„Úgy játszik, mint egy férfi” - portré a győri kézisek új sztárjáról, Susann Müllerről

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2014.04.02. 14:21
null
A magyar válogatott tagjai jól tudják: Müller ellen nem könnyű a védekezés (Fotó: Imago)
A közelmúltban vált hivatalossá, hogy Susann Müller a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatában folytatja pályafutását. A német válogatott jobbátlövő a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, pályafutása legkomolyabb lépésének tartja a klubváltást. Stefan Kretzschmar nemes egyszerűséggel kijelentette, „úgy játszik, mint egy férfi”. Miért tért vissza tavaly Lipcsébe? Mit tanácsol a fiataloknak? Portré a győriek új igazolásáról.

LIPCSÉBEN HAMAR A MÉLYVÍZBE DOBTÁK

SUSANN MÜLLER – NÉVJEGY
Születési idő, hely: 1988. május 26., Saalfeld/Saale
Becenév: Susi
Poszt: jobbátlövő
Klubjai: 1. SSV Saalfeld (német, 1996–2003), HC Leipzig (német, 2003–2010), SK Aarhus (dán, 2010–2011), Randers HK (dán, 2011–2012), RK Krim Ljubljana (szlovén, 2012–2013), HC Leipzig (német, 2013–2014), Győri Audi ETO KC (magyar, 2014– )
Eddigi klubsikerei: 2x német bajnok (2009, 2010), 2x német kupagyőztes (2007, 2008), német Szuperkupa-győztes (2008), dán bajnok (2012), szlovén bajnok (2013), szlovén kupagyőztes (2013), EHF-kupa döntős (2009)
Válogatott sikerek: Franciaország – világbajnoki bronzérmes (2007), Macedónia – U20-as világbajnok (2008)
Egyéni díjak, elismerések: az Év német kézilabdázónője (2013), világbajnoki gólkirálynő (62 góllal, 2013), a vb All Star-csapatának tagja (2013)

Susann Müller a Németország középső részén található, huszonötezres türingiai Saalfeldben született 1988. május 26-án. Bár más sportágakat is kipróbált, mégis már egész korán egyértelművé vált számára, hogy a kézilabda érdekli leginkább.

„Gyerekként sok mindent kipróbáltam, így belekóstoltam az atlétikába és a karatéba is, de a kézilabda fogott meg a legjobban – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak a válogatott összetartásról a klubjához visszatérő Susann Müller. – Miután elvittek az első edzésre a szülővárosomban, egyből megtetszett a játék. Az édesapám is kézilabdázott, de nem profi szinten, csak a játék szeretete miatt csinálta.”

A hétéves Susi a helyi csapatban, az 1. SSV Saalfeldben ismerkedett meg az alapokkal, a balkezes lányra már a kezdetektől fogva átlövőként számítottak. Tehetségére később felfigyelt a meghatározó német klubnak számító HC Leipzig, így 2003-ban a szülővárosától 140 kilométerre levő Lipcsébe költözött.

„Mielőtt döntöttem, a Leipzignél töltöttem egy hetet, és mindent kipróbáltam. Már ekkor éreztem, hogy nem lesz könnyű távol a családtól és a barátoktól, de mivel a kézilabda jelentett számomra mindent, és láttam a lehetőséget, úgy határoztam, belevágok” – mesélte Müller, aki eleinte egy kollégiumban lakott. Még alig múlt 18 éves, amikor a 2006–2007-es szezonban a Bundesligában is bemutatkozhatott. Fél szezon alatt több mint hatvan gólt dobott, így 2010-ig meghosszabbították a szerződését. Ezalatt két-két bajnoki címet és kupát, valamint egy Szuperkupát nyert a lipcseiekkel, 2009-ben pedig döntőt játszottak az EHF-kupában.

Első lipcsei időszakában öt címet nyert a csapattal (Fotó: Imago)
Első lipcsei időszakában öt címet nyert a csapattal (Fotó: Imago)

„Nagyon jól éreztem magam a csapatban, minden tökéletes volt, kiváló társaim voltak. Morten Arvidsson személyében dán edzőnk volt, aki rögtön a mély vízbe dobott, sok játéklehetőséget kaptam tőle, így hamar be tudtam illeszkedni. Nagy dolog volt számomra tizennyolc évesen, hogy a legjobb játékosokkal szerepelhettem egy csapatban.”

Müller közben nemcsak iskolai szinten (2004), hanem a német juniorválogatottal is világbajnok (2008) lett, 2007. október 18-án pedig a Japán elleni meccsen a felnőtt nemzeti csapatban is debütálhatott. Sőt, nem sokkal utána a vb-csapatba is bekerült, és bronzéremmel térhetett haza Franciaországból.

„2007 nyarán voltam először ott a felnőtt válogatott összetartásán, így nagyon meglepett, hogy engem is neveztek a világbajnokságra. Húsz játékos volt eredetileg a keretben, nekem három-négy másik lánnyal kellett megküzdenem a helyért. A kapitány a vébé előtt elmondta, hogy bár nem tudja, mennyi játéklehetőséget kapok, de a jövőm szempontjából fontos tapasztalatot szerezhetek. Valóban sokat nem tettem hozzá a szereplésünkhöz, de erős csapatunk volt, amely végül bronzérmet szerzett.”

A következő évi válogatott torna helyett inkább a pihenést választotta, de 2009-ben ott volt a hetedik helyet elért vb-csapatban. A kínai versenyen már kilenc meccsen 34 gólig jutott, miközben a Leipzigben is szépen termelte a gólokat a nemzetközi kupában. A 2008–2009-es EHF-kupában tíz meccs alatt 38, a következő évi BL-ben tizenkét meccs alatt 42 találatig jutott. 2010 fordulatot hozott pályafutásában, ugyanis friss német bajnokként Dániába szerződött. A döntésben szerepet játszott, hogy párja, a szintén német válogatott Nina Wörz a Randerst erősítette, de nemcsak ez szólt a klubváltás mellett.

Müller (jobbra) egy évet töltött az Aarhusban (Fotó: Imago)
Müller (jobbra) egy évet töltött az Aarhusban (Fotó: Imago)

IRÁNY DÁNIA, MAJD SZLOVÉNIA!

MÜLLER GÓLÁTLAGAI A NEMZETKÖZI KUPÁKBAN ÉS TORNÁKON
2006–2007 Leipzig 3.3 (BL: 20 gól/6 meccs)
2007–2008 Leipzig 5.25 (KEK: 21/4)
2008–2009 Leipzig 3.8 (EHF-kupa: 38/10)
2009–2010 Leipzig 3.5 (BL: 42/12)
2011–2012 Randers 3.75 (BL: 24/6; KEK: 6/2)
2012–2013 Ljubljana 3.54 (BL: 46/13)
2013–2014 Leipzig 5 (BL: 25/5)
A 2007-es vb-n: 0.3 (2/6)
A 2009-es vb-n: 3.78 (34/9)
A 2010-es Eb-n: 1 (1/1)
A 2013-as vb-n: 8.86 (62/7)

„Már évek óta a fejemben volt, hogy szeretném magam kipróbálni Dániában, mindenki tisztában volt vele akkor, hogy a dánoké a legerősebb bajnokság, a legjobb játékosok ott játszanak, így mindenki oda akart igazolni. Amikor jött a lehetőség, hogy az Aarhusba mehetek, nem láttam semmi okát, miért ne vágjak bele.”

Müller a dán csapatnál újra együtt dolgozhatott Arvidssonnal, bár a trénert a gyenge eredmények miatt októberben menesztették. Ráadásul az Aarhusnál anyagi nehézségek léptek fel, így Müllernek a szezon végén váltania kellett, ezután került a többek között a Chana Masson, Camilla Dalby, Mette Melgaard és Katrine Fruelund nevével fémjelzett Randershez. Utóbbi csapattal újra szerepelhetett a BL-ben, a csoportkörben a Győrrel is találkoztak, Müller kettő, illetve hat gólt lőtt ezeken a találkozókon. Elmondása szerint értékes tapasztalatokat szerzett Dániában.

„Felkészülési tornák keretében korábban is jártam többször Dániában, és mindig úgy éreztem, tetszik az ottani kultúra, ahogy az emberek élnek, és ahogy a kézilabdát játsszák. Mindent kicsit lazábban vesznek. Ami a kézilabdát illeti, a gyorsaságon van a hangsúly, míg például mi németek keményebben játszunk, fizikálisabb a játékunk” – hasonlította össze a két ország stílusát a jobbátlövő.

A Randersszel 2012-ben dán bajnok lett (124 góljával tizedik helyen zárt a góllövőlistán), majd Wörzcel közösen mégis igent mondtak a Krim Ljubljana hívó szavának. A szlovénok már egy évvel korábban is le akarták igazolni Müllert, de akkor ő inkább a Randerst választotta, míg ezúttal mindkettejüket kivásárolták.

„KELLEMETLEN ELLENFÉL”

Így jellemezte egy mondatban Müllert Balogh Barbara, a német TuS Metzingen beállósa, aki a Bundesligából jól ismeri az átlövőt.
„Rezzenéstelen arccal lövöldözi a gólokat. Vérprofi, hihetetlen jó játékos, jelenleg a világ legjobb formában lévő balkezes lövője. Kaptam már tőle néhány pofont, a védekezés mégsem az ő asztala, de senki nem szúrja le ezért, hiszen tíz-tizenkét gólt lő meccsenként. Támadásban mindent tud, kiválóan cselez. A világ legjobb csapatának játékához nehéz újat hozzátenni, Müller mégis képes rá. Manapság ritka, hogy egy klub kivásárolja kiszemelt játékosát, de mindenképpen jó boltot csinált vele a Győr.”

„Nagy volt a különbség a két ország között, új stílusú edzésekhez kellett hozzászoknom. A közeg viszont nyitottabb volt Ljubljanában, míg Dániában egy-két barátja volt a játékosoknak, a többiekkel csak edzésen találkoztunk, utána mindenki élte a saját életét. A Krimben ellenben sok időt töltöttünk a pályán kívül is együtt.”

A Ljubljanával behúzták a kötelezőnek nevezhető hazai duplát, a BL-ben pedig egészen az elődöntőig meneteltek. Ott hiába tudtak nyerni a Larvik otthonában, a hazai visszavágót elrontották, így elmaradt a döntő. A Ljubljana szerette volna megtartani Müllert, miközben a Győr állítólag már tavaly is bejelentkezett érte, de a német játékos inkább a hazatérés mellett határozott.

Müller (jobbra) tavaly nyáron visszatért a Leipzighoz (Fotó: Imago)
Müller (jobbra) tavaly nyáron visszatért a Leipzighoz (Fotó: Imago)

 

ELJÖN A PILLANAT, AMIKOR KICSIT VISSZA KELL LÉPNI

A tavalyi vb-n gólkirálynő lett (Fotó: dhb.de)
A tavalyi vb-n gólkirálynő lett (Fotó: dhb.de)

„Ha nem jöttek volna a magánéleti gondjaim, szerintem még mindig Ljubljanában lennék, szerettem a klubot és a csapatot. A pénzügyi gondokból már tavaly is éreztünk valamennyit, azonban ha késve is, de mindig megjött a fizetésünk. Sportszakmai szempontból jó helyen voltam, magas szinten játszhattam, de sajnos az élet más területén nem alakultak jól a dolgaim. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább hazajövök, és egyértelmű volt, hogy csak a Leipzig jöhet szóba.”

Müller amondó, hogy eljön az a pillanat egy sportoló életében, amikor kicsit vissza kell lépni. A BL-ben ősszel nem tudott meccset nyerni a Leipziggel, Müller a hat csoporttalálkozón 25 gólt szerzett.

Néha hasznos egyet hátra lépni, hogy aztán még nagyobb célokat lehessen kitűzni. A Leipzig nem képviseli azt a szintet, mint a Ljubljana vagy a Randers, de a kézilabdás karrierem szempontjából ez volt a megfelelő választás, és a lelkemet is sikerült rendbe tennem. Amikor visszajöttem, volt egy kis gond a térdemmel, de jól sikerült a felkészülés, és a vb-re kiváló formába kerültem.”

Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, minthogy a korábbi két világversenyt sérülés miatt kihagyó 25 éves jobbátlövő 62 góllal (99 lövésből, ami 63 százalékos hatékonyság) lett a szerbiai vb gólkirálynője, emellett kiosztott 24 gólpasszt (a harmadik legtöbbet a mezőnyben), és beválasztották a torna álomcsapatába. A Magyarország elleni utolsó csoportmeccsen 48 perc alatt 21 kísérletéből 13 gólt szerzett. A Handballwoche megválasztotta az Év női játékosának. Nem csoda, hogy az európai topklubok kopogtattak a lipcseiek ajtaján.

VARDAR HELYETT GYŐRI ETO!

„Múlt év vége felé kerestek meg először más klubok, a Győr mellett a Vardar is élénken érdeklődött, de én a magyar csapat mellett döntöttem. Nagy lehetőséget kaptam a Győrtől, mindig arról álmodtam, hogy a világ legjobb játékosaival játszhatom együtt. Ez lesz a legkomolyabb lépés a karrieremben. Nem gyakori, hogy egy játékost kivásárolnak a szerződéséből, főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben.”

Kretzschmar meglepő jellemzést adott Müllerről (Fotó: bild.de)
Kretzschmar meglepő jellemzést adott Müllerről (Fotó: bild.de)

És hogy mire számíthatnak a győri szurkolók? Stefan Kretzschmar egy közös év eleji interjúban egyszerűen úgy fogalmazott, „Müller úgy játszik, mint egy férfi.”

„Ezen jót mosolyogtam akkor is, és úgy reagáltam, hogy fizikálisan biztos nem vagyok olyan erős, mint a férfiak, de talán okosabb vagyok némelyiküknél. Természetesen a lövések az erősségeim, és jól tudok összejátszani a beállóssal, szeretem helyzetbe hozni a társaimat. Védekezésben azonban van hová fejlődnöm, biztos vagyok benne, hogy Ambros Martínnál ebben a tekintetben előre fogok tudni lépni. Ezért is választottam a Győrt.”

A jobbátlövő pozíciójában Katarina Bulatovicsot váltó játékos nem tart attól, hogy nagyok lesznek felé az elvárások:

Számomra ez nem jelent nyomást, mert szeretem a kézilabdát, meg szeretném mutatni, mire vagyok képes. Laurával [Laura Steinbach, az FTC balátlövője – a szerk.] sokat beszéltünk az elmúlt héten a válogatottnál, mesélt nekem a magyar kultúráról, és megegyeztünk, hogy gyakran találkozunk, ha Magyarországon leszek. Gondoltam már arra, hogy elmegyek a budapesti final fourra, de ezt még meg kell beszélnem a klubommal.”

Egy biztos, ha Müller a vb-n látott formáját hozza Magyarországon is, akkor sok örömet szerezhet a győri szurkolóknak.

SUSANN MÜLLER...
…a példaképekről: „Számomra Anja Andersen, Grit Jurack és a Bojana Popovics jelentik a példaképet, mindannyian sokat tettek a kézilabdáért.”
a legfájóbb emlékről: „Most a tavalyi világbajnokságot mondanám, amelyen nagy esélyünk volt, hogy bejussunk az elődöntőbe, és érmet nyerjünk, de elszúrtuk a dánok elleni meccset. Nem hoztuk ki magunkból a maximumot, nagyon magam alatt voltam utána.”
a célokról: „A Bajnokok Ligája megnyerése volt az egyik ok, hogy Győrbe igazoltam. A másik nagy álmom az olimpia, és hogy érmet nyerjünk a német válogatottal.”
…a kedvenc időtöltésről: „Szeretek kipróbálni mindig valami új sportágat. Szintén imádok sütni-főzni, bár azért nem mondanám profi szakácsnak magamat.”
a karrier utáni tervekről: „Most olyan nagy részét kitölti az életemnek a kézilabda, hogy a karrierem befejeztével szerintem valami teljesen mást fogok csinálni. Az idén elkezdtem fodrászatot tanulni.”
a népszerűségről: „Németországban a női kézilabda nincs a fókuszban, a labdarúgók, a Formula–1-es pilóták és a teniszezők a legismertebbek.”
a kézilabda helyzetéről: „Sok klub van nehéz szituációban, a legjobb példa talán Dánia, a topjátékosok nem igazán akarnak oda igazolni, már elvesztette a vonzerejét. Európában is csak néhány csapat mondhatja el magáról, hogy teljesen stabil a helyzete.”
tanácsa a fiatal játékosoknak: „A mottóm, hogy mindig saját magunkat kell adnunk. Persze fontos, hogy beilleszkedjünk egy csapatba, de közben nem szabad feladnunk a saját egyéniségünket.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik