Női kéziválogatott: Megvan a stratégia – Kim Rasmussen

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2017.06.07. 10:16
null
Kim Rasmussen a tőle megszokott lelkesedéssel dirigálja legjobbjainkat a debreceni edzőtáborban (Fotó: Koncz György)
Kedden gyűlt újra össze a magyar női kézilabda-válogatott, hogy elvégezze az utolsó simításokat a szombati, Szlovákia elleni világbajnoki selejtező előtt. Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint mindegy, milyen napot fognak ki, a csapat készen áll.

 

– Az utolsó felkészülési meccsen tíz góllal legyőzték Romániát. Elégedett volt a látottakkal?
– Nemcsak hogy elégedett voltam, de szerintem most védekeztünk a legjobban, amióta én irányítom az együttest, azaz lassan egy éve – mondta Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Románia elleni 31–21-es győzelemről. – Bár alaposan felkészültünk a románok ellen – uraltuk is a meccset –, a tízgólos különbség még engem is meglepett kicsit.

– Pedig fontos emberek hiányoztak a csapatból.
– Kisebb sérülés miatt valóban nem számíthattam három átlövőre, Kovács Annára, Hornyák Dórára és Tomori Zsuzsannára, de a többiek megoldották a helyzetet. Leginkább úgy, hogy száz százalékot adtak ki magukból.

– Akkor nem is érezték meg annyira a hiányukat?
– Érezni éreztük, de az ilyen helyzetekre mindig fel kell készülni, mert bárki kieshet, másrészt tudom, hogy ha ők visszatérnek, még erősebbek leszünk. Az pedig csak növeli a többiek és az egész csapat önbizalmát, hogy három kulcsjátékos nélkül is ilyen biztos sikert tudtunk elérni a világ egyik legjobb válogatottja ellen.

– Ön szerint minek köszönhető, hogy ennyire jó volt a védelmünk?
– Nemcsak a fegyelmezettség miatt, és mert mindenki tökéletesen betartotta, amit kértem tőle, hanem azért is, mert úgy látom, a lányok végre kezdik megérteni, hogy mit is akarok velük játszatni. De azért senki se feledje, hogy a románok elleni siker ugyan nagy és látványos lépés volt az úton, amelyen haladunk, ám még messze van a cél.

– Taktikai szempontból mi volt a győzelem kulcsa?
– Egyértelműen Cristina Neagu kikapcsolása a játékból. Ő a románok legjobb játékosa, és egyértelműen az volt az utasításom a meccs előtt a Szekeres Klára vezette védelemnek, hogy meg kell őt állítani. Ami sikerült is, mert két gólon tartottuk. Fontos volt, hogy fizikailag is jól bírtuk a lefújásig, és végre minden úgy működött, ahogyan szerettem volna.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy a románok elleni meccsen már a Szlovákia elleni világbajnoki selejtezőre is készül. Szombati ellenfelüknek mi a legveszélyesebb fegyvere?
– Az, hogy nincs veszítenivalója. Nincs nyomás a szlovákokon, mert mindenki a mi győzelmünket várja, ők pedig csak jól jöhetnek ki ebből. Biztosan nagy csata lesz, de nekünk már van egy olyan stratégiánk, amelynek működnie kell akkor is, ha jó, és akkor is, ha esetleg rossz napot fogunk ki.

– A védekezésen lesz a hangsúly Debrecenben is?
– Igen, de ehhez a románok ellen mutatott védekezésünket át kell mentenünk mindkét meccsre a szlovákok ellen, legalábbis meg kellene közelítenünk. Fizikailag pedig, úgy érzem, készen állunk.

– Mivel telik az első meccsig még hátralévő néhány nap?
– A lányokkal kedden találkoztam újra, és most már időt kell adni a kellő pihenésre is. Az elkövetkező napokban bizonyos szempontból más, de semmivel sem lazább edzéseket tartok, több konkrét taktikai elemmel, és most jönnek a részletesebb videoelemzések is, mint ilyenkor mindig. Kemény lesz ez a néhány nap, és hogy sikerüljön elérni a célunkat, nagyon koncentráltnak kell maradnunk.

– Mit vár a meccstől?
– Nyilván győzelmet, de maradjunk annyiban, hogy nagyon csalódott lennék, ha nem jutnánk ki a világbajnokságra.

A MAGYAR KERET
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO). Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE). Irányítók, átlövők: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Kiss Nikolett (Érd), Klivinyi Kinga (Érd), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Budaörs), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Termány Rita (MTK Budapest), Tóth Gabriella (Kisvárda Master Good SE). Beállók: Kisfaludy Anett (Érd), Mayer Szabina (Alba Fehérvár KC), Sirián Szederke (DVSC-TVP). Balszélsők: Gávai Szonja (EUbility Group Békéscsabai ENKSE), Hársfalvi Júlia (Győri Audi ETO), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
NŐI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
Június 10.: Magyarország–Szlovákia – Debrecen, 17
Június 14.: Szlovákia–Magyarország – Pozsony, 18

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik