti Moszkvából
Vágólapra másolva!
2005.05.08. 23:42
Címkék
Jelentjük, sárga pólós izraeli szurkolóból nem lett kevesebb péntek óta. De nem is ez a baj. Hanem, hogy nem csökkent a Maccabi lendületete sem. Tau Cerámica-Tel-Aviv, így fest a moszkvai négyes döntő legfontosabb összecsapásának párosítása. A lelátón vagy hatezer izraeli drukker, a pályán az első magyar, aki ilyen magasságokig jutott.
Dávid Kornél. Elérte, hogy miatta egy baszk egyletért szorít fél Magyarország. Nagy dolog ám ez, de honfitársunk nem éri be ennyivel. Ha már döntős, a magasba is akarja emelni a trófeát. Roppant nehéz vállalkozás, de nem lehetetlen. Végtére is, aki a hazai környezetben kosarazó CSZKA testén át masírozik be a döntőbe, az ne féljen senkitől. Még a címvédőtől sem.

Fájdalom, az izraeliek pontosan úgy kezdenek, mint akik nem akarják átadni másnak a serleget. Burstein, Jasikevicius és Kommatosz köszön be távolról, miközben odaát hasztalan kísérletezik a fél csapat. Emitt egyre-másra potyognak a triplák, amott semmi sem sikerül.

Nem igazán megy Dávidnak sem, egyetlen ziccere mellett három középtávolit is elszúr, a 13. percben le is viszi őt Ivanovics edző. Nem segíti a felzárkózást, hogy a hatodik hármaskísérlet sem hoz pontokat a konyhára, a túloldalon viszont a bab is hús: a nagyszünetig 7/9-es triplamutatót mutat fel a Maccabi. Különösen Kommatosz parádéja fájó, a 3.8-es pontátlagú görög 13-ig jut az első két etapban.

Hanem a fordulás után egy egészen más Taut látunk. Hansen, a baszkok amerikaija áll a sereg élére, és lendületbe jön az olimpiai bajnok Scola is. Szépen lassan jön fel a hispán gárda, az egyetlen szépséghiba, hogy Dávid mindezt a kispadról figyeli, tudniillik Ivanovics a Scola, Splitter centersornak szavaz bizalmat. Hét perc van vissza, amikor a játékosként a Splittel két BEK-et nyerő (az elsőt éppen a Maccabi ellen) szerb szakember lehívja az ifjú brazilt, és jön vissza a spanyolok 18-asa.

Anthony Parker (szemben) a Tau Cerámica elleni döntôben is bizonyította, nem véletlen, hogy ô lett az egész sorozat legértékesebb játékosa
Anthony Parker (szemben) a Tau Cerámica elleni döntôben is bizonyította, nem véletlen, hogy ô lett az egész sorozat legértékesebb játékosa
Anthony Parker (szemben) a Tau Cerámica elleni döntôben is bizonyította, nem véletlen, hogy ô lett az egész sorozat legértékesebb játékosa
Hosszú idő után újra szoros a meccs, és ez Jasikeviciusra hat pezsdítően - hatszáz baszk drukker legnagyobb bánatára. Kétpontos Maccabi- előnynél hármast vág a varázslatos játékmester, aztán a záró szakaszt is gólokkal kezdi, nem kérdéses, hogy ő nyeri a nagyon beharangozott litván különcsatát.

A döntő pedig a Maccabié, mondjuk ki, megérdemelten.

"Nem voltunk elég frissek"

Amilyen boldog volt az elődöntő után, olyan elkeseredettnek tűnt vasárnap este Dávid Kornél. Neki sem ment igazán, a csapatának sem, így szomorkásan volt kénytelen tudomásul venni, hogy a Tau Cerámica elbukta első Euroliga-döntőjét.

"Nem voltunk elég frissek, emiatt kaptunk ki - mondta a hazaindulás előtt elcsípett magyar center. - Hiába értünk többször is a Maccabi nyomába, jött Jasikevicius, és kosarat dobott vagy kiosztott egy-két gólpasszt. Nem bírtunk vele, ez az igazság, mint ahogy az izraeliek védekezésével sem tudtunk mit kezdeni. Ezüstérmet nyertünk, ez végül is nagy szó, hiszen senki sem számított rá, hogy idáig eljutunk, de ha már finálét játszhattunk, jó lett volna győzni. Sajnos a meccs elején kihagytam három dobást, és már mehettem is a kispadra, ahonnan húsz percen át vissza sem álltam. Nem most fordult elő először, hogy Dusko Ivanovics ilyen hosszú ideig elfelejt."

Irány a cseh fôváros!

Jövõre újra a keleti blokk ad otthont a férfi Euroliga négyes döntôjének, határozott moszkvai ülésén az Európai Kosárlabdaligák Uniója, vagyis az ULEB. Esztendô múlva április 28. és 30. között Prágában, az öreg kontinens egyik legmodernebb csarnokában, a 18 ezer szurkolót befogadó Sazka Arénában randevúzik az európai kosaraselit, reményeink szerint újfent egy vagy több magyarral.
A 3. helyért
CSZKA MOSZKVA - PANATHINAIKOSZ 91-94
(20-15, 22-8, 19-28, 17-27, 6-6, 7-10)
Moszkva, 10 000 néző. V: Facchini (olasz), Sudek (szlovák), Arteaga (spanyol)
MOSZKVA: Holden 10/3, BROWN 21/3, Granger 11/9, DIKUDISZ 17, ANDERSEN 14. Cs: Papalukasz 6, Szavraszenko 6, Monya 3, Müürsepp 3, Pasutyin, Panov. Edző: Dusan Ivkovics
PANATHINAIKOSZ: LAKOVIC 15/3, Carcarisz 7/3, KUTLUAY 19/9, BATISTE 28/3, Hacivrettasz. Cs: Baxter, DIAMANTIDISZ 15/6, Alvertisz 5/3, Femerling, Sakota 5/3, Papanikolau, Kalaicisz. Edző: Zseljko Obradovics
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik