Férfi kézi: A játékosok a klubért játszanak, nem a nevükért a mezen – Vranjes

Vágólapra másolva!
2017.12.04. 21:36
null
„A játékosnak, akár van szerződése, akár nincs, oda kell tennie magát” (Fotó: Szabó Miklós)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában hárommeccses vereségsorozat után hétvégén a Kielcét legyőzte a Telekom Veszprém a sorozatban. Ljubomir Vranjes, a bakonyiak vezetőedzője és a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitány a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában beszélt a csapat élén eltöltött időszakról, a rossz sorozatról, arról, hogy miként lábaltak ki a hullámvölgyből. Elárulta azt is, mivel tölti a szabadidejét, hogy áll a magyar nyelvvel, és elmondta véleményét a Veszprém Arénáról is.

 

Miben változott a kép az érkezése óta...

„Nagyon sokat változott a csapat, amióta ideérkeztem. Például védekező játékosokból támadók lettek. Aron Pálmarsson volt az egyik legjobb játékos, de nem vonakodtam meghozni a döntést, amikor kitettem a keretből. Keményen kezdődött, de megvolt a tervem. A mai napig megvan.”

„Csak néhány hónapja dolgozunk együtt. Tudtam, hogy Lékai Máté jó játékos. Pálmarsson távozása után több lehetőséget kapott, és bebizonyította, hogy megérdemelte ezt, nagyszerű teljesítményt nyújtott. Általánosságban beszélve meglepett, hogy milyen profik a játékosok. Ugyanis korábban hallottam ezt-azt, pletykákat, de amikor idejöttem, ezek a szóbeszédek nem jöttek elő, és beleadtak apait-anyait. Bennük volt a győzni akarás, és ez nagyon meglepett.”

A Veszprém három vereségből álló szériájáról a Bajnokok Ligájában...

„A kézilabda nem mindig szerepelt az első helyen a játékosok fejében. Van nyolc játékos, akiknek a szerződése lejár a nyáron. Nem jó, ha meccsnapon is arra gondol valaki, hogy nincs még meg az új szerződése. Fel kellett ráznom a csapatot, és ez sikerült, harapni kezdtek. Nem tudom máshogy mondani, sz.rul játszottunk az Aalborg ellen idegenben a Bajnokok Ligájában. Egy nappal később visszanéztem a felvételt, és kielemeztem. Tartottunk egy három-négy órás csapatértekezletet, és ott elmagyaráztam, mi a motiváció, miért vagyunk itt. Mondtam, ha ők rosszul játszanak,
engem kitehetnek. De ők is mehetnek. Ez a munkánk.
A klubért játszanak, nem a nevükért a mezen. Az Aalborg ellen nem ezt láttam, ötvenöt percig nem azt tették, amit kértem. Érthetetlen volt. Aztán a Kielce ellen megmutatták, hogyan kell szívvel-lélekkel kézilabdázni, a klubért.”

A Veszprém keretéről

„Húsz játékosom van, de nem tud mindegyikük Bajnokok Ligája-szinten kézilabdázni. Ez a legnagyobb problémám. Accambray például két évig nem játszott ezen a szinten. A magyar bajnokságban hol jó, hol nem jó. Inkább mínuszban van. Meg tudom érteni, neki meg azt kell megértenie, nekem edzőként győznöm kell. Mutasson többet. Aki kevesebbet játszik, nekem kell megmutatnia, hogy játszani akar. Vegyük Győri Matyit! Az első két hónapban olyan volt, mint egy gyerek, reszketett keze-lába. Ideges volt meccs előtt és közben, sokat hibázott, mostanra viszont elkapta a fonalat. Vagy ott van Ligetvári. Talán ő lesz a következő, akire állandóan számíthatok a Bajnokok Ligájában. Nekem bejön, ahogy fejlődik. Higgyék el, mindenkit tudnék játszatni, de ha kikapunk, ahhoz mit szólnak? A saját tempómban fejlesztem a csapatom, minden játékosra megvan a saját tervem. De még egyszer: profi edző vagyok, nekem győznöm kell. Viszont építkeznem is kell, ami viszont finom munka.”

A vezetőedző-szövetségi kapitány Ancsin Gábor esetében is tett egy olyan ígéretet, hogy felépíti nemzetközi szintre, ahogyan azt is elárulta, Petar Nenadics januári érkezése nem befolyásolja Lékai Máté csapaton belüli szerepét. „Nálam nincs irányító, jobbátlövő vagy balátlövő. Nálam egy játékrend van, különböző pozíciókba kell bemozogni és mindenkinek minden posztot meg kell tudnia oldani. Lékai is honnan lövi a gólokat? Jobbról, balról, a vonalról, a második hullámból. Igen, lesz majd olyan, hogy Lékai és Nenadics együtt lesz a pályán. Sőt, olyan is, hogy Nenadics, Dzsamalival és Accambrayvel lesz fent. A játékosoknak be kell bizonyítaniuk nekem, hogy ott akarnak lenni a pályán. Volt, aki kudarcot vallott, de ez legyen a játékos problémája."

Kikapcsolódás szabadidőben

„Fantasztikus ország ez, Budapest az egyik legjobb város, amelyben valaha éltem. A szabadidőmben szívesen főzőcskézem, de a magyar ételeket azért annyira még nincsenek a középpontban. Jól megtervezem a vacsorát, bevásárolok, majd főzök. A családom imádja, amit készítek.”

A magyar nyelvről

„Sok szót ismerek, de már problémásabb, hogy mondatot fabrikáljak belőlük. Amikor Budapestről Veszprémbe utazok vagy vissza, akkor megpróbálok tanulni.”

A Veszprém Aréna hangulatáról

„A veszprémi aréna egyedülálló egész Európában. A Vardar csarnokában is nagyszerű hangulat van a BL-csaták idején, és Flensburgban is fantasztikus a környezet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik