Pálmarsson soha nem tudna esélytelenként tekinteni a Veszprémre

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.06.01. 18:31
null
Aron Pálmarsson a Montpellier elleni negyeddöntőben igazi vezére volt a Veszprémnek (Fotó: Dömötör Csaba)
Aron Pálmarsson csapatához, a Telekom Veszprémhez hasonlóan nehéz idény végéhez érkezett. A 26 éves izlandi irányító-átlövő egy makacs sérülés miatt négy hónapot hagyott ki, de elmondása szerint immár csúcsformában várja a férfi kézilabda Bajnokok Ligája hétvégi, kölni négyes döntőjét. Bár a riválisokkal szemben negatív a bakonyiak mérlege a szezonban, Pálmarsson szerint nem szabad leírni a Veszprémet.

A Veszprém a hétvégén sorozatban negyedszer vesz részt a férfi klubkézilabda csúcseseményén, a Bajnokok Ligája négyes döntőjén. A magyar csapat már régóta üldözi a legrangosabb európai trófeát, és ha idén végre összejön a régóta várt siker, abban minden bizonnyal fontos szerepe lesz Aron Pálmarssonnak. A korábban a THW Kiellel kétszer is BL-t nyerő izlandi játékos 2015 óta erősíti a bakonyiakat, pedig az elején az sem volt egyértelmű, hogy kézilabdázó lesz belőle.

„A foci mindig is kiemelt helyet foglalt el az életemben, nagyjából tizenhét éves koromig még az is benne volt a pakliban, hogy labdarúgó leszek, csak utána fordultam a kézilabda felé" – mondta a Veszprém csütörtöki elutazása előtt Pálmarsson a Nemzeti Sport Online-nak.

„A szabadidőmben továbbra is rengeteg foci nézek. Izlandon mindenki a Premier League-t követi, én sem vagyok ez alól kivétel, a kedvenc csapatom a Chelsea. Képzelheti, milyen boldog voltam, amikor megnyerte a bajnokságot, az FA-kupa elbukását viszont sajnáltam."

Idén egy hétvégén rendezik a labdarúgó BL-döntőt és a final fourt, így ha lesz rá lehetősége és ideje, Pálmarsson Kölnben is követni fogja majd a foci BL-finálét. „Remélem, ezt már azzal a tudattal tehetem meg, hogy mi is ott vagyunk a vasárnapi döntőben."

A döntőig az elmúlt két kiírásban is eljutott a Veszprém, és ki ne emlékezne rá, milyen közel volt 2016-ban a végső sikerhez a magyar csapat, végül a Kielce kilencgólos hátrányból fordítva hódította el a trófeát.

„Azóta sem tudtam visszanézni a mérkőzést, és a jövőben sem fogom – folytatta Pálmarsson. – Olyan élmény volt nekem, mint a londoni olimpia negyeddöntője, amit nagy küzdelemben buktunk el a magyarokkal szemben. Majdnem az egész nyaram ráment, egyszerre voltam szomorú és mérges, de miután elkezdtük a felkészülést, sikerült félreraknom ezeket a gondolatokat, és már csak az új kihívásokra koncentráltam. Az idei szezonban az egész csapat keményen dolgozott, hogy előrelépjünk, és megmutassuk, tanultunk belőle. Biztos vagyok benne, ha újra hasonló szituációba kerülnénk, nem követnénk el ugyanazokat a hibákat."

A 26 éves irányító-átlövő hektikus időszakon van túl, egy makacs lovaglóizom-sérülés miatt hosszú hónapokat volt kénytelen kihagyni.

Nagyon nehéz volt a helyzetem, majdnem négy hónap kimaradt az idényből. Rengeteg orvossal konzultáltam itt Magyarországon, valamint Izlandon és Németországban egyaránt, de sokáig nem találtuk meg a problémám okát és a megfelelő gyógymódot. A legrosszabb az volt az egészben, hogy az elején senki nem mondta el nekem, hogy négy hónapig nem játszhatok. Ha tudtam volna, könnyebben elfogadom. Végül Székesfehérváron kaptam meg azt az injekciót, amely után pár héttel visszatérhettem a pályára."

„Persze a kihagyásom alatt is edzésben maradtam, sok mindent meg tudtam csinálni, úgy éreztem, hetven-nyolcvan százalékos vagyok, de az egymás elleni játék során fájdalmat éreztem. Jólesett a szurkolók szeretete, folyamatosan kérdezgették, mikor térhetek vissza. Ez sok erőt adott!"

Mint ismert, a Veszprémnek sem volt egyszerű a szezon első fele, amikor a több fronton való helytállás miatt rengeteg meccset kellett játszani, ami egyben sok utazással is járt.

„A Bundesligában már hozzászoktam ehhez a terheléshez, és inkább részt vettem volna a srácokkal ezeken a meccseken, minthogy kívülről kelljen figyelnem őket. Egy sportolónak ezt a legnehezebb elfogadnia. A szezon utolsó szakaszában már nem volt heti két-három mérkőzésünk, több idő maradt az edzésre és az egyéni felkészülésre. Úgy érzem, kiváló formában várom a négyes döntőt."

Az európai szövetség kimutatása szerint Pálmarsson és veszprémi csapattársa, Momir Ilics már a hetedik final fourjára készül, mindketten csak egyszer maradtak le a BL végső szakaszáról. Ami az idei mezőnyt illeti, általános vélekedés, hogy most valóban a négy legjobb csapat jutott el Kölnbe, így az eddigi legerősebb torna előtt állunk.

„A final four a legnagyobb esemény a klubkézilabdában, imádom ezt a formátumot. Amikor ott vagy, igazán fontosnak érzed magadat. A játékosoknak persze jobb lenne a péntek-vasárnap beosztás, de tudom, a szurkolók nem feltétlen értenének ezzel egyet. Valóban az a négy csapat jutott el Kölnbe, amelyik a legjobb kézilabdát játszotta a szezon során.”

A Veszprém játssza szombaton az elődöntő első mérkőzését, amelyen azzal a PSG-vel találkozik, amelytől kétszer is kikapott a csoportmérkőzések során. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a másik két csapattal, a Barcelonával és a Vardar Szkopjéval szemben sem volt sok sikerélménye a magyar együttesnek a szezon során, azt is mondhatnánk, hogy az esélytelenek nyugalmával várhatja a négyes döntőt. Pálmarsson azonban hallani sem akar erről:

„Soha nem tudok úgy tekinteni a csapatomra, mint az esélytelenebbre. Minden meccsre úgy megyünk ki, hogy meg fogjuk nyerni. Mindegy, ki az ellenfél, a legjobb formádat kell nyújtanod, és akkor meglesz az eredménye. A PSG-vel szemben sem mondom, hogy kevesebb esélyünk lenne. Két jó meccset játszottunk velük, és bár mindkettőt elbuktuk, megvoltak a lehetőségeink. Most elég időnk volt a felkészülésre, szóval készen állunk."

Az izlandit nem zavarja, hogy az ellenfél a katari tulajdonosok pénze révén gyorsan odaért a legjobbak közé, hiszen tudomásul kell venni, merre halad a világ. [„Akinek több pénze van, jobb játékosokat tud igazolni. Roman Abramovics előtt a Chelsea sem tudott olyan sztárokat megszerezni, mint napjainkban."]

Pálmarsson a Balaton mellett lakik, és bár északi országból származik, már volt ideje hozzászokni a napjainkban is tapasztalható forró időjáráshoz. „Szeretem az országot, viszont sajnálom, de azt kell mondjam, a magyar konyha nem lett a kedvencem. Izlandon sok halat eszünk, ez hiányzik, ezért gyakran főzök magamnak.”

Végezetül szóba került a jövője, ami gyakran szolgáltat témát a sajtónak és a szurkolóknak. Mint ismert, a szerződése még egy évig a magyar csapathoz köti, de az elmúlt időszakban gyakran lehetett olvasni a Barcelona érdeklődéséről. Ezek után vajon Veszprémben kezdi meg a következő felkészülést?

„Ezt nem szeretném kommentálni. Megvárom a szezon végét, azután döntök a jövőmről” – szólt a diplomatikus válasz. Egy biztos, aki meg akarja szerezni, annak minden bizonnyal mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

FÉRFI KÉZILABDA BL
FINAL FOUR (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 4.
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 4.
V: Matija Gubica, Boris Milosevic (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 3.
TELEKOM VESZPRÉM–PSG (francia)
V: Szlave Nikolov, Gjorgji Nacsevszki (macedónok)
15.15 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Vardar Szkopje (macedón)–Barcelona (spanyol)
V: Václav Horácek, Jirí Novotny (csehek)
18.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik