Bravúros magyar siker a vb-ezüstérmes franciák ellen

Vágólapra másolva!
2010.12.08. 18:05
null
Átlag felettit nyújtott a magyar válogatott Franciaország ellen, két pont lett a jutalma (Fotó: ehf-euro.com)
Címkék
A Mátéfi Eszter szövetségi kapitány által irányított magyar női kézilabda-válogatott a szlovénok ellen aratott magabiztos győzelmet követően (28–19) szerdán Franciaország ellen nyert három góllal. Csapatunk remekül védekezett, Pálinger Katalin ismét átlag felett védett, támadásban pedig Bulath Anita energikus játéka segítette a mieinket az újabb győzelemhez, de kivétel nélkül dicsérhető az egész magyar válogatott. A franciákat mintha túlságosan is megviselte volna lelkileg és az energiát tekintve a norvégoktól elszenvedett kiadós vereség, leginkább a mi hibáinkból éltek. Együttesünk második sikerével biztosította helyét a középdöntős folytatásban, és már biztosan két pontot visz magával, bár még nincs vége: a csoportban zárásként pénteken Norvégia ellen lépünk pályára.

A MÉRKŐZÉS ONLINE-KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA ÉRI EL!

A világbajnoki ezüstérmes franciák nyitó mérkőzésükön tizenegy gólos (33–22) vereséget szenvedtek a házigazda, olimpiai bajnok, vb-bronzérmes társrendező norvégoktól, de ennek ellenére óriási hiba lenne félvállról vennünk őket. A franciák együttese kimondottan jó erőkből álló, egységes csapat, amelyet csak akkor győzhetünk le, ha nálunk mindenki a legjobbját nyújtja.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez a magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A keddi mérkőzéshez hasonlóan az összecsapás elején még csak néhány néző lézengett a csarnokban, így ismét kifejezetten hangulattalan környezetben kezdhettünk. Az összecsapást lett bírópáros vezette, a magyaroknál szokás szerint Pálinger Katalin, míg a franciáknál Amandine Leynaud állt be a kapuba, az első támadást mi vezethettük. Válogatottunk piros mezben játszott.

Együttesünkben Kovacsics Anikó volt a kezdő irányító, Szucsánszki Zita pedig a balátlövő, ezt a változást a kényszer, pontosabban Tomori Zsuzsanna kisebb sérülése szülte.  Első támadásunkat Kovacsics fejezte be góllal, amire gyorsan válaszoltak a franciák. Az ötödik percig nem változott az eredmény, a magyarok kapkodtak, több technikai hibát követtek el, de ezt kompenzálni tudták védekezésükkel, a fal előtti zavaró ember nem nagyon ízlett a franciáknak.

Szucsánszki volt a főszereplő a következő percekben: kétszer átlőtt, közben hetest értékesített, majd francia indítást csent el, amelyből Kovacsicz Mónika növelte előnyünket. (2–5)

Újabb öt perc elteltével csak az eredmény változott, a különbség nem: támadásban mi kicsit pontatlannak bizonyultunk, az általában hosszú ideig tanácstalanul passzolgató ellenfelünk viszont tompa volt. (3–6)

A 20. percben biztosan őriztük háromgólos előnyünket: bár erőltettük a gyors kontrákat, nem sokra jutottunk velük, nem úgy Vérten Orsolya bátor szélső betörésével, valamint Bulath Anita és Tomori egy-egy remek átlövésével. (5–8)

A 24. percben Bulath a földről, derékmagasságában engedett el egy bombát, ami utat talált az ellenfél kapujába, Olivier Krumbholz nem is bírta tovább, a francia szövetségi kapitány kikérte idejét. Mínusz négynél volt mondanivalója roppant enervált játékosainak. (5–9)

Az utolsó percekben két egymást követő kiállításunkat két góllal büntették a franciák, de közben Vérten is betalált, így tartottuk az ellent és az előnyt. (7–10) Két perccel a szünet előtt Mátéfi Eszter is kikérte az idejét. Az utolsó percben Bulathot kellett ápolni, miután egy magyar támadásnál a francia falba menve összefejelt ellenfelével, de a zárszót Kovacsicz mondta ki a szélről. Teljesen megérdemelt, ötgólos előnnyel vonulhattunk pihenőre az önmagát csak kereső, de nem találó Franciaországgal szemben. (7–12)  

MÁTÉFI ESZTER: A SIKER ALAPJÁT
A REMEK VÉDEKEZÉS ADTA MEG
„A siker alapját a remek védekezés adta meg – nyilatkozta Mátéfi Eszter a távirati irodának. – Kedden a szlovénoktól tizenkilenc, most egy elvileg erősebb francia csapattól tizennyolc gólt kaptunk. Megint ki kell emelni Pálingert, aki végig magas színvonalon védett, és ebből erőt merítettek a többiek. A kritikus pillanatokban nem törtünk meg, de az ellenfél is nagyon sokat hibázott, és mi is tudtunk volna hatékonyabbak lenni. A lényeg, hogy ott vagyunk a középdöntőben, és viszünk magukkal pontokat. Hogy mennyit, majd a norvégok ellen eldől. A hazaiak az esélyesebbek, de nem ijedünk meg.”  (MTI)

A második félidő eleje kifejezetten rosszul kezdődött számunkra. A falban szabálytalanul záró beállósunkról már a sokadik kontrát kaptuk, miközben Szabó Valéria ismét két percet jelentően védekezett, ráadásul két hetest is biztosan értékesített Alexandra Lacrabere, a 35. percre így csökkent a különbség. (10–13)

A folytatásban újabb kiállítással és hetessel bűnhődtünk, de Pálinger Katalin ziccert védett, Sopronyi Anett pedig hátrányban is betalált, így különösebb gond nélkül megúsztuk a nehéz perceket. Miután kiegészültünk, Szucsánszki vállalt el egy lövést. (11–16)

Eseménydús öt perc következett. Tomori a francia falból állíttatta ki magát, Pálinger hetest védett, Szucsánszkit pedig büntetlenül is orrba lehetett vágni. Miután a játék mindkét oldalon kapkodó volt, tartani tudtuk a franciákat, akik kétszer is beléptek ziccerben és támadószabálytalanságot is elkövettek. (13–17) 

A több mint hat percig tartó gólcsendünket Bulath törte meg büntetőből – előtte Szucsánszki a kapufára vágott egy másikat –, de közben az első francia kiállításnak köszönhetően fórban is játszhattunk. A lábát fájlaló Vérten helyére Vincze Melinda érkezett. A bátor betörések sorát elvállaló, hetest is kiharcoló, az 51. perc elején bátran átlövő Sopronyi gólja után a francia kapitány nem bírta tovább: kikérte idejét. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodott az ellenfél, jött a 189 centiméter magas átlövő, a sok rontott lövés után sokáig a kispadon jegelt Mariama Signate. A Szucsánszkival ütköző legveszélyesebb franciát, Katty Piejost viszont ketten támogatták le. (14–19)

Az utolsó öt percre érve a játék felgyorsult – mindkét oldalon sok volt a bosszantó hiba –, amelyből a franciák jöttek ki jobban, és kicsit kinyitották maguknak a hajrát. Előnyünk kettőre csökkent, az 58. perc elején Mátéfi Eszter időt kért. (18–20)

Herr Orsolya fontos hetest védett plusz kettőnél a vége előtt két perccel, Szamoránsky Piroska pedig ellenállást nem tűrve befordult és eldöntötte. Vége, nyertünk!  (18–21)

STATISZTIKA 
MAGYARORSZÁG    FRANCIAORSZÁG
21/45 (46.67%) Gól/lövés 18/43 (41.86%)
16/34 (47.06%) Védés/lövés 15/36 (41.67%)
3/3 (100%) Gól/lerohanás 3/4 (75%)
1/6 (16.67%) Gól/szél 5/9 (55.56%)
10/27 (37.04%) Gól/átlövés 2/20 (10%)
3/3 (100%) Gól/beállós 2/2 (100%)
10 Technikai hiba 18
21/58 (36.21%) Gól/össz. támadás 18/58 (31.03%)
 NŐI KÉZILABDA EB, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
D–CSOPORT (Lillehammer)
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 21–18 (12–7)
Lillehammer, 3000 néző. V: Stolarovs, Licis (lettek)
MAGYARORSZÁG: PÁLINGER – Kovacsicz 2, BULATH 5 (1), KOVACSICS 2, SZAMORÁNSKY P. 2, SZUCSÁNSZKI 4 (1), Vérten 2. Cs: Herr O. (kapus), Tomori 1, Szabó V., Sopronyi 3, Bódi, Vincze M. Szövetségi kapitány: Mátéfi Eszter
FRANCIAORSZÁG: Leynaud - PIEJOS 5, Ayglon 1, Pineau 1, Goudjo, Signate, Dembele 3. Cs: Darleux (kapus), Herbrecht 1, LACRABERE 6 (5), Gnabouyou, Mendy, Kamto Njitam, Deroin 1, Carrat. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz
Az eredmény alakulása. 1. p.: 1–0. 2. p.: 1–1. 10. p.: 5–2. 24. p.: 9–5. 31. p.: 13–8. 48. p.: 17–14. 55. p.: 20–15. 58. p.: 20–18
Kiállítások: 12, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 7/5
A MÉRKŐZÉS ONLINE-KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA ÉRI EL!
Szlovénia–Norvégia 16–32 (6–19)
 
C–CSOPORT (Larvik)
Svédország–Ukrajna 33–25 (18–15)
Hollandia–Németország 27–30 (18–17)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik