Oktattak a horvátok, a svédek és a franciák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.13. 22:12
A Dániában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon magabiztos győzelemmel mutatkozott be a legutóbbi olimpiai két döntőse. A Londonban aranyérmes franciák az oroszokat oktatták, az akkor ezüstérmes svédek Montenegrónál bizonyultak jobbnak. A legutóbbi három Eb-n rendre dobogós Horvátország kiütötte Fehéroroszországot, míg a két éve ezüstérmes Szerbia óriási csatában gyűrte le Lengyelországot.

C-CSOPORT C-CSOPORT

Az első negyedórában fej fej mellett haladtak a csapatok, 8–7-nél aztán zsinórban négy szerb gól következett. Az első félidő utolsó percében, Momir Ilics találata után 13–8-ra vezetett Szerbia, ám ekkor mintegy kilencpercnyi szerb gólcsend következett, és a hetet vágó lengyelek a fordulás után átvették a vezetést.

A francia Nyokas jól megszórta magát, és az oroszokat is
(Fotó: equipe.fr)
A francia Nyokas jól megszórta magát, és az oroszokat is (Fotó: equipe.fr)

De nem úszták meg ők sem leblokkolás nélkül! 16–15-re még ők vezettek, azonban több mint 12 percig nem szereztek gólt, így újra fordult az állás. Az utolsó percben, 20–19-nél Marko Vujin biztossá tehette volna a szerb győzelmet, csakhogy Slawomir Szmal védte a hetesét, így a lengyelek támadhattak az egyenlítésért – ráadásul emberelőnyben! Hiba csúszott azonban az utolsó akcióba, Bartosz Jurecki szabaddobásból volt kénytelen megcélozni a kaput az utolsó másodpercben, Darko Sztanics védett – nyert Szerbia!

A végig lendületesebb és gólra törőbb franciákkal nem bírt a végig egy sebességi fokozattal lassabban játszó orosz válogatott. A győztes franciák a szünetre megszerzett ötgólos előnyüket további kettővel megtoldották a második felvonásban, nem mellékesen pedig 35 gólt szereztek az amúgy keményen védekező oroszok ellen. A bírók ezúttal is következetesen sújtották két perccel a hátulról, két kézzel történő lökéseket, amelyből mindkét oldalon előfordult. A győztes csapatból Alix Kevynn Nyokas 12 lövésből 9 gólt szerzett, Michael Guigou hétből hetet, Nikola Karabatic hatból hatot.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a férfi kézilabda Eb-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

D-CSOPORT

Nehezen lendültek bele a horvátok, ám amikor a nyolcadik percben, 0–2-nél megszerezték első góljukat, olyan sebességbe kapcsoltak, hogy a következő ötöt is ők lőtték. Az első félidő hajrájától már csak az volt a kérdés, mennyivel verik Fehéroroszországot. Sokkal verték. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy az Eb előtti, gyöngyösi tornán résztvevő mind a négy együttes – vasárnap mi a spanyoloktól kaptunk ki, a csehek Ausztriától – vereséggel rajtolt.)

A svédek jó védekezésükkel alapozták meg a sikerüket Montenegróval szemben – kapusuk, Mattias Andersson kilenc alkalommal védett, ez 41 százalékos hatékonysághoz volt elegendő –, kim Ekdahl du Rietz nyolc lövésből hétszer volt eredményes, Mattias Zachrisson hétből ötször talált be.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT (Aarhus)

Franciaország–Oroszország 35–28 (19–14)
Szerbia–Lengyelország 20–19 (13–9)

D-CSOPORT (Koppenhága)
Svédország–Montenegró 28–21 (18–13)
Horvátország–Fehéroroszország 33–22 (17–11)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik