„Világválogatott” Győr, döntőbe vágyó FTC, előretörő „kicsik”

Vágólapra másolva!
2011.09.03. 18:16
null
Heidi Lökééket aligha lehet majd padlóra vinni a bajnokságban (Fotó: Havran Zoltán)
Címkék
A DVSC tegnapi szekszárdi győzelmével hivatalosan is elrajtolt a női kézilabda NB I 2011–12-es idénye. A kezdés kapcsán áttekintettük a csapatok nyári játékosmozgásait: a Győri ETO lassan már egy világválogatotthoz hasonlít, így idehaza nem igazán lehet kétséges a címvédése. Az előző szezonban a bajnoki döntőről lemaradó FTC ezúttal odaérhet a második helyre, a DVSC és a Vác meggyengülésével a jól erősítő eddigi kiscsapatok (Siófok, Érd, Veszprém) közül is felérhet valamelyik a dobogóra.

 

Ami a bajnoki esélyeket illeti, az előző évekhez képest is könnyebb a dolgunk, a nyáron tovább erősítő Győr toronymagas favoritnak számít, és nagy szenzáció lenne, ha az ETO nem nyerné meg sorozatban ötödik, összesen pedig a kilencedik elsőségét. Egy-egy meccsen persze megszorongathatják Konkoly Csaba együttesét, de ha a játékosai a valós tudásuknak megfelelően játsszanak, itthon nem igazán lehet komoly riválisuk a bajnoki versenyfutásban.

Hiába távoztak olyan meghatározó játékosok, mint a Győrben közönségkedvencnek számító Aurelia Bradeanu és Simona Spiridon, az érkezők (élükön a világsztár Heidi Lökével) már a felkészülési mérkőzéseken is bizonyították, hogy bizony minőségi erősítést jelentenek a csapatnak. Az igazi vízválasztó ismét a Bajnokok Ligája lehet a Győr számára, ahol már évek óta kimondva-kimondatlanul a végső győzelmet várják a magyar szurkolók az együttestől. Ha az érkezők révén még inkább csapattá érik az ETO, a legrangosabb európai kupasorozatban is meglehet a régóta áhított siker.

A legutóbbi ezüstérmes Debrecen lehet a nyári játékosmozgás egyik legnagyobb vesztese, hisz nyolc válogatott játékos távozott a csapattól (Bogdanovics Annamária és Mörtel Renáta Siófokra, Bulath Anita, Juhász Gabriella és Kiss Éva Veszprémbe, Bognár Barbara Érdre, Borbás Rita Szekszárdra, Szabó Valéria a Zvenyigorodhoz). Kérdés, hogy a tehetséges fiatalok és az érkezők (például a visszatérő Szűcs Gabriella és Kudor Kitti) hogyan tudják majd pótolni őket, mindenesetre nagy bravúr lenne, ha Köstner Vilmos csapata meg tudná ismételni múlt idénybeli eredményét.

Jelena Zsivkovics 
(Fotó: Sidó Brigitta, ftckezilabda.hu)
Jelena Zsivkovics (Fotó: Sidó Brigitta, ftckezilabda.hu)

Merthogy a KEK-győztes FTC-ből ugyan többen távoztak, de a kulcsemberek együtt maradtak, a népligetiek kezdősora pedig köztudottan válogatott szintű. Ráadásul felépültek az elmúlt félévet sérülés miatt kihagyók (Dajka Bettina, Deáki Dóra), így pedig bővültek Elek Gábor variációs lehetőségei. A frissen igazolt balkezes átlövő, Jelena Zsivkovics termelte a gólokat a felkészülési időszakban, védekezésben, úgy látszik, Cifra Anita is hamar beilleszkedett, így minden esély megvan rá, hogy teljesüljön a ferencvárosiak célja, és bejussanak a bajnoki döntőbe, és így meglegyen a BL-indulás lehetősége.

A Debrecen mellett a Vác (Németh András mellett több kulcsember is távozott) és a Békéscsaba is (Bohus Beának ráadásul az érkező légiósokat is be kell még építenie) jelentősen meggyengült, így nem lenne meglepetés, ha az eddigi kiscsapatok közül valamelyik odaérne a dobogóra. Erre a legnagyobb esélye a Siófok, Veszprém, Érd hármasnak van. Közülük is a Balaton-partiaknak lehet a legnagyobb sanszuk rá, hogy odaférjenek a Győr és az FTC mögé, bár egy-két fontos pillanatban aratott sikerrel a riválisok is ott lehetnek a végelszámolásnál.

A válogatott játékosok is alaposan szétszóródtak a felsorolt csapatok között, így Herr Orsolya, Bódi Bernadett, és a már említett Bogdanovics valamint Mörtel Siófokon, Bulath, Mayer Szabina és Nagy Ivett Veszprémben, míg Vincze Melinda és Bognár Barbara Érden kötött ki.

Az erőviszonyok átrendeződéséből, ha minden fordulóban több éles meccset is láthatunk, a sportág és a nemzeti válogatott is profitálhat. Azt csak remélni lehet, hogy a financiális nehézségek miatt nem lesznek újabb „eltűnő" csapatok, bár több együttes is van, amelyik kemény küzdelem elé néz a szezonban.

MARAD A RÁJÁTSZÁS
Eredetileg nem rendeztek volna rájátszást a 2011–2012-es női bajnokságban, de a válogatott világbajnoki selejtezője után okafogyottá vált a sietség: a lányok alighanem ráérnek majd a helyezésekért viaskodni, miután az olimpiai kvótáért már nagy valószínűséggel nem tehetik. Így aztán marad a megszokott rájátszásos rendszer a 22 fordulós alapszakasz után: az első négy helyezett közül az első a negyedikkel, a második a harmadikkal az egyik fél második győzelméig tartó elődöntőt, majd a győztesek ugyancsak két győzelemre menő döntőt, a vesztesek bronzcsatát vívnak. Az 5–8., illetve a 9–12. helyen végző csapatok körmérkőzést játszanak a végső helyezésekért. A bajnokság utolsó két helyezettje kiesik.
NŐI KÉZILABDA NB I: JÖTTEK-MENTEK
GYŐRI AUDI ETO KC
Távozott: Aurelia Bradeanu (Valcea, román), Mayer Szabina (Veszprém), Katarína Mravíková (visszavonult), Simona Spiridon (csapat nélkül), Szölösi Patrícia (?), Tarjányi Szilvia (Békéscsaba)
Érkezett: Andrea Lekics (Ljubljana, szlovén), Heidi Löke (Larvik, norvég), Jovanka Radicsevics (Buducsnoszt Podgorica, montenegrói), Tarjányi Szilvia (Veszprém, kölcsönből vissza)
NS-TIPP: 1. hely
DVSC-FÓRUM
Távozott: Bogdanovics Annamária, Mörtel Renáta (mindkettő Siófok), Bognár Barbara (Érd), Borbás Rita (Szekszárd), Bulath Anita, Dublinszki Dóra, Juhász Gabriella, Kiss Éva (mind Veszprém), Pácz Viktória (Angouleme Charente HB, francia), Szabó Valéria (Zvezda Zvenyigorod, orosz)
Érkezett: Karnik Mercédesz (Hajdúnánás – függőben), Király Annamária (Veszprém), Kudor Kitti (Békéscsaba), Léránt Vivien (Hypo NÖ, osztrák), Szűcs Gabriella (Valcea, román)
NS-TIPP: 3–7. hely
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA
Távozott: Albert Helga (Kispest), Andrási Brigitta, Mohácsik Mária (mindkettő Kispest – kölcsön), Balogh Barbara, Bari Nagy Regina (mindkettő Metzingen, német), Barabásné Trufán Noémi (Wolfsburg, német), Mayer Maja (Veszprém), Németh Csilla (Siófok), Szamoránsky Anikó (Kiskunhalas)
Érkezett: Cifra Anita (Békéscsaba), Jelena Zsivkovics (Zsajecsar, szerb)
NS-TIPP: 2. hely
VÁCI NKSE
Távozott: Herr Orsolya (Siófok), Kirsner Erika (visszavonult), Németh Lilla, Rédei-Soós Viktória, Temes Bernadett (mind Hypo NÖ, osztrák), Pomozi Nikolett (?), Sipeki Flóra (Békéscsaba), Vaszari Virág (Fehérvár)
Érkezett: Gyetván Krisztina (Érd), Katarina Miklosová (Kispest), Szegedi Orsolya (VKL SE Győr)
NS-TIPP: 6–9. hely
ALCOA FKC
Távozott: Azari Fruzsina (Veszprém), Csákovics Nóra (Kiskunhalas), Dancs Nóra (Kispest), Kaszás Ivett (visszavonult), Olha Vascsuk (Rosztov Don), Vincze Melinda (Érd)
Érkezett: Ana Maruscec (Rijeka Zamet, horvát), Sandra Nikcevic (Podravka Koprivnica, horvát), Ana Niksic (Lokomotiva, horvát), Vaszari Virág (Vác)
NS-TIPP: 5–9. hely
BUDAPEST BANK-BÉKÉSCSABAI ENKSE
Távozott: Bódi Bernadett (Siófok), Cifra Anita (FTC), Kudor Kitti (DVSC), Mózes-Rácz Emese (anyai örömök), Olha Nyikolajenko (Fleury, francia), Szekeres Klára (Érd)
Érkezett: Ivana Ljubas (Zagorje, szlovén), Sipeki Flóra (Vác), Szögi Tímea (szülés után visszatért), Tarjányi Szilvia (Győr), Jaszna Toskovics (Naisa Nis, szerb)
NS-TIPP: 6–9. hely
DUNAÚJVÁROSI NKSE
Távozott: Balogh Beatrix, Győri Ágnes (mindkettő Marcali), Felső Anna (Kecskemét), Nagy Ivett, Selmeczi Sarolta (Veszprém), Radulovics Bojana (visszavonult), Velky Viktória (Szeged)
Érkezett: Gerstmár Renáta (Veszprém), Hosszu Boglárka (Siófok), Lázár Szilvia (Atzgersdorf, osztrák)
NS-TIPP: 5–9. hely
VESZPRÉM BARABÁS KC
Távozott: Ábrahám Szilvia (Siófok), Gerstmár Renáta (Dunaújváros), Hoffmann Kitti (?), Király Annamária (DVSC), Koroknai Viktória (?), Koszorús Katalin (visszavonult), Mehlmann Ibolya (Krim Ljubljana, szlovén), Sterbik Andrea (Kiskunhalas), Tarjányi Szilvia (Győr, kölcsönből vissza), Veszeli Judit (visszavonult)
Érkezett: Azari Fruzsina (FKC), Bulath Anita, Dublinszki Dóra, Juhász Gabriella, Kiss Éva (mind DVSC), Hanczvikkel Zsanett, Hrankai Regina (mindkettő Siófok), Herceg Réka (Kecskemét), Mayer Maja (FTC), Mayer Szabina (Győr), Nagy Ivett, Selmeczi Sarolta (Dunaújváros), Samu Rózsa Virág (Szekszárd), Marianne Storkas (Selbu, norvég)
NS-TIPP: 4–7. hely
ÉTV-ÉRDI VSE
Távozott: Burai Edina (Szekszárd), Ferencz Judit, Megyes Ildikó, Őri Cecília, Schneck Réka (mind Budaörs), Gyetván Krisztina (Vác), Németh Helga (visszavonult)
Érkezett: Bognár Barbara (DVSC), Szekeres Klára (Békéscsaba), Vincze Melinda (FKC), Sara Vukcsevics (Buducsnost Podgorica, montenegrói)
NS-TIPP: 4–8. hely
SIÓFOK KC-GALERIUS FÜRDŐ
Távozott: Jacqueline Anastácio (Gjövik, norvég), Bognár Adrienn (Aalborg, dán), Hanczvikkel Zsanett, Hrankai Regina (mindkettő Veszprém), Hosszu Boglárka (Dunaújváros), Silvia Pinheiro (Hypo NÖ, osztrák), Scholtz Andrea (Kiskunhalas), Tóth Zsuzsanna (Budaörs)
Érkezett: Ábrahám Szilvia (Veszprém), Bódi Bernadett (Békéscsaba), Bogdanovics Annamária, Mörtel Renáta (DVSC), Herr Orsolya (Vác), Németh Csilla (FTC)
NS-TIPP: 3–6. hely
UKSE SZEKSZÁRD
Távozott: Beck Ibolya (?), Hegyi Zsuzsanna (Bietigheim, német), Horváth Petra, Mizsák Dorina (mindkettő Mohács), Horváth Szimonetta (visszavonult), Jankovics Orsolya (?), Kovács Nóra (Kroppskultur, svéd), Samu Rózsa Virág (Veszprém), Szabó Edina (Kispest)
Érkezett: Borbás Rita (DVSC), Burai Edina (Érd)
NS-TIPP: 11–12. hely
KISKUNHALAS NKSE
Távozott: Domokos Kinga (Orosháza), Karsai Dóra (visszavonult), Kapási Anna (?), Kiss Orsolya (?), Virág Erika (visszavonult)
Érkezett: Csákovics Nóra (FKC), Fehér Viktória (Szentendre), Kosik Adél (Tenerife, spanyol), Scholtz Andrea (Siófok), Sterbik Andrea (Veszprém), Szamoránsky Anikó (FTC)
NS-TIPP: 10–12. hely
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik