Trónon maradtak: Franciaország „gallaktikusai” ismét világbajnokok!

Vágólapra másolva!
2011.01.30. 16:56
null
Vajon a francia nemzeti színekben pompázó vikingnek minden eredmény megfelel? (Fotó: Reuters)
Címvédés a férfi kézilabda-világbajnokságon: a sportág trónján ülő francia válogatott a malmői döntőben hosszabbítás után 37–35-re legyőzte a dán nemzeti csapatot, így története során negyedszer (1995, 2001 és 2009 után újra) lett aranyérmes. 1974 óta először jött össze címvédés a vb-n, akkor Románia hajtotta végre ezt a bravúrt.

Már csak egy nyitott kérdés maradt a svédországi férfi kézilabda-vb-n: Franciaország negyedszer vagy Dánia először szerzi meg a sportág világbajnoki címét? Előtte eldőlt a harmadik hely sorsa: Spanyolország 24–23-ra legyőzte Svédországot, így a házigazdák érem nélkül fejezték be a világbajnokságot.

A döntő kíméletlen zúzással kezdődött (elsősorban Dinart részéről, ő egy sárgát is kapott), no meg egy maratoni és eredménytelen dán támadással. A franciák nem sokat húzogattak, Jérome Fernandez szerezte meg a finálé első gólját (1–0). Az előző vb-döntőben a heteseket halálpontosan bevágó Guigou növelte az előnyt büntetőből, így öt perc után kettővel vezetett a címvédő.

MVP-hez méltó
MVP-hez méltó "vendéglátás": Karabatic és a dán védőfal

A dán gólszünet 5:19-ig tartott, ekkor  Eggert köszönt be, cserébe Guigou szedett össze egy remek Karabatic-passzt és lőtt látványos gólt. Mikkel Hansen szépített, de Bertrand Gille ezt is megkontrázta, pedig a dánok egyszer az egyenlítésért is támadhattak. Az első tíz perc után a pontosabban rohamozó és keményebben védekező franciák 6–4-re mentek – a játék képe alapján megérdemelten. Kétgólos vezetésüknél Guigou hetesét lábbal védte Landin, aki szokott "visszafogott" stílusában enyhe őrjöngéssel és a kapufa megrugdalásával jelezte: érezte, hogy fontos védést mutatott be...

Spellerberg a dán szurkolótábor nagy örömére visszahozta egyre az övéit, majd Karabatic és Mikkel Hansen vívott villámgólpárbajt. A félidő felénél maradt kettő a francia csapat előnye (8–6). Joly ezt hetesből háromra hizlalta, amit Mikkel Hansen nem hagyhatott, ismét elengedett egy pörölycsapásszerű, jobbkezes bombát. A dánok feljöttek 9–8-ra és Eggert büntetőt lőhetett – immár egyenlő volt, ráadásul az északiak emberelőnybe is kerültek, így reális esélyük nyílt arra, hogy átvegyék a vezetést, először a fináléban.

A dán emberfór nem tartott nagyon sokáig, mert Mikkel Hansen is kapott egy kétperces büntetést, plusz a franciák egy hetest: Joly büntetőjét azonban Rasmussen kivédte! A dánok nem tudták megszerezni a vezetést, és megbűnhődtek érte: kaptak gyorsan kettőt, azaz visszaállt a félidő nagy részében látott helyzet. A dán szakmai stábnak 12–9-nél, Barachet gólja után lett elege – jött az időkérés. Sokat nem segített, mert Karabatic találata után már mínusz négy volt az állás a skandinávok szempontjából.

Karabatic támadásban kiválóan dirigálta a kékeket, így a dánoknak egy ideig annyi maradt a teendőjük, hogy futottak az eredmény után... Ezt nem is tették rosszul, Mikkel Hansen ugyanis rendre megtalálta a lövőhelyzetet és Omeyer képtelen volt hárítani a klasszis kísérleteit. Máson viszont Omeyer ki tudott fogni, a vb legjobb kapusa Boesen lövését lélektanilag nagyon fontos pillanatban tolta a kapu mellé (14–12). Nöddesbo Fernándeznek csapott oda egy hatalmasat a félidő hajrájában, így Franciaország emberelőnyben támadhatott az utolsó percben: Barachet nagy góllal zavarta ki a pókokat a sarokból, és mivel Mikkel Hansen elhibázta a dánok akcióját, 15–12-es francia vezetéssel zárult az első harminc perc.

A második félidőt Karabatic találata nyitotta, a dánok Lindberg révén válaszoltak, majd eggyel közelebb is lopóztak. Ennél közelebb azonban nem engedte őket a francia gépezet, és az északi szurkolótábor kedvét az sem javította, hogy Lindberg leült két percre. A 39. percben, 20–18-nál Kasper Nielsen is kiszállt, viszont Landin jó védésekkel segített tartani a dánokat.

Ettől még az 1967 óta első döntőjét játszó csapat semmivel nem jutott közelebb céljához, a címvédő utoléréséhez (22–19, 39. perc). Dánia emberelőnybe került, de előbb Omeyer védett hatalmasat, aztán Barachet szenzációsan mentett egy dán indításnál – maradt az eredmény, egészen Lindberg lerohanás után szerzett góljáig. A franciák támadásban kicsit elbizonytalanodtak, és ennek meg is lett az eredménye: Spellerberg a 46. percben egyre felhozta Dániát! (23–22).

Amikor válsághelyzet van, előlép a kulcsember – legalábbis elvileg, de ebben az esetben gyakorlatilag is, mert Nikola Karabatic francia szempontból a legjobbkor lőtt gólt. 

Ez is csak elodázni tudta a dán egyenlítést, mert Mikkel Hansen a 49. percben egalizált, így Claude Onesta gyorsan visszavezényelte a pályára az előzőleg rövid pihenőt kapó Bertrand Gille-t. 25–25 után az 51. percben Dánia a vezetés megszerzéséért támadhatott, ám sikertelenül – hatalmas hajrá előtt álltak a csapatok.

Gille remek leforgással és góllal törte meg a patthelyzetet, Mikkel Hansen lövése viszont mellé pattant, ezért csalódottan hördült fel a népes dán tábor. Abalo az 53. percben megint kettőre növelte a francia válogatott előnyét (27–25). Öt perccel a zárás előtt Karabatic keze újra villant (már nyolc gólnál tartott a francia világklasszis), viszont 29–27-nél Jérome Fernandezt a büntetőpadra vezényelték a bírók, tehát megkapták a hatalmas esélyt a dánok!

Spellerberg mentette az utolsó pillanatban 
hosszabbításra a meccset
Spellerberg mentette az utolsó pillanatban hosszabbításra a meccset

A fórt gyors szélsőgóllal nyitotta Dánia, aztán Landin fogta meg Abalo kísérletét, így a fehér-pirosak újra támadhattak az egyenlítésért. Sikerrel: Christiansen eksztázisban ünnepelte magát a találata után – az 57. percben semmi nem dőlt még el (29–29).

Barachet az 58. percben kiállítást és hétméterest harcolt ki (Spellerberg nem is vitatta túl sokat a döntést), a büntetőhöz Guigou állt oda, és ki is lőtte a bal fölsőt. (30–29). A dánok nagyon csúnyán eladták egy rossz keresztpasszal a labdát, a franciák meg nem rohantak, viszont Gille ziccerét Landin kivédte! Előbbinek ez volt az első rontott lövése a vb-döntőn, Boesen viszont egalizált, így az utolsó perc 30–30-ról indult! Karabatic megszerezte a kilencedik gólját is, Dániának pedig 40 másodperce maradt az egyenlítő gól megszerzésére. Wilbek szövetségi kapitány időt kért.

Boesen lövésébe belefújtak, 12 másodperccel a vége előtt a dánok a kapust is lehozták, ráadásul emberelőnybe kerültek. Maradt 5 szekundum, 7 az 5 ellen: Spellerberg vállalta magára az utolsó lövést és 59:58-nál kiegyenlített – 31–31, hosszabbítás!

A ráadást a franciák kezdték, emberhátrányban, viszont egy Abalo-góllal, ráadásul Hansen löketét is hatástalanítani tudták. Spellerberg kilőtte a bal alsó sarkot, a franciák a kapufát találták el, viszont a dán csapat nagyon elrontotta a támadását, amelynek sikeres befejezésével előnybe tudott volna kerülni. 

Karabatic kicsikart egy hetest, de Guigou a döntőben már másodszor maradt alul Landinnal szemben – valósággal felrobbant a csarnok a dán drukkerek őrjöngésétől. Hansen kapufát lőtt, Knudsen viszont gólt, vagyis "alig" 63:25 perc után először vezetett Dánia a mérkőzésen! (32–33)

Az egyenlítő gólt Karabatic vágta be, ezt követően Fernández labdát szerzett, indított, Guigou pedig nem kegyelmezett – 34–33, megint francia előny! Boesen lövését Omeyer megfogta, így minimális francia fórral zárult a ráadás első félideje.

A hosszabbítás második felében a dánoké volt az első támadás joga, az akció egy hetest, majd abból gólt eredményezett, Lars Christiansen révén. Hétméterest kaptak egy jó figura után a franciák is, most Fernandez jött, be is lőtte középre (35–34).

Spellerberg keze megremegett, két perccel a ráadás vége előtt kidobott a pályáról egy keresztlabdát – ez akár a meccset is eldönthette. Fernandez elindult maga, megvert két embert és 36–34-re növelte az előnyt. Omeyer nem a legjobb napját fogta ki a döntőben, viszont védett a következő dán támadásnál – egy perc volt hátra, kétgólos francia vezetésnél.

A dánok kint maradtak labdát halászni, és szereztek is, így Hansen egyre felhozta a trónkövetelőt. Már csak másodpercek voltak vissza, amikor Guigou a szélről lezárt minden nyitott kérdést – 37–35, a francia nemzeti csapat negyedszer világbajnok, és 1974 után az első válogatott, amely meg tudta védeni a címét, méghozzá egy szenzációs mérkőzésen!

FÉRFI KÉZILABDA-VB
DÖNTŐ
Franciaország–Dánia 37–35 (31–31, 15–12)
Malmö, 12000 néző. V: Lopez, Ramirez (spanyolok)
Franciaország: Omeyer – ABALO 5, Barachet 3, Dinart, B. GILLE 4, FERNANDEZ 5 (1), GUIGOU 7 (2). Cs: KARABATIC10, Joli 1 (1), Honrubia, Accamray 2, Sorhaindo. Szövetségi kapitány: Claude Onesta
Dánia: LANDIN – Lindberg 3, Söndergaard, SPELLERBERG 4, Toft Hansen 2, M. HANSEN 10, Eggert 3 (1). Cs: Rasmussen (kapus), M. Christiansen 1, Nielsen, Knudsen 2, Boesen 2, Lauge, Noddesbo 3, L. CHRISTIANSEN 5 (2). Szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–1. 14. p.: 7–5. 19. p.: 9–9. 25. p.: 13–9. 35. p.: 17–15. 44. p.: 22–20. 49. p.: 24–24. 54. p.: 28–26. 57. p.: 29–29. 64. p.: 32–33. 66. p.: 34–34. 69.p 36–34
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 7/4, ill. 3/3
VÉLEMÉNYEK A DÖNTŐ UTÁN 
Ulrik Wilbek, a dánok szövetségi kapitánya: – Fantasztikus tornán vagyunk túl, amelyen egyszer sem kaptunk ki a rendes játékidőben. A világ legjobb csapatával szemben veszítettük el a döntőt, de bebizonyítottuk, hogy egy szinten vagyunk Franciaországgal. Balszerencsések voltunk, hogy az elején megsérült balkezes játékosunk, Kasper Söndergaard. Azonban mindig fel tudtunk zárkózni, és többször is kiegyenlítettünk. Ha már az első hatvan percben megszerezzük a vezetést, talán másként alakul a mérkőzés. A franciáknak van a legtapasztaltabb csapatuk, de remélem, hogy még sok döntőben találkozunk a jövőben. Büszkék vagyunk erre a fantasztikus világbajnokságra.
Claude Onesta, a franciák szövetségi kapitány: – Nagy elégedettséggel tölt el ez a cím, ugyanakkor köszönetet kell mondanom a dán csapatnak és az edzőjüknek. A maximumot hozták ki belőlünk. Nagy mérkőzés volt, mindkét fél magas szinten játszott. Egyetértek Ulrik Wilbekkel: még sok finálét vívunk egymással.
Cédric Sorhaindo, a franciák beállója: – Nagyszerű, de nagyon nehéz meccs volt a számunkra. A dánok arra kényszerítettek bennünket, hogy a legjobbunkat nyújtsuk. Őszintén szólva szerencsésebbek voltunk a dánoknál.

 

Karabatic a torna legjobbja, de nincs az álomcsapatban  

A világbajnokság legjobbjának Nikola Karabaticot, a francia válogatott játékosát választották meg. Az irányító, akárcsak a decemberi női Eb-n a svéd Linnea Torstenson, a torna álomcsapatába nem fért be.

A VB ÁLOMCSAPATA 
Kapus: Thierry Omeyer (Franciaország)
Jobbszélső: Vedran Zrnic (Horvátország)
Jobbátlövő: Alexander Petersson (Izland)
Irányító: Dalibor Doder (Svédország)
Beálló: Bertrand Gille (Franciaország)
Balátlövő: Mikkel Hansen (Dánia)
Balszélső: Harvard Tvedten (Norvégia)
HELYEZETTEK
1. Franciaország
2. Dánia
3. Spanyolország
4. Svédország
5. Horvátország
6. Izland
7. MAGYARORSZÁG
8. Lengyelország
9. Norvégia
10. Szerbia
11. Németország
12. Argentína
13. Dél-Korea
14. Egyiptom
15. Algéria
16. Japán
17. Szlovákia
18. Ausztria
19. Románia
20. Tunézia
21. Brazília
22. Chile
23. Bahrein
24. Ausztrália

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik