Spanyol-szlovén és dán-horvát az elődöntőben

Vágólapra másolva!
2013.01.23. 20:05
null
Danil Siskarev veszi célba a szlovén kaput (Fotó: Action Images)
Elsőként a szlovén válogatott jutott a legjobb négy közé a Spanyolországban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon, miután a negyeddöntőben 28–27-re legyőzte Oroszországot. Később kiderült a szlovénok azzal a spanyol válogatottal küzdenek majd meg a döntőbe jutásért, amely 28–24-re nyert Németország ellen. A másik ágon a mieinket kiejtő dánok a francia válogatottat hét góllal legyőző Horvátországgal játszanak.

 

OROSZORSZÁG–SZLOVÉNIA

A szlovénok számítottak valamivel esélyesebbnek, akik ráadásul a meccs elején kettős emberelőnybe kerültek, mégis az oroszok kezdtek jobban. Az első negyedóra végén már 9–4-re vezettek, a szlovénok szinte csak hétméteresből tudtak betalálni. A félidő második felére azonban összeállt a védekezésük, a kapujukban Gorazd Skofot váltó Primoz Prost több nagy védést is bemutatott, és ezzel párhuzamosan támadásban is magukra találtak, a szünetben 14–13-ra már ők vezettek.

A második félidő 9. percében ismét kettős emberhátrányba kerültek az oroszok, ráadásul Szergej Gorbokot piros lappal állították ki, egyik legjobb góllövőjüket tehát végleg elvesztették. Szlovénia el is húzott 23–18-ra, de Oroszország egy gólra feljött, majd viszonylag olcsón megúszott egy újabb kettős emberhátrányt. A véghajrában már a harmadik játékosának mutatták fel a piros lapot, és két perccel a vége előtt mínusz kettőnél támadhatott az orosz gárda, öt emberrel (összesen 11 kétperces kiállítással sújtották őket).

Így is sikerült azonban kiállítást és hetest kiharcolnia, utóbbit Timur Dibirov értékesítette, így egygólosra olvadt a szlovén előny. Az utolsó percben Gasper Marguc emberhátrányban betalált, ezzel eldőlt a mérkőzés, Szergej Selmenko góljával már semmire sem mentek az oroszok. A szlovén férfiválogatott eddigi legjobb vb-eredménye egy 10. hely volt (2007-ben), története első elődöntőjében a spanyol–német ütközet győztese vár rá.

SPANYOLORSZÁG–NÉMETORSZÁG

A németeket sokan lesajnálták a vb előtt, mondván, hiába a Bundesliga a világ legerősebb bajnoksága, a válogatottjuk nem üti meg a világelit szintjét. Erre azonban újra rácáfoltak, mert bár a negyeddöntőben elvéreztek, sokáig bizony igen kellemetlen perceket okoztak a házigazdáknak.

Víctor Tomás ezúttal is remekül kezdett, csapattársairól azonban ezt nem mondhattuk el, Michael Haass harmadik góljával a 13. percben már 7–5 volt a németeknek. A spanyol kapitány ekkor lehívta Sterbik Árpádot, és José Sierrát küldte a kapuba. Nagy változást ez sem hozott, a félidőben két góllal rosszabbul álltak a hazaiak. (12–14).

A második játékrészben is sokáig szenvedtek a spanyolok, egymás után indították le őket, az volt a szerencséjük, hogy a németek több ziccert is kihagytak. Ahogy arra számítani lehetett, ezek a kimaradt lehetőségek sokba kerültek a vendégek számára, hiszen Julen Aguinagalde és Alberto Entrerríos is elkapta a fonalat, és a spanyolok egy 5–0-s sorozattal 26–21-es előnyt szereztek a záró öt percre. Innen pedig már nem volt visszaút a németek számára, a spanyolok 28–24-re nyertek, és a várakozásoknak megfelelően elfoglalták helyüket az elődöntőben, amelyben Szlovéniával találkoznak majd.

FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

A horvát válogatottal vált teljessé az elődöntő mezőnye a világbajnokságon, miután a vártnál jóval könnyedébben, 30–23-ra legyőzték Franciaországot. A londoni játékokon bronzérmes horvát csapat a szünetben még csak egy góllal vezetett, majd a második félidőben többször is ellépett riválisától, a végén pedig meg is törte a franciákat.

A francia válogatottal legutóbb 1999-ben fordult elő, hogy nem jutottak be a világbajnokság elődöntőjébe. A fináléba jutásért a horvátok a magyarokat legyőző dánokkal játszanak pénteken.

FÉRFI KÉZILABDA-VB
NEGYEDDÖNTŐ
Oroszország–Szlovénia 27–28 (13–14)

Ld.: Dibirov, Selmenko 6-6, Siskarev 4, ill. Zvizej, Zorman 5-5, Marguc 4

Spanyolország–Németország 28–24 (12–14)

Ld.: Tomas, Aguinagalde 7-7, Entrerrios 6, ill. Christophersen 6, Theuerkauf, Klein 4-4, Haass 3

Dánia–Magyarország 28–26 (18–11)
Franciaország–Horvátország 23–30 (12–13)
Ld: Sorhaindo 5, J. Fernandez, Guigou 4-4, ill. Duvnjak 9, Horvat 5

ÁGRAJZ
NEGYEDDÖNTŐ ELŐDÖNTŐ DÖNTŐ
Dánia–Magyarország

Dánia–Horvátország





1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese
Franciaország–Horvátország

Spanyolország–Németország

Spanyolország–Szlovénia
Oroszország–Szlovénia
AZ 5–24. HELYEN VÉGZETTEK SORRENDJE
5. Franciaország
6. Németország
7. Oroszország
8. MAGYARORSZÁG
9. Lengyelország
10. Izland
11. Szerbia
12. Brazília
13. Tunézia
14. Macedónia
15. Fehéroroszország
16. Egyiptom
17. Algéria
18. Argentína
19. Szaúd-Arábia
20. Katar
21. Dél-Korea
22. Montenegró
23. Chile
24. Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik