„Spanyolország lenullázta Dániát”, „Sterbik kolosszális” - lapszemle

Vágólapra másolva!
2013.01.28. 12:19
A spanyol lapok – érthetően – felsőfokú jelzőkkel illetik a kézilabda-válogatottat, amely vasárnap este története második világbajnoki címét gyűjtötte be Dánia ellen (35–19) a hazai rendezésű tornán. Az északi lapok ezzel szemben rég nem látott-hallott letargikus hangnemben számolnak be a fináléról.

Spanyolország szárnyalt, Dánia padlót fogott – felejthetetlen marad a vb-döntő (fotók: Reuters)
Spanyolország szárnyalt, Dánia padlót fogott – felejthetetlen marad a vb-döntő (fotók: Reuters)
Spanyolország szárnyalt, Dánia padlót fogott – felejthetetlen marad a vb-döntő (fotók: Reuters)
Spanyolország szárnyalt, Dánia padlót fogott – felejthetetlen marad a vb-döntő (fotók: Reuters)
Spanyolország szárnyalt, Dánia padlót fogott – felejthetetlen marad a vb-döntő (fotók: Reuters)

 

Már a főcímek is sokatmondóak a „hispánok” sikere után (ez a válogatott beceneve): „Ez Hispánia! – a spanyol kézilabda történetének legjobb mérkőzése” (Marca), „Kétszeres bajnokok!!! – Spanyolország világbajnok, miután egy történelmi döntőben lesöpörte Dániát” (As), „Tömörarany »hispánok«” (Mundo Deportivo), „A boldog Spanyolország – A válogatott a csapatjáték iskolapéldájával nyerte második világbajnoki címét, nagyszerű védekezéssel, magabiztos támadójátékkal és egy kolosszális Sterbikkel” (El País), „Spanyolország lenullázta Dániát, és aranyban fürdik” (ABC).

Az örömet csak fokozza, hogy a házigazdák tartottak az Európa-bajnok dánoktól, és álmaikban sem remélték, hogy ilyen könnyedén, a korábbi döntőkben sosem látott különbséggel múlják felül az ellenfelüket.

„Nem diadal, ez eksztázis volt. Nemcsak maga az arany, hanem az, ahogy megszereztük. Nem egy újabb siker; ez győzelem volt olyan ellenféllel szemben, amely idővel Spanyolország mumusává vált” – írja az As. „Csodálatos. Felejthetetlen. Költői – sorolja a jelzőket a Marca szakírója. – Dániának egy pillanatra sem volt esélye. Ulrik Wilbek öt perc utáni időkérése már előzetes jelzés volt. Fogalmuk sem volt, hogy mi vár rájuk. A gólok pedig elkezdtek záporozni.”A sajtó elsősorban a csapat egységét dicséri: „Dániának papíron jobb játékosai vannak, mint Spanyolországnak, ezt senki sem vitatja. A pályán viszont Spanyolország csapat volt, a dánok nem. És egy csapat sokkal több, mint a tagok összessége, egy egységes alakulat erejét nem lehet összemérni az egyéni tehetséggel” – véli a Mundo Deportivo szakértője. Ha mégis ki kell emelni valakit az együttesből, az egyértelműen és minden lapnál: Sterbik Árpád, a spanyolok kapusa.

Sterbik nem adott esélyt
Sterbik nem adott esélyt

„Sterbik lehúzta a rolót, még csak rést sem hagyott. Minden dán lövés Árpád kezében landolt, vagy elképesztő megfélemlítő képessége eredményeként nem is találta el a kaput” – értékeli a zentai születésű játékos teljesítményét a Mundo Deportivo. Az As, amely egyesével értékeli a főszereplőket, a döntő hősének nevezte Sterbiket, a „szerb-magyart La Manchából”. A kapus a lefújás után a régi közhellyel viccelt, miszerint a csúcson kell abbahagyni. „A visszavonuláson gondolkodom, mert amit most elértünk, annál nincs feljebb” – mondta elégedetten nevetve a sportlapnak.

A spanyolok vb-sikerükkel biztosították helyüket a 2015-ös katari világbajnokságon.

Dánián ezzel szemben úrrá lett a csalódottság, hiába a híres skandináv pozitív hozzáállás, mindegyik lap lesújtó véleménnyel ír Ulrik Wilbek csapatának döntőbeli teljesítményéről. „Dániát megalázták” – írja a tv2.dk, „Spanyolország tökéletes revánst vett” – hirdeti öles betűkkel az Ekstra Baldet.


„Ha volt is terv a spanyolok ellen, nehéz volt tegnap felfedezni a dánok játékában – írja a BT kézilabda-szakírója. – Borzalmas meccs volt. Megalázó és kiábrándító a dán válogatott számára, amely mentálisan nem volt jelen a barcelonai csarnokban.”

Wilbek rosszul lett a kudarctól
Wilbek rosszul lett a kudarctól

A Jyllands-Posten egyenesen „sz*rnak” nevezi a finálét, ami némileg bővebben kifejtve úgy hangzik, hogy „arculcsapás a legnagyobb színpadon”, egyedül a Politiken próbált még némiképp higgadt maradni a „Mi lesz most?” kérdést feltéve a címlapján.

Mint ismert, az északiak kapitánya, Wilbek nem jelent meg a meccs utáni sajtótájékoztatón, az egyik dán csatornának azonban sikerült megszólaltatni a szakembert, aki betegségre hivatkozott. „Egy órát vártam a lefújás után, teljesen kimerültem, és nem tudtam, mikor lesz a sajtótájékoztató. Miután továbbra sem kaptam választ erre, az orvosunkkal visszamentem a hotelbe. Ezt kellett tennem. Nagyon rosszul éreztem magam, és akkor már két napja nem aludtam semmit” – mondta Wilbek, aki a dán sajtónak hétfőre ígért hosszabb kommentárt a döntőről.

Az MVP-nek választott Mikkel Hansen is nehezen teszi túl magát a vereségen. „Azt mondják, egy vagy két góllal kikapni a legfájóbb, de azt hiszem, ez még annál is jobban fáj. Jobban, mint a 2011-es vereség – utalt vissza a két évvel ezelőtti, hosszabbítás után elszenvedett kétgólos kudarcra az irányító. – Nem volt vicces. Az elejétől fogva rossz volt minden, túl gyorsan elszórtuk a labdákat, nem futottunk vissza, és csapatként mondunk csődöt. Bosszantó volt végigjátszani a meccset, nem ezt vártuk. Időbe fog telni, amíg felállunk.”

Hogy Hansen önbizalma ugyanakkor törhetetlen, arról gyorsan tanúbizonyságot adott, még éjfél előtt az alábbi rövid üzenetet küldte rajongóinak a Twitteren: „Jövőre.”

Jövőre Dánia lesz a házigazdája az Európa-bajnokságnak – címvédőként.

 

A LEGNAGYOBB KÜLÖNBSÉGŰ SIKER A VB-DÖNTŐBEN
A spanyolok 35–19-es sikerükkel a legnagyobb különbséggel győztek a vb-döntők történetében. A korábbi rekordot az 1958-as svéd–csehszlovák (22–12) finálé tartotta.
84 meccset közvetítettek világszerte a televíziók, 150 országban követték nyomon a tornát, 40 tv-társaság forgatott a helyszínen, több mint 43 millió tv-néző követte a legnézettebb tíz meccset, több mint 1600 médiamunkás akkreditált az eseményre.

 

FÉRFI KÉZILABDA-VB, DÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–DÁNIA 35–19 (18–10)
Barcelona, 16 500 néző. V: Krstic, Ljubic (szlovénok)
SPANYOLORSZÁG: STERBIK – Rocas, MAQUEDA 5, AGUINAGALDE 5, CANELLAS 7 (1) A. García 2, RIVERA 6. Cs: Sierra (kapus), A. Entrerríos 3, Tomás 1, Sarmiento 1, Montoro 2, Morros 1, Ruesga, Arino, Guardiola 2. Szövetségi kapitány: Valero Rivera
DÁNIA: Landin – Lindberg 1, Möllgaard 4, R. Toft, Nielsen, M. Hansen 2, Eggert 3 (2). Cs: Green (kapus), Mortensen, Markussen 2, Lauge 1, Spellerberg, Nöddesbo 1, Svan, Söndergaard 4, H. Toft 1. Szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–0. 11. p.: 6–5. 15. p.: 8–5. 18. p.: 8–7. 23. p.: 13–8. 26. p.: 16–9. 40. p.: 26–11. 53. p.: 34–16
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2
Világbajnok: Spanyolország (Julen Aguinagalde, Aitor Arino, Joan Canellas, Alberto Entrerríos, Antonio García, Gedeon Guardiola, Jorge Maqueda, Viran Morros, Ángel Montoro, ifj. Valero Rivera, Albert Rocas, Carlos Ruesga, Daniel Sarmiento, José Sierra, Sterbik Árpád, Viktor Tomás, szövetségi kapitány: Valero Rivera), 2. Dánia (Anders Eggert, Jannick Green, Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rasmus Lauge, Hans Lindberg, Nikolaj Markussen, Henrik Möllgaard, Kasper Nielsen, Jesper Nöddesbo, Casper Mortensen, Kasper Söndergaard, Bo Spellerberg, Lasse Svan, Henrik Toft Hansen, René Toft Hansen, szövetségi kapitány: Ulrik Wilbek), 3. Horvátország (Mirko Alilovic, Damir Bicanic, Ivan Cupic, Domagoj Duvnjak, Filip Ivic, Jakov Gojun, Zlatko Horvat, Blazenko Lackovic, Marko Kopljar, Stipe Mandalanic, Marino Maric, Zeljko Musa, Ivan Nincevic, Lovro Sprem, Luka Stepancic, Manuel Strlek, Igor Vori, Drago Vukovic, szövetségi kapitány: Slavko Goluza), …8. MAGYARORSZÁG (Ancsin Gábor, Császár Gábor, Harsányi Gergely, Iváncsik Gergő, Mikler Roland, Mocsai Tamás, Nagy Kornél, Nagy László, Krivokapics Milorad, Lékai Máté, Putics Barna, Schuch Timuzsin, Szöllősi Szabolcs, Tatai Péter, Vadkerti Attila, Zubai Szabolcs, szövetségi kapitány: Mocsai Lajos)

 

FÉRFI KÉZILABDA-VB, STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK
GÓLLÖVŐLISTA: 1. Anders Eggert (dán) 55, 2. Ivan Cupic (horvát) 50, 3. Szjarhej Rutenka (fehérorosz), Timur Dibirov (orosz) 46-46, 5. Kiril Lazarov (macedón) 44, …23. Császár Gábor 29, …30. Nagy László 28, …36. Harsányi Gergely 27
LEGTÖBB ASSZISZT: 1. Aron Pálmarsson (izlandi) 35, 2. Alberto Entrerríos (spanyol), Domagoj Duvnjak (horvát) 27-27, 4. Jure Dolenec (szlovén) 26, 5. Jorge Maqueda (spanyol) 23, …16. Nagy L. 16, …24. Lékai Máté 12, 36. Császár, Mirko Alilovic (horvát) 11-11
LEGTÖBB GÓL+ASSZISZT: 1. Duvnjak 68, 2. K. Lazarov 66, 3. Dolenec 65
LEGTÖBB LABDASZERZÉS: 1. Dibirov 20, 2. Aitor Arino (spanyol), Maqueda 16-16
LEGTÖBB BLOKK: 1. Matej Gaber (szlovén), Drago Vukovic (horvát) 13-13, …7. Nagy L. 9, …16. Schuch Timuzsin 6
LEGJOBB VÉDÉSI HATÉKONYSÁG: 1. Marcin Wichary (lengyel) 46.6 százalék (73 lövés/34 védés), 2. Karim Mosztafa (egyiptomi) 44 (50/22), 3. Tatai Péter 43.4 (106/46), 4. Vagyim Bogdanov (orosz) 39.8 (88/35), 5. José Manuel Sierra (spanyol) 39.3 (84/33), …7. Mikler Roland 38.5 (174/67), …11. Niklas Landin (dán) 37.7 (239/90), …20. Sterbik Árpád 33.7 (199/67)
A FÉRFI KÉZILABDA-VB ALL STAR-CSAPATA
Kapus: Niklas Landin (Dánia)
Jobbszélső: Hans Lindberg (Dánia)
Jobbátlövő: Nagy László (Magyarország)
Beálló: Julen Aguinagalde (Spanyolország)
Irányító: Domagoj Duvnjak (Horvátország)
Balátlövő: Alberto Entrerríos (Spanyolország)
Balszélső: Timur Dibirov (Oroszország)
Gólkirály: Anders Eggert (Dánia)
MVP: Mikkel Hansen (Dánia)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik