Sikerükkel csoportelsőként jutottak ki az Eb-re női kéziseink

Vágólapra másolva!
2010.05.26. 19:58
null
Bulath Anita volt a magyar csapat egyik vezére (Fotó: Meggyesi Bálint – archív)
Címkék
A Mátéfi Eszter szövetségi kapitány által irányított magyar női kézilabda-válogatott nyolcgólos, magabiztos győzelmet aratott Csehországban a házigazdák elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A csoport másik találkozóján is idegenbeli siker született, a svédek 27–18-ra nyertek Azerbajdzsánban.

Az erőviszonyokat ismerve kiábrándító volt a kezdés magyar részről, hiszen a vendéglátók gyorsan megléptek (5–2). Szerencsére a magyar válogatott nem esett kétségbe, két sebességi fokozattal feljebb kapcsolt és záros határidőn belül máris a hátát mutatta az ellenfélnek. (5–6)

Ezt követően egyenlő erők küzdelmét hozta a találkozó, amelyen mi irányítottuk ugyan a játékot, de nem tudtunk jelentős előnybe kerülni, mert a szívós csehek erejéből akkor még futotta a nyílt csatára. Nem úgy a félidő hajrájában.

MÁTÉFI: MEGÉRDEMELT SIKER
„Kicsit nehezen kezdtünk, de ez előfordul, ráadásul a csehek meg is leptek minket néhány újonc szerepeltetésével, de hamar sikerült alkalmazkodnunk, a szünetben pedig megbeszéltünk mindent, így ezután már nem volt gondunk. Azt is megoldotta a csapat, hogy Tóth Tímea és Zácsik Szandra távollétében nem volt állandó balátlövőnk, és végül teljesen megérdemelten nyertünk, ekkora a különbség a két fél között"

Akkor négy lerohanásból is gólt szerzett a magyar együttes, amely állva hagyta a kicsit megrendítő ütéseket beszedő ökölvívóra emlékeztető cseheket. Hiába, ez nem az ő szintjük volt. (13–17)

A második felvonásban nőtt a magyar csapat előnye, a találkozó pedig egyre inkább edzőmérkőzésre hasonlított. A mieinknél bejött, mert bejöhetett a cseresor, nekik is bizonyítási lehetőséget adott a kapitány – tehette – és gyakorolhattuk volna a figurákat is, ha alkalmunk lett volna rá, mert legtöbbször a rendezetlen cseh védelem ellen már a gyors támadásbefejezések is eredményre vezettek. A csehek egyre nehezebben hangolódtak ránk, tudniillik szélről és kinti lövésekből is rendre betaláltunk a kapujukba.

A vége teljesen meggyőző siker lett. A magyar együttesből Görbicz Anita abszolút vezérnek bizonyult, mellett Bulath Anita bizonyult kulcsembernek, aki ellenállást nem ismerve lőtte sorra a gólokat. (23–31)

A magyar együttes így az ötödik fordulót követően is hibátlan teljesítménnyel áll a csoport első helyén, a második helyen álló svédek viszont pontelőnyre tettek szert a csehekkel szemben. A mieink a mai sikerükkel már biztos csoportelsőként Eb-résztvevők.

Rajtunk kívül még a csoportmásodik szerez kvalifikációt magának a dán és norvég közös rendezésű kontinensviadalra. Ezek nagy valószínűsséggel a svédek lesznek, akik Csehországban hét góllal nyertek, és hazai pályán fogadják a cseheket a záró fordulóban.

NŐI KÉZILABDA EB-SELEJTEZŐ, 2. CSOPORT, 5. FORDULÓ 
CSEHORSZÁG–MAGYARORSZÁG 23–31 (13–17)
Plzen, 550 néző. V: Brehmer, Skowronek (lengyel)
CSEHORSZÁG: Raníková – Knedlíková 2, Sterbová 4 (1), Keclíková 4, Vítková 3, Zámorská 6, Salcáková. Cs: Satrapová (kapus), Selická, Kupková, Tomecková 2, Hrbková, Luzumová 2
MAGYARORSZÁG: Pálinger – BÓDI 5, BULATH 5, Szucsánszki 4 (3), Szabó V. 2, Tomori 1, Vérten 3. Cs: Herr O. (kapus), GÖRBICZ 6, Kovacsicz 2, Temes, Szamoránsky P., Kovacsics 1, Vincze 2
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 3/1, ill. 4/3
Az eredmény alakulása. 10. p: 5–2. 16. p.: 7–7. 27. p.: 13–12. 37. p.: 13–21. 42. p: 17–24. 53. p.: 20–30
Az 5. forduló másik mérkőzésén: Azerbajdzsán–Svédország 18–27.
Következik (május 30.): Magyarország–Azerbajdzsán, Svédország–Csehország
AZ ÁLLÁS 
1. Magyarország   5 5      139–108   10
2. Svédország    5 3   2 136–103       6
3. Csehország    5 2     3 127–127    4
4. Azerbajdzsán   5       5   88–152       0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik