Remek magyar nyitány az Eb-n, Gros-betlivel

Vágólapra másolva!
2010.12.07. 18:07
null
Szucsánszki hetesből köszön be Stefanisinnek (Fotó: Imago)
Fölényes, 28–19-es győzelmet aratott a magyar női kézilabda-válogatott Szlovénia ellen a dán-norvég közös rendezésű kontinensviadal 1. fordulójában. A válogatott védekezése rendben volt, a támadójátékon van még mit javítani, de az eredmény tökéletes – a magyar siker egy percig sem forgott veszélyben.

A találkozót a sötétkék mezes szlovénok kezdték Lillehammerben, első támadásuk labdaeladással zárult, az első magyar akció pedig egy védett Tomori-lövéssel. Az első gólra a harmadik percig kellett várni, Szucsánszki Zita talált be hetesből Sergeja Stefanisin hálójába (1–0). A másodikat akcióból Bulath Anita vállalta, és a magyar védekezés is jó volt – első öt akciójukból gólképtelenek voltak a délszlávok.

Tomori, Bulath és Szucsánszki sima sikert ünnepelhetett
Tomori, Bulath és Szucsánszki sima sikert ünnepelhetett

Az első öt perc után 2–0 volt az állás, Pálinger Katalin könnyed védésekkel bosszantotta a legveszélyesebb szlovént, Ana Grost. Az első szlovén gólt 6:14 után Jericek szerezte, cserébe Szucsánszki lendületből azonnal felelt, 3–1. A 8. percben Szucsánszki rendkívül szépen húzott el a bal szélen, megszerezve a negyedik magyar gólt, a védőfalat pedig Pálinger segítette ki egy hatalmas bravúrral.

A 9. percben Bulath ült le két percre – Maja Zrnec hetesből betalált. Emberhátrányból Vérten Orsolya állította vissza háromra a magyar fórt, de Ursa Oven rövidesen szépített – az első tíz perc után 5–3-as magyar vezetést mutatott az eredményjelző.

A 13. percben már 6–3-at, miután Szabó Valéria mintaszerűen fordult le emberéről, majd értékesítette a ziccert. A szlovénok eladták a labdát ezt követően, a lerohanást Kovacsicz Mónika fejezte be – 7–3! Pálinger parádésan védett, és lassan kétségbeesésbe kergette Grost, Bulath pedig mattolta Stefanisint – 8–3 a 15. percben!

A meccs magyar kiállítással, majd szlovén hetessel folytatódott, Zrnec másodszor büntethetett, és büntetett is, négyre csökkentve a hátrányt. Az első félidő első felében a magyar csapat 67, a szlovén 31 százalékkal lőtt – ez meg is látszott az eredményen. Pálinger csodás mozdulattal védte Jericek lövését egy lerohanás után, de a szlovén kilences fél perccel később megint büntetőt harcolt ki. Zrnec ezt is bedobta, 8–5.

Szucsánszki is hetesből lőtt gólt (immár negyedszer talált be), Kovacsicz belülvédekezéséért pedig újabb büntető következett. Zrnec negyedszer állhatott oda, Pálinger védett – először hibáztak hetest a kék mezesek. A 21. percben Szucsánszki is büntetőt rontott, akcióból pedig képtelenek voltak gólt szerezni a válogatottak. Kisvártatva Sopronyi Anett törte meg a hosszas akciógól-szünetet, majd egy magyar lerohanás után Kovacsicz 11–5-re növelte a fórt, kikényszerítve egy szlovén időkérést.

MÁTÉFI: A DÖNTŐ
PILLANATOKBAN NEM HIBÁZTUNK
 „Sikerült a védekezésünket megoldani, a 19 kapott gól önmagáért beszél, a játéknak ezzel a szegmensével elégedett vagyok. Pálinger Katalin fontos labdákat védett, de az egész csapat jól teljesített hátul. Támadásban ugyanakkor sokszor pontatlanok voltunk, rossz megoldásokat választottunk” – mondta Mátéfi Eszter a Sport Tv riporterének.
„Ana Gros semlegesítésére külön készültünk, örülök, hogy ez is jól sikerült, jól jött, hogy Kati őt jobban ismeri. Fontos volt, hogy a döntő pillanatokban nem remegett meg a kéz, így nem kellett idegeskednünk. A kötelező győzelmek a legnehezebbek, nekünk ez most megvan, így holnap az esélyesebb franciák ellen veszítenivaló nélkül léphetünk majd pályára.”

Sokat nem használt, ugyanis a következő találat Bulathé volt, de erre Oven válaszolt. Bulath úgy is lőtt egy átlövésgólt, hogy Oven nagyon csúnyán „az arcába mászott", padlóra küldve a már négygólos magyar átlövőt – 2 perc, és 13–6.

Irman révén a szélről köszöntek be a délszlávok, Kovacsicz a következő támadásnál viszont a szépen végigvitt előnyös figura után „megetette" a röviden a kapust. A 15. magyar gólt a 25. perc és Vérten hozta meg, de a szlovén válogatott Mitrusevska találatával még a kiállítás lejárta előtt csökkentette a különbséget. A szlovének agresszív, nyitott védekezéssel próbálkoztak, Irman újabb gólja (15–9) után pedig Mátéfi Eszter kért időt.

A 28. percben a betörő Sopronyi kiharcolt egy büntetőt és egy kiállítást, Bulath a hálóba is talált. Sokáig nem tartott az emberfór, mert Szucsánszkit is kiszórták a bírók, sőt Szabót is kiállították. Ana Gros hetesből ejteni próbált, de nem tudta megtörni a gólcsendjét, mert próbálkozása a lécen landolt. A félidő utolsó percében Oven befordulva lőtt gólt, a mieink pedig kettős emberhátrányban fejezték be a játékrészt. Szerencsére a szlovén csapat elszúrta utolsó támadását – 16–10 az első félidő után, magabiztos játékkal.

A második félidő is rossz Gros-lövéssel kezdődött, Tomori ezt egy talpról elengedett, léc alá vágódó bombával kontrázta meg. A 34. percben Pálinger igen kockázatos, de halálpontos indítással lepte meg Vértent, aki kihasználta a ziccert – már 18–10!

Mavsar és Oven góljával hatra jöttek fel a szlovénok, Vérten a szélről hibázott, Oven pedig beállóból ismét beköszönt; a szlovén 41-es volt magasan a délszlávok legjobbja, és csak öt volt a fór. Tomori újabb átlövéssel megszerezte a 19. magyar gólt. A 39. percben Szekeres Klára szállt ki (ártalmatlan helyzetben követett el buta szabálytalanságot), az emberelőnyt Oven gólra váltotta. Jericek találata után 19–15-re alakult az eredmény, a szlovénok 5–1-es sorozattal csökkentettek hátrányukon.

A magyar gólszünetet Szamoránsky Piroska szakította meg: ő lett a 20. találatunk szerzője. A 16. szlovén gólé pedig Zrnec, aki egy lerohanást fejezett be pontosan. Bulath szép egyéni akció után zörgette meg a hálót, Ivica Rimanic kapitány meg megunta Gros betlijét, leültette a Győrben játszó átlövőt. Az utolsó tíz percre 22–17-es magyar vezetéssel fordult a két csapat.

Az 51. percben Tomori kikergette a pókokat a bal felső sarokból egy precíz bombával, a szlovén csapat pedig immár sokadszor talált be beállóból, ezúttal egy befutás után. Pálinger és Zec is ziccert hárított, a mérkőzés színvonaláról sokat elárul, hogy húsz másodperc alatt futott öt „akció"... Szamoránsky góljával 25–18-ra alakult az állás, majd Bódi is betalált, ekkor már hét perce nem volt szlovén gól. 

A magyar győzelmet semmi sem fenyegette, a szlovénok már kifejezetten kedvetlenül kézilabdáztak. Egy labdaszerzés után Vérten szerzett lerohanásgólt, a szlovén rossz sorozatot pedig hetesből Mavsar törte meg – 27–19.

Szamoránsky szép figura után zörgette meg a hálót, ez volt az utolsó magyar találat – Mátéfi Eszter csapata 28–19-es, könnyed győzelemmel nyitotta a kontinensviadalt. Sikerünk teljesen megérdemelt, jöhetnek a nehezebb feladatok a másik két csoportmérkőzésen.

NŐI KÉZILABDA EB 
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Magyarország–Szlovénia 28–19 (16–10)
Lillehammer. V: Guszeva, Vartanyan (oroszok)
Magyarország: PÁLINGER – Vérten 5, Tomori 3, Szabó V. 1, Szucsánszki 4 (2), BULATH 6 (1), Kovacsicz 3. Csere: Herr O. (kapus), Temes, Sopronyi 1, Szamoránsky P. 4, Bódi 1, Kovacsics, Szekeres, Vincze M. Szövetségi kapitány: Mátéfi Eszter
Szlovénia: Stefanisin – Irman 2, Gros, Oven 6, Mavsar 3 (1), Jericek 2, Zrnec 5 (3). Csere: Zec (kapus), Pus, Mitrusevska 1, Ahlin, Gregoric. Szövetségi kapitány: Ivica Rimanic
Az eredmény alakulása. 3. p.: 2–0. 13. p.: 7–3. 21. p.: 10–5. 24. p.: 17–7. 34. p.: 18–10. 40. p.: 19–15. 58. p.: 27–18
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 6/4
 NŐI KÉZILABDA EB, A KEDDI PROGRAM
1. FORDULÓ, EREDMÉNYEK
A-CSOPORT (AALBORG)
Románia–Spanyolország 30–26
Dánia–Szerbia 20.45
B-CSOPORT (AARHUS)
Oroszország–Montenegró 22–24
Horvátország–Izland 20.15 ó
C-CSOPORT (LARVIK)
Németország–Svédország 25–27
Ukrajna–Hollandia 19.45 ó
D-CSOPORT (LILLEHAMMER)
Magyarország–Szlovénia 28–19
Norvégia–Franciaország 20.15 ó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik