Vadkerti, Tatai és Szöllősi nem játszik a nyitányon

Vágólapra másolva!
2012.01.15. 22:24
null
Vadkerti Attila (balra) az oroszok ellen biztos nem játszik (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Vasárnap este Mocsai Lajos szövetségi kapitány kijelölte a 15 játékosból álló magyar keretet, amelynek tagjai pályára léphetnek Oroszország ellen hétfőn a szerbiai férfi kézilabda Európa-bajnokságon.

 

A szabályok értelmében a csoportkör végéig még egy főt benevezhet a magyar csapat. A 18 fős keretből, amely Újvidékre utazott, a kapus Tatai Péter, a beálló Szöllősi Szabolcs és a balszélső Vadkerti Attila maradt ki.

„Két alternatívánk kínálkozott az oroszok ellen pályára lépő keret kijelölésére – mondta el Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – Az egyik, hogy tizenhat fős keretet nevezünk be, ez esetben a csoportkör végéig már nem tudunk módosítani; a másik pedig, hogy tizenöt főt nevezünk, elsősorban az oroszok elleni mérkőzéshez igazítva a keretet, és a későbbiekben egy kapust vagy egy mezőnyjátékost benevezünk a csoportkör során. Nagyobb szabadságot adott volna, ha tizennégy fővel indulhatunk, hiszen így négy további játékos állt volna készen bevetésre, ezt azonban nem engedik a szabályok.”

„Végül tizenöt játékost neveztünk be, szem előtt tartva, hogy az oroszok nagy tömegű, magas beállókkal és átlövőkkel rendelkeznek – folytatta a kapitány. – Nagy küzdelem várható ezeken a posztokon, így a belső védelem megerősítése rendkívül fontos. Laluska Balázs, Schuch Timuzsin és Ilyés Ferenc a belső posztokon védekezésben kulcsszerepet kap, a világversenyen újonc Ancsin Gábor léphet itt még be, Császár Gábor és Nagy Kornél pedig irányítóként szerepel. A legnagyobb repertoárral a jobbátlövő poszton rendelkezünk, de ez szükséges is az oroszok nagyon nyitott, valamint zártabb, zavaró három kettő egyes, illetve rendkívül masszív hatos falas védekezése ellen, hiszen a balkezeseinkkel erre fel tudunk készülni.

Kapusposzton Fazekas Nándor nagy nemzetközi rutinnal rendelkezik, a nagy mérkőzéseken extra teljesítményt nyújthat, mellette a jó formában lévő Mikler Roland került a keretbe, noha Tatai Péter is jó formát mutatott eddig. Úgy gondolom, a benevezett állomány biztosítja a legnagyobb variabilitást. A csoportkör után két cserelehetőségre van mód, remélem, élni tudunk vele, hiszen ez azt jelentené, hogy a középdöntőben is lesz három mérkőzésünk. Az ellenfelek jó csapatnak tartják a magyart, a szerb televízió elemző műsorában is elhangzott, kiemelve, hogy a miénk a legerősebb csoport, bár a francia-spanyol-orosz hármast tartják a továbbjutás esélyeseinek. Ami a vasárnapi programot illeti, az edzésen megismerhettük a csarnok fényviszonyait, pályaborítását, a kapuelőtereket, ezen kívül a rendezetlen védelem elleni támadást és a felállt védelem elleni három stratégiai, alkalmazott taktikai elemet gyakoroltuk az oroszok ellen készülve. Ez utóbbiban akadtak nehézségeink, ám közeledik a rajt, így feszültek a játékosok. A válogatott komoly utat tett meg, a szellemisége, az ambíciója és a küzdőképessége töretlen.

Este csapatértekezletet és videóelemzést tartottunk, Juhász István kollégám pedig a játékvezetőknek szóló szabályértelmezési újdonságokat mondta el a csapatnak. Kiemelt figyelemmel követik majd a szélsőjátékosok körüli, a levegőben történő, test elleni, valamint a fejre, arcra, nyakra irányuló szabálytalanságokat. Ezt progresszíven, már a mérkőzés elején két perces büntetéssel szankcionálják. Ennek jeleit már a Szerbia–Lengyelország találkozón is láttuk a nyitónapon, bízunk benne, hogy a torna végéig következetesen így ítélik meg a mérkőzés-szituációkat a játékvezetők.”

Az Eb nyitó napjának mérkőzéseiről itt olvashat.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 15 FŐS KERETE
Kapusok: FAZEKAS Nándor (MKB Veszprém KC), MIKLER Roland (Pick-Szeged)
Jobbszélsők: HARSÁNYI Gergely (Tatabánya Carbonex KC), IVÁNCSIK Tamás (MKB Veszprém KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Pick-Szeged), KRIVOKAPICS Milorad (Cimos Koper, szlovén), LALUSKA Balázs (MKB Veszprém KC), MOCSAI Tamás (SG Flensburg, német)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (MKB Veszprém KC), NAGY Kornél (Dunkerque HB, francia)
Beállók: SCHUCH Timuzsin (MKB Veszprém KC), ZUBAI Szabolcs (Pick-Szeged)
Balátlövők: ILYÉS Ferenc (MKB Veszprém KC), PUTICS Barna (VfL Gummersbach, német)
Balszélső: IVÁNCSIK Gergő (MKB Veszprém KC)
Szövetségi kapitány: MOCSAI Lajos
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik