A keleti csillagok ragyogtak fényesebben

S. TÓTH JÁNOS (Doha)S. TÓTH JÁNOS (Doha)
Vágólapra másolva!
2005.02.21. 20:28
Címkék
Hiába egyezkedtek a tárgyalásokba a tulajdonosok oldalán bekapcsolódó Wayne Gretzky és Mario Lemieux közreműködésével a hét végén New Yorkban az észak-amerikai hokiliga (NHL) és a játékos-szakszervezet (NHLPA) képviselői, az egyszer már törölt 2004-2005-ös idényt nekik sem sikerült "feltámasztaniuk".
Allen Iverson büszke a meccs legjobbjának járó trófeára, de igazán boldoggá az tette, hogy egy csapatban játszhatott Shaq O’Neallel (fent)
Allen Iverson büszke a meccs legjobbjának járó trófeára, de igazán boldoggá az tette, hogy egy csapatban játszhatott Shaq O’Neallel (fent)
Allen Iverson büszke a meccs legjobbjának járó trófeára, de igazán boldoggá az tette, hogy egy csapatban játszhatott Shaq O’Neallel (fent)
Allen Iverson büszke a meccs legjobbjának járó trófeára, de igazán boldoggá az tette, hogy egy csapatban játszhatott Shaq O’Neallel (fent)
Allen Iverson büszke a meccs legjobbjának járó trófeára, de igazán boldoggá az tette, hogy egy csapatban játszhatott Shaq O’Neallel (fent)
Allen Iverson büszke a meccs legjobbjának járó trófeára, de igazán boldoggá az tette, hogy egy csapatban játszhatott Shaq O’Neallel (fent)
Mivel az új kollektív szerződésről zajló egyezkedés folytatásáról semmiféle megállapodás sem született, a pesszimista forgatókönyv szerint a tét ezután már a 2005-2006-os évad megmentése lesz.

Akár a kosarasok idénye is elmaradhat

Az ESPN sporttelevízió vasárnap reggel külön műsorban foglalkozott a kialakult helyzettel, és a kerekasztal-beszélgetés szereplői éles kritikákkal illették a klubtulajdonosokat. Akiknek az "utolsó utáni" ajánlatáról Vincent Damphousse, a Colorado Avalanche centere, az NHLPA alelnöke azt mondotta: "Amint alaposabban elmélyedtünk a részleteiben, rá kellett jönnünk, hogy még annál is rosszabb a játékosok számára, mint ahogyan először gondoltuk."

A saját bevallásuk szerint a hokiüzleten az utóbbi tíz esztendőben 1.8 milliárd dollárt veszítő klubtulajdonosok konoksága nem sok jót sejtet az NBA szemponjából sem, hiszen a jégkorongcsapatok gazdáinak egy része a kosárlabdaklubokban is érdekelve van. Márpedig a kollektív szerződés július elsején az észak-amerikai kosárlabdaligában is lejár. Csöppet sem véletlen tehát, hogy az NBA All Star-hétvége hagyományos sajtótájékoztatóján David Stern ligaigazgató mellett ez alkalommal megjelent Billy Hunter, a játékos-szakszervezet (NBPA) ügyvezető igazgatója is.

54. NBA ALL STAR-MÉRKÔZÉS

Nyugat–Kelet 115–125 (33–27, 26–34, 30–34, 26–30)
Denver, Pepsi Center, 18 227 nézô
V: K. Mauer, J. Nies, B. Spooner
NYUGAT: Bryant 16/6, McGrady 8, Duncan 15/3, Garnett 10, Jao Ming 11. Cs: R. Allen 17/15, Ginóbili 8, Nowitzki 10/3, A. Stoudemire 6, Nash 2, Marion 10, R. Lewis 2. Vezetôedzô: Gregg Popovich
KELET: Iverson 15, L. James 13/3, G. Hill 6, V. Carter 11/9, S. O’Neal 12. Cs: Wade 14, J. O’Neal 15, Ilgauskas 12, B. Wallace 6, Arenas 7/3, Pierce 9, Jamison 5. Vezetôedzô: Stan Van Gundy
Legtöbb lepattanó: Duncan, A. Stoudemire 9-9, ill. L. James 8. Legtöbb gólpassz: Bryant 7, ill. Iverson 9. Mezônydobási százalék: 45.1 (51/113), ill. 46.4 (52/112)
A mérkôzés legértékesebb játékosa (MVP): Allen Iverson (Philadelphia 76ers)
A kosarasok játékjogának felfüggesztésével (lockout), illetve a meccsek törlésével járó bérvita az NBA-ben sem ismeretlen, legutóbb az 1998-99-es évadban 190 napon át tartott a kényszerszünet. Akkor végül megegyeztek a tulajdonosok és a játékosok képviselői, de a lockout réme annak ellenére élő fenyegetés, hogy Billy Hunter szerint "a játékosok manapság tapasztaltabbak, a szakszervezet jóvoltából jobban átlátják az üzleti ügyeket, mint korábban". Az NBPA főtárgyalója optimizmusának némiképp ellentmond a Rocky Mountain News egy közelmúltban, 151 kosaras, vagyis az NBA-ben foglalkoztatott játékosok több mint egyharmadának bevonásával készült felmérése. A kérdésre ugyanis, hogy vajon lehetséges-e a jövőben lockout a kosárligában is, csak a játékosok 43 százaléka felelt nemmel, 41.1 százalék ellenben nagyon is elképzelhetőnek gondolta. S most tessék megkapaszkodni: az igennel válaszolók 48.8 százaléka azt sem tartja kizártnak, hogy a bérvita a teljes idényt elolvassza, mint most az NHL-ben történt…

Azt is érdemes tudni: miközben David Stern szerint (aki egyébként 1984-ben foglalta el hivatalát, abban az esztendőben tehát, amikor az All Star Weekend legutóbb Denverbe látogatott) a liga üzleti szempontból rekordokat döntöget, a financiális sikerekre némiképp árnyékot vet, hogy a klubok fele veszteséget termel. A költségek javát persze a játékosok bére adja, a New York Knicks például 101 millió, a Dallas Mavericks 90.2 millió, a Portland TrailBlazers 84.5 millió, a Philadelphia 76ers 71.8 millió, a Minnesota Timberwolves pedig 70.2 millió dollárt költ fizetésekre. Ezt a pénzt akkor sem könnyű kitermelni, ha az NBA-ben az idényben átlagban 16 991 néző lát egy-egy meccset, de például Detroitban 22 076 az átlagnézőszám (a csarnok kihasználtsága százszázalékos), Dallasban 19 969-en (104 százalék!), Miamiban 19 767-en (100.9 százalék!), New Yorkban 19 405-en (98.2 százalék), Chicagóban pedig 19 099-en (83.5 százalék) ülnek átlagban a lelátókon.

Shaq csípőre tett kézzel büntetőzött

Az NBA-biznisz további virágzásának ugyanakkor van egy fontos garanciája. Nevezetesen az, hogy egy pompás ifjú nemzedék lépett be a ligába, amely igazolta: van élet Michael Jordan után is, és amely a játékával garantáltan megtölti a lelátókat a következő esztendőkben is. Úgy, ahogyan az magyar idő szerint tegnap hajnalban a Pepsi Centerben is történt, ahol eme új generáció képviseletében a 23 esztendős Gilbert Arenas (Washington Wizards), a 20 éves LeBron James (Cleveland Cavaliers), a 22 esztendős Dwyane Wade (Miami Heat) meg a 22 éves Amare Stoudemire (Phoenix Suns) letette névjegyét a 18 227 néző előtt. Az idei All Star-szereplők átlagéletkora egyébként 26.8 év volt. Csak öszszehasonlításként: amidőn az idei korelnök, Shaquille O’Neal 1993-ban még az Orlando Magic képviseletében, a Kelet válogatottjában bemutatkozott az All Star-gálán, a fellépő kosarasok átlagéletkora 29.3 év volt. Amikor a manapság újfent Floridában élő, igaz, immár a Miami Heat színeiben pattogtató Shaqet megkérdezték, nem öreg-e már, a 12. All Star-mérkőzésére készülő, a hülyéskedésre mindig kapható 216 centis, 153 kilós hústorony enynyit felelt: "Úgy érzem magamat, mintha az NBA keresztapja lennék. Az egyik legifjabb keresztapja…"
Nos, meccs közben sem látszott, hogy a háromszoros NBA-bajnok felett eljárt volna az idő. Mindjárt a feldobásnál elütötte például a labdát a nála 12 centivel magasabb Jao Ming elől, akit aztán meg-megtáncoltatott a gyűrű alatt, a show kedvéért pedig arra is vállalkozott, hogy egyszer csípőre tett kézzel dobja a büntetőt (amelyet viszont - szokás szerint - elrontott). Az első negyed mégis a Nyugaté lett, sőt a folytatásban 13 pontra hízott a nyugatiak előnye. Ám ekkor visszatért a parkettre Shaq, belőtte magát az utóbbi négy évadban szinte folyamatosan a bokájával bajlódó Grant Hill, Allen Iverson cikázását sem lehetett már követni, s egy 23-3-as rohammal máris a Keletnél volt az előny (52-45). A fődíjas alakítás ezzel együtt Vince Carteré volt, aki labdavezetés után a palánkra pattintotta a Spaldingot, majd amikor az visszaszállt, a levegőben úszva megszelídítette, és ugyanazzal a mozdulattal, jobb kézzel a gyűrűbe bombázta.

A félidőben 61-59-re a Kelet vezetett, noha a statisztikák java részében a Nyugat állt jobban. Ez a felvonás csendesebben csorgott, a legnagyobb tapsot az egyik időkérésnél a tavaly Athénban olimpiai bajnokságot nyerő amerikai női válogatott tagjai kapták - az NBA a hölgysztárok felvonultatásával is jelezni óhajtotta, hogy mellszélességgel kiáll New York 2012-es ötkarikás kandidálása mellett. A záró játékrésznek 95-89-es keleti előnnyel vágtak neki a csapatok, s e különbség a 40. percre 11 pontra erősödött. Kobe Bryant két triplával élesztette fel a nyugati reményeket, egy légpasszal pedig (amelyből Amare Stoudemire az est leglátványosabb zsákolását produkálta) a Pepsi Center publikumát is talpra ugrasztotta.

Négy év óta először győztek a keletiek

Fordítaniuk ellenben már nem sikerült a "hazaiaknak", a 125-115-ös győzelem a Kelet első sikere volt 2001 óta. A találkozó legjobbjaként az MVP-díjat Allen Iverson vehette át David Sterntől - érdekesség, hogy a Philadelphia 76ers irányítója először ugyancsak négy éve, Washingtonban lett MVP.

"Boldog vagyok, hogy engem választottak a mérkőzés legjobbjának - mondta a meccs utáni gyorsértékelésében Iverson. - Szeretnék ezért mindenkinek köszönetet mondani, így az édesanyámnak, no és külön a feleségemnek is. Ezt a díjat most neki ajánlom. Annyit azonban hadd mondjak el, hogy bárhogyan is alakult ez az este, számomra az igazi boldogság az, hogy Shaquille O’Neallel együtt játszhattam, mert ő a legnagyobb kosaras, aki valaha az NBA-ben játszott. Shaq most tért vissza nyugatról a Kelet válogatottjába, ami nemcsak azért fontos, mert jól passzol és remekül szedi a lepattanót, de a jelenléte önmagában is óriási pluszt ad egy csapatnak."
Az All Star-sorozat jövőre Houstonban folytatódik, ahol legutóbb 1989-ben rendeztek NBA-gálát.

A találkozóról a DSF ma 17.30-kor összefoglalót sugároz.
Az alapszakasz helyi idő szerint ma este folytatódik.

Szavazás

Ki volt az alapszakasz legértékesebb játékosa (MVP)?

---- T ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik